De eerste ontmoeting tussen de hond en de baby. Wordt het een drama of een feestje?

“Toen ik uit het ziekenhuis kwam met onze pasgeboren zoon kon ik niet wachten om onze hond weer te zien. Al die tijd had ik uitgekeken naar de eerste ontmoeting en vol trots kwam ik met onze baby in mijn armen de woonkamer binnen.

Naar wat ik hoopte op een mooie eerste ontmoeting, werd een chaotisch en stressvol moment. Onze hond sprong wild blaffend tegen mij aan en kwam met zijn bek gevaarlijk dicht bij het gezichtje van mijn baby.

Ik was er helemaal niet gerust op en ik kon niet gaan zitten. We hebben onze hond naar mijn ouders moeten brengen. Ik vond het zo erg. Uiteindelijk is het goed gekomen door de eerste ontmoeting over te doen, dit keer met een goede voorbereiding en een script. Maar wat had ik het graag gelijk goed gedaan.”

-Suzanne

Iedere aanstaande ouder bereidt zich tot in de puntjes voor op de komst van hun eerste kindje. De babykamer is ruim van te voren ingericht, het bevallingsplan is opgesteld en de geboortekaartjes liggen klaar om gedrukt te worden.

Veel aanstaande ouders die ook een hond in huis hebben vergeten echter de hond mee te nemen in die voorbereiding.

Zij staan vaak niet stil bij de vraag: “Hoe is het voor mijn hond wanneer we plotseling met een baby binnenkomen?”

De gevolgen van deze gebrekkige voorbereiding worden vaak duidelijk tijdens die allereerste ontmoeting.

Om te voorkomen dat dit bij jou ook gebeurt wil ik je 3 tips geven zodat je zelf zelfstandig jouw hond kunt voorbereiden op de eerste ontmoeting tussen je hond en je baby.

Deze tips zijn ook waardevol voor wanneer je in de toekomst op een (klein)kindje gaat passen. Want ook dan is er sprake van een eerste ontmoeting tussen de baby en jouw hond.

Let a.u.b. op! Wanneer je inschat dat je meer begeleiding nodig hebt, neem dan contact op of schakel een professional in met een hond-kind expertise.

GEEN PLAN = GEEN IDEE

Veel aanstaande ouders met een hond hebben simpelweg geen plan.

Zij komen thuis met de baby in hun armen en hebben geen idee hoe ze het aan zullen pakken. Niet wetend wat ze kunnen verwachten van hun hond, van zichzelf én van elkaar. Als de hond dan druk of wild gedrag laat zien, zijn zij hier niet op voorbereid en ontstaat er onrust.

Nu is een beetje stress niet erg voor jezelf en ook niet voor je hond, maar wat je niet wil is dat je gaat lopen mopperen op je hond.

Het is belangrijk dat je beseft dat honden associatief leren, dat wil zeggen, dat honden heel snel situaties en mensen aan elkaar koppelen.

Je wil dus dat de allereerste ontmoeting met jouw baby altijd een positieve koppeling heeft, een positieve associatie.

Wanneer je moet mopperen op je hond of je stuurt hem weg omdat hij te druk is in het contact met de baby, dan kan het zijn dat je hond de allereerste ontmoeting met de baby koppelt aan een mopperende eigenaar en weggestuurd worden.

Een goed plan, een script van hoe je wil dat jij dat het loopt is daarom  erg belangrijk, het zou er altijd moeten zijn.

Het schrijven van een script voor de eerste ontmoeting kun je vergelijken met het opstellen van een bevallingsplan.

Een goed script bestaat uit 6-stappen waarin je het van begin tot het einde bepaalt hoe je wilt dat de eerste ontmoeting verloopt.

Praktische vragen zoals:

  • Waar zal ik gaan zitten…
  • Ga ik wel of niet werken met voerbeloningen…
  • Wie wil ik er bij hebben en wie juist niet J…
  • Wat doe ik als mijn hond opspringt..
  • etc.

Er is niet genoeg ruimte om in dit artikel alle 6 stappen te doorlopen, maar ik wil je wel 3 tips geven, zodat je aan de slag kunt.

Tip 1. Schrijf een hond-baby script waarin je in ieder geval de vraag beantwoordt:

Wie houdt de baby vast tijdens de eerste ontmoeting?

Vaak neemt de vrouw deze rol op zich en houdt zij de baby in haar armen. Ik begrijp dat goed, maar het is simpel weg niet altijd de beste keuze. Veel vrouwen hebben nog last van hun lichaam, zijn moe of zijn erg emotioneel.

