HOND GEFIXEERD OP BABY: HOE DE FACTOR TIJD ALLESBEPALEND IS

Vandaag wil ik het met je hebben over hoe de factor tijd zowel de oorzaak als de oplossing kan zijn van problemen tussen honden en kinderen. En nodigen we je uit om 10 jaar Dierbare Ontmoetingen’ met ons te vieren, zodat we verdrietige situaties zoals hieronder kunnen voorkomen.

De afgelopen twee weken hebben we zeven vragen ontvangen van mensen die worstelen met hond-kind problemen. Naast verdriet en zorgen, hadden vijf van deze mensen nog iets anders gemeen: ze hadden alle vijf te laat aan de bel getrokken.

Casus: Hond Gefixeerd op Baby

Een van de vragen die we ontvingen, ging over een herder die reactief gedrag vertoonde naar katten en honden, en over het algemeen moeite had met nieuwe situaties. De hond had ook reactief gedrag getoond naar hun 10 dagen oude baby. Blaffen en zelfs uitvallen, het was erg naar. De hond was niet te kalmeren.

Toen ik de eigenaren vroeg wanneer ze tijdens de zwangerschap hadden nagedacht over de kans dat de hond ook reactief gedrag naar de baby zou vertonen, antwoordden ze: “Ja, daar hebben we het wel een paar keer over gehad, maar we dachten dat de hond ons kindje wel als eigen zou accepteren, als onderdeel van ons gezin en bovendien wisten we niet hoe we dat aan moesten pakken.”

Toen ik hen vroeg waarom ze geen hulp hadden gevraagd, bleven ze stil. Uiteindelijk gaven ze toe dat ze er geen tijd voor hadden genomen. Ze realiseerden zich dat ze achteraf de tijd hadden moeten nemen om stil te staan bij de vraag: “Hoe gaan we dit aanpakken?” en “Wie kan ons hierbij helpen?” Nu voelen ze dat het te laat is.

Maar ik zei tegen hen: “Misschien zijn jullie nog niet te laat. Jullie hadden negen maanden de tijd om aan het idee te wennen dat er een baby op komst was. Jullie hond heeft dat ook nodig gehad. Die tijd moet je hem nu alsnog gaan geven. Pas dan kun je zien wat er uiteindelijk mogelijk is, door de tijd te nemen.”

De eigenaren reageerden: “Ja, maar die tijd hebben we niet. Ik moet over twee weken weer aan het werk en dan moet het opgelost zijn.”

Tijd als Oorzaak en Oplossing

Tijd kan een grote oorzaak zijn van kind-hond problemen, vooral als je te laat actie onderneemt. Maar als je daarna niet de tijd kunt nemen om het probleem op te lossen, lijkt het een verloren zaak. En ik zeg niet dat het gemakkelijk is, we ontmoeten heel veel ouders die op hun tandvlees lopen. Het is echter wel cruciaal om proactief te zijn en tijdig hulp in te schakelen bij het voorbereiden van je hond op grote veranderingen, zoals de komst van een baby.

Neem de tijd om te leren, om te wennen en om aan te passen. Tijd kan niet alleen problemen veroorzaken, maar ook oplossingen bieden, mits je er verstandig mee omgaat.

Het Raakt Me

Natuurlijk raakt zo’n gesprek me, en schud ik mijn hoofd van “Waar hebben deze mensen met hun gedachten gezeten?”. Ik voel me onmachtig worden, boos en gefrustreerd. Tegelijkertijd is dit een wake-up call voor ons om in te zien dat er nog zoveel bewustwording mag ontstaan tussen hond en kind. Zij zijn niet de eersten die zeggen, “Ik dacht dat de hond het wel zou accepteren.” In alle lagen van de bevolking wordt dit gedacht. Enerzijds omdat dit het verlangen is, of omdat het een argument (excuus) kan zijn om niet actiever voor te bereiden. En omdat mensen het ook echt denken omdat het natuurlijk in heel veel gevallen ook wel goed gaat.

En natuurlijk is dit ons specialisme, en zien wij veel probleem situaties. Maar als wij in twee weken tijd vijf van deze situaties binnenkrijgen, dan is er nog heel wat werk aan de winkel.

Daarom wil ik jou als ouder/eigenaar, maar ook als professional vragen om dit bericht te delen. Je kunt erover vertellen of het doorsturen naar buren, cursisten, collega’s of klanten. Iedereen die het interesseert zou je er blij mee kunnen maken; je zou ze kunnen helpen iets voor te zijn.

Daarnaast wil ik jullie laten weten dat we eenmalig op woensdag 10 juli om 10 uur s’ochtends klaar zitten voor alle vragen rondom kind-hond. Kosteloos. We vieren dat Dierbare Ontmoetingen dan 10 jaar bestaat. Klik hier om je in te schrijven.

Ken je mensen die hier mogelijk graag bij willen zijn, deel dit bericht en help ons samen het bewustzijn te vergroten! Namens alle honden en kinderen dank je wel.

Dierbare groet

Cindy