Is jouw hond ook waaks geworden nu je zwanger bent?

Dierbare ontmoetingen: aanstaande ouders vinden hun hond meer waaks geworden sinds de zwangerschap

Laatst vertelde een klant:

”Ik maak me zorgen over mijn hond. Ik ben nu 2 weken bevallen van mijn zoontje Sam en op zich gaat het prima met mijn hond Dazy, maar ze lijkt zo waaks. Iedere keer wanneer er iemand naar Sam wil toe lopen, staat ze op en gaat ze tussen mijn visite en het kindje in staan. Het is nu zelfs een keer gebeurd dat ze gromde. Ik weet niet wat ik dan moet doen, ik schrik dan vooral. Ik hoop dat dit vanzelf over gaat, maar is dat wel zo..?”

De laatste periode krijg ik veel reacties van aanstaande ouders die vinden dat hun hond meer waaks is geworden sinds de zwangerschap.

Het is dan ook belangrijk om op de volgende dingen te letten:

*Is je hond meer gaan blaffen (om de kleinste dingen)?

*Loopt je hond je meer achterna?

*Reageert je hond  alert op mensen die binnenkomen?

*Wil je hond ineens meer bij jou zijn?

*Ligt je hond veel op je buik?

Heb je een of meer vragen met ‘ja’ beantwoord of interesseert het onderwerp je?

yes en no

Lees dan vooral verder. Met de juiste informatie kun je een hoop problemen voorkomen. Onderaan vind je een link naar een Youtube filmpje van een hond die zijn baasje beschermt.

Maar het belangrijkste advies dat ik je wil geven is dat je het ‘ waken’ serieus neemt en niet als iets grappigs beschouwt. Je hond voelt aan dat je zwanger bent en sommige honden reageren hier sterk op. Het is zelfs bekend dat teefjes schijnzwanger kunnen worden wanneer de eigenares zwanger is. Gedrag kan klein en onschuldig beginnen, maar hoe onhandig en hoe moeilijk is het om straks alle kraamvisite te ontvangen met een hond die het niet vertrouwt.

Maar allereerst…wat kun je zelf doen wanneer je opmerkt dat jouw hond waaks is geworden:

– Breng in kaart wanneer je hond waakt (tijdstip van de dag, in welke situatie of met welke personen).
– Wanneer je een top drie hebt aan situaties waarin je hond waakt, stel een plan op.

Geef in je plan een antwoord op de volgende vragen

1) Wanneer ga ik reageren op mijn hond (is dat wanneer hij één seconde blaft of pas na 30 seconden?)

2) Wat wil ik dat hij doet (wil ik dat hij naar zijn plaats gaat of dat hij een balletje gaat halen?)

3) Hoe beloon ik hem wanneer hij het goed doet (onthoud dat lekkers de nummer één beloning is.)

4) Wanneer ga ik hulp inschakelen als het niet lukt (voorkom dat je het uit de hand laat lopen!)

Voel je vrij om contact op te nemen wanneer het niet lukt of wanneer je hier begeleiding in wil hebben. Want dat kan jou en je hond een hoop frustratie besparen.

Klik hieronder op de foto voor het filmpje over de hond die zijn zwanger baasje ‘beschermt’.

Is dit wel zo grappig? Wat vind jij?

Laat je weten wat jij opmerkt nu je zwanger bent?