Misschien is het dan beter dat de partner (of iemand anders) de baby vast houdt.  Sta stil bij de vraag wie normaal gesproken het meeste rust en duidelijkheid kan bieden aan je hond?  Stel hierbij altijd de hond voorop, en niet wat jij het allerfijnste vindt.

Tip 2: Repeteer de stappen uit je hond-baby script.

Wanneer je het script hebt geschreven, komt het echte werk.

Namelijk het repeteren! 

Ondanks dat het misschien een beetje gek zal voelen, adviseer ik je om echt te gaan oefenen, om te doen alsof!

Ik leg je uit wat ik hiermee bedoel en waarom dit zo belangrijk is.

Ik adviseer je om minstens 1 keer (maar het liefste 2 of 3 keer) net te doen alsof je thuis komt (of naar beneden komt) met je baby in je armen.

Voer het script uit en zet letterlijk de stappen die je hebt uitgeschreven.

Schaf een babypop (met geluid en beweging) aan of leen er eentje van je buurmeisje.

Misschien denk je nu wel:

“Zeg Cindy, mijn hond ziet echt wel dat het een pop is en geen echt kind”.

Dat klopt, bijna iedere hond heeft dat wel in de gaten, maar het gaat erom dat jij iets kostbaars en iets kwetsbaars in je armen hebt.

Zodra je een pop in je armen draagt,  ontstaat er automatisch een gevoel bij jou en daarmee ook in je lichaamshouding, waar jouw hond op reageert.

Als jij datzelfde gevoel krijgt door een handdoek of een tros bananen vast te houden J dan is dat ook goed.

Reageert jouw hond overmatig enthousiast, druk of juist angstig? Dan heb je nu nog genoeg tijd om hier aan te gaan werken. Het is voor een hond enorm fijn wanneer hij om kan gaan met zijn opwinding bij het zien van de baby. Het aanleren om op vraag van jou te gaan zitten of om rust te gaan zoeken op zijn plaats is erg zinvol.

Hoe eerder je repeteert met de stappen, hoe langer je de tijd hebt om een probleem op te lossen.

Bottoms up

Nadat de eerste opwinding achter de rug is, komt er altijd een moment waarop je met je baby wil gaan zitten.

Dit is vrijwel altijd een spannend moment. Want doordat de baby naar beneden komt, wordt de afstand tussen de hond en de baby kleiner.

Veel honden duwen dan eens flink hun snuit in de baby zodat zij het beter kunnen zien en ruiken.

En dat gaat niet altijd even zachtjes. Zo’n grote hondenkop bij het gezichtje van je baby kan dan best spannend zijn.

De kans bestaat dan dat je jouw hond wegduwt of zelf naar achteren gaat zitten. Daar is niets mis mee, maar jouw hond zal reageren op jouw spanning. En dat wil je liever niet. Daarnaast wil je niet dat jouw hond de baby gaat associëren met ‘weggeduwd worden’.

Ik heb een tip voor je om het anders te doen, simpel en gemakkelijk, maar zo effectief (en veilig).

Tip 3.  Bottoms up.

Wat bijna alle hondeneigenaren doen is de baby aan de hond presenteren met het gezichtje naar boven.

De hond heeft dan volledige toegang tot het kwetsbare gezichtje.

Doe het anders!

Draai je baby om met de billetjes naar boven, zodat je hond rustig kan ruiken, maar het gezichtje veilig is.

Door je baby met zijn buikje op je onderarm te leggen geef je jouw hond alle ruimte en ontstaat er meer ontspanning bij jou.  En dat komt weer ten goede van jouw hond.

Veel plezier met de voorbereiding en ik hoop op een dierbare eerste ontmoeting tussen jouw hond en de baby, je kleinkind of je oppaskind.

Wil je hulp bij het opstellen van een script? Heb je andere vragen rondom je hond en je komend (klein)kind. Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvend telefonisch gesprek (30 minuten).

In dit hond-kind-screeningsgesprek van 30 minuten wordt er gekeken naar:

  • wat is precies je vraag, wat is de aanleiding om contact op te nemen?
  • eerste advies vanuit de gezinsdriehoek, zodat je zicht krijgt op wat de oplossing kan zijn.
  • krijg je een goed idee of én hoe je hierbij geholpen kunt worden.

Aanmelden kan via de volgende link: https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind-gesprek/