Featured Video Play Icon

Communie, barbeque’s honden en kinderen:

Het najaar is aangebroken en de decembermaand zit eraan te komen. Tijd voor meer gezelligheid.
Familie, buren, vrienden én kinderen komen weer bij elkaar.
Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat vindt de gezinshond van al deze drukte?

Een tijd geleden heb ik deze video opgenomen voor hondeneigenaren. Maar als hondenprofessional kun je dit ook overdragen naar jouw klanten.

Mogelijk wil je er een keer een thema van maken.

In onderstaand artikel kun je lezen (of de video bekijken) welke kindertips ik met je deel.

De tips zorgen ervoor:

  • dat je als eigenaar niet als een politieagent hoeft te patrouilleren op je eigen feestje…
  • dat de hond geen negatieve ervaringen oploopt in het contact met (bezoekende) kinderen…

Feestvierende kinderen en een hond, een prima combinatie.
Mét de juiste tips.

Een feestje organiseren is leuk, gezellig en zorgt ervoor dat er weer even ruimte is om elkaar te spreken.

Vaak komen er ook kinderen mee, super leuk natuurlijk! Maar als er ook een hond in huis rondloopt, vergt dat wat extra voorbereiding.
Zodat én het feest leuk is, maar ook veilig voor de kinderen en de hond.

Vandaag wil ik je daarom vertellen over hoe je in een kwartiertje tijd jezelf mentaal kunt voorbereiden als je bijvