Kinderen worden het meest gebeten door onbekende honden toch?

Als we het nieuws en de krant volgen zien we regelmatig vreselijke incidenten voorbij komen waarbij een loslopende hond op straat een onbekend kind grijpt.

En dat zijn vreselijke incidenten, zo vreselijk dat iedereen daar wel iets van mee krijgt.

Maar hoe staat het met al die huis-tuin-keuken situaties waarin er wordt gebeten door de eigen gezinshond naar het eigen kind? Of door de hond van opa of oma, van familie en vrienden? 

Hoe vaak komt een incident voor wanneer hond en kind elkaar wel degelijk kennen?

Uit de 115 meldingen die de afgelopen periode zijn geregistreerd door onze kind-hond-professionals blijkt dat in 61% van de casussen er een probleem bestaat tussen de eigen hond én het eigen kind.

Dat zet je te denken als iemand tegen je zegt dat kinderen vooral gebeten worden door onbekende honden.

Dat is dan ook de reden dat wij zoveel schrijven over echt gebeurde huis-tuin-keuken incidenten. Zodat we op straat én in huis oplettend zijn. 

‘Laat hond en kind nooit alleen’

Dit lijkt een beetje een loos advies als je weet dat bijna alle (bijt)incidenten letterlijk onder de neus van de eigenaar gebeuren.

Veel eigenaren weten inmiddels dat kinderen en honden nooit alleen gelaten mogen worden. Want stel je voor dat er iets zou gebeurt terwijl je er niet bij bent.

Maar wist je dat in 97% van alle probleemsituaties tussen kind en hond er gewoon een volwassene bij was toen de hond uitviel, gromde, beet of naar het kind hapte.

Dus er simpelweg ‘bij zijn’ is nog niet de oplossing.

 

Het voorkomen van bijtincidenten is onze missie

 

Toen we in 2017 starten met data verzamelen kwamen er over een periode van 14 maanden alleen al in totaal 115 meldingen binnen. Allemaal rondom problemen tussen kinderen en honden. Deze werden gemeld en geregistreerd in het meldformulier van Dierbare Ontmoetingen.

De informatie uit deze meldingen komen voort uit telefonische kind-hond-screeningsgesprekken met de hondeneigenaren door één van onze kind-hond-professionals.

Ondanks dat het misschien nog geen groot aantal meldingen betreft én we vooralsnog geen algemene conclusies trekken, willen we deze uitkomsten wel met je delen en zo ook feitelijk een bijdrage leveren aan de preventie van bijtincidenten naar kinderen.

Ja, ik wil graag even in gesprek

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Preventie is key

Helaas zien we regelmatig dat er al eerder een incident heeft plaats gevonden voordat men aan de bel trekt. Dat hoeft geen bijtincident te zijn maar kan een hap, schram of grom zijn. Dat zijn een paar veel voorkomende incidenten die al plaats vonden voordat er echt doorgebeten werd. 

Wij zijn van mening dat er zoveel leed bij kinderen, honden en eigenaren voorkomen kan worden door op tijd in te zien dat het niet lekker loopt.

Maar vaak zien we dat mensen zich tot een beetje schamen of denken “dat komt wel vanzelf goed” 😌  

Als je hond gromt, zenuwachtig is rondom kinderen of je een onderbuik gevoel hebt als er (klein)kinderen komen, twijfel dan niet en zoek informatie of hulp. 

 

 

Ja, ik wil graag even in contact met Cindy