Door het beter in kaart brengen van bijtincidenten kunnen we hier vervolgens ook echt op sturen

Daarom vinden we het zo belangrijk om meldingen te verzamelen. “Meten is weten…”Alle kind-hond professionals die bij ons op de Kind-Hond-Professional landkaart staan kunnen hiervoor meldingen doen en advies geven. 

Zo zijn we sinds 2017 meldingen aan het verzamelen waaruit we steeds meer te weten komen over wat helpt en wat niet helpt om bijtincidenten te voorkomen. We vinden het super fijn als je iets te melden hebt en dit met ons wilt delen.

Hiervoor hoeft er niet meteen een zwaar bijtincident te hebben plaats gevonden. We zijn juist ook geïnteresseerd wat eraan vooraf gaat en wat die eerste signalen zijn…ook als er nog niet is gebeten.

Denk b.v aan:

  • Het melden van zorg en signalen die erop kunnen wijzen dat de spanning thuis oploopt
  • Een hond die tijdens een training signalen afgeeft
  • Een eigenaar die niet ingrijpt of je advies in de wind slaat terwijl jij een risico herkent.

Want om bijtincidenten te voorkomen dienen we er juist op tijd bij te zijn. Preventief reageren en met elkaar een netwerk creëren waarin het veilig is om te delen én waarmee we de veiligheid tussen kind en hond vergroten. 

Ben je hondenprofessional en zoek je een platform om hierover te sparren? Meld je dan even aan voor de besloten facebook groep Kind en hond, veilig én gelukkig

Hoe data bijdraagt in het voorkomen van bijtincidenten naar kinderen.

Sinds 2018 onderzoekt Dierbare Ontmoetingen samen met de kind-hond-professionals (bijt)incidenten naar kinderen.

Waarom?
Omdat we advies willen geven op basis van kennis en ervaring. Maar ook op basis van cijfers!

Bekijk hiernaast even de video waarin ik uitleg hoe data een rol speelt in het terugdringen van bijtincidenten naar kinderen. Of lees hieronder enkele uitkomsten die we hebben gedeeld. 

Kinderen worden het meest gebeten door onbekende honden toch?

Als we het nieuws en de krant volgen zien we regelmatig vreselijke incidenten voorbij komen waarbij een loslopende hond op straat een onbekend kind grijpt.

En dat zijn vreselijke incidenten, zo vreselijk dat iedereen daar wel iets van mee krijgt.

Maar hoe staat het met al die huis-tuin-keuken situaties waarin er wordt gebeten door de eigen gezinshond naar het eigen kind?

(Hoe vaak gebeurt dit ook wanneer hond en kind elkaar wel degelijk kennen?)

Uit de 115 meldingen die de afgelopen periode zijn geregistreerd blijkt dat in 61% van de casussen er een probleem bestaat tussen de eigen hond en het eigen kind.

Dat zet je te denken als iemand tegen je zegt dat kinderen vooral gebeten worden door onbekende honden.

Dat is dan ook de reden dat wij zoveel schrijven over echt gebeurde huis-tuin-keuken incidenten.

Veel eigenaren zijn van mening dat kinderen en honden nooit alleen gelaten mogen worden. Want stel je voor dat er iets gebeurt terwijl je er niet bij bent.

Maar wist je dat in 97% van alle probleemsituaties tussen kind en hond er gewoon een volwassene bij was toen de hond uitviel, gromde, beet of naar het kind hapte.

Dus er simpelweg ‘bij zijn’ is nog niet de oplossing.

Hier wat meer achtergrond informatie

Over een periode van 14 maanden zijn er door ons in totaal 115 meldingen rondom problemen tussen kinderen en honden geregistreerd in het meldformulier van Dierbare Ontmoetingen.

De informatie uit deze meldingen komen voort uit telefonische kind-hond-screeningsgesprekken met de hondeneigenaren.

Ondanks dat het nu nog een klein aantal meldingen betreft én we vooralsnog geen algemene conclusies trekken, willen we deze uitkomsten wel met je delen en zo een bijdrage leveren aan de preventie van bijtincidenten naar kinderen.

Het voorkomen van bijtincidenten is onze missie

Daarom is het belangrijk om bij vragen op tijd in actie te komen en ze niet uit te stellen. Juist preventie kan veel leed voorkomen. We leven in een wereld waarin kind en hond naast elkaar leven. Loop een straat in en je ziet ze beide.

Daarom verzamelen we meldingen van (bijt)incidenten. Hoe meer informatie en meldingen hoe beter we kunnen informeren en trainen om dit te voorkomen.

Ik wil even contact