Kinderen worden het meest gebeten door onbekende honden toch?
Als we het nieuws en de krant volgen zien we regelmatig vreselijke incidenten voorbij komen waarbij een loslopende hond op straat een onbekend kind grijpt.
En dat zijn vreselijke incidenten, zo vreselijk dat iedereen daar wel iets van mee krijgt.
Maar hoe staat het met al die huis-tuin-keuken situaties waarin er wordt gebeten door de eigen gezinshond naar het eigen kind? Of door de hond van opa of oma, van familie en vrienden?
Hoe vaak komt een incident voor wanneer hond en kind elkaar wel degelijk kennen?
Uit de 115 meldingen die de afgelopen periode zijn geregistreerd door onze kind-hond-professionals blijkt dat in 61% van de casussen er een probleem bestaat tussen de eigen hond én het eigen kind.
Dat zet je te denken als iemand tegen je zegt dat kinderen vooral gebeten worden door onbekende honden.
Dat is dan ook de reden dat wij zoveel schrijven over echt gebeurde huis-tuin-keuken incidenten. Zodat we op straat én in huis oplettend zijn.
‘Laat hond en kind nooit alleen’ lijkt een beetje een loos advies als je weet dat bijna alle (bijt)incidenten letterlijk onder de neus van de eigenaar gebeuren.
Veel eigenaren weten inmiddels dat kinderen en honden nooit alleen gelaten mogen worden. Want stel je voor dat er iets zou gebeurt terwijl je er niet bij bent.
Maar wist je dat in 97% van alle probleemsituaties tussen kind en hond er gewoon een volwassene bij was toen de hond uitviel, gromde, beet of naar het kind hapte.
Dus er simpelweg ‘bij zijn’ is nog niet de oplossing.
Het voorkomen van bijtincidenten is onze missie
Over een periode van 14 maanden zijn er door ons in totaal 115 meldingen rondom problemen tussen kinderen en honden geregistreerd in het meldformulier van Dierbare Ontmoetingen.
De informatie uit deze meldingen komen voort uit telefonische kind-hond-screeningsgesprekken met de hondeneigenaren door één van onze kind-hond-professionals.
Ondanks dat het nu nog een klein aantal meldingen betreft én we vooralsnog geen algemene conclusies trekken, willen we deze uitkomsten wel met je delen en zo een bijdrage leveren aan de preventie van bijtincidenten naar kinderen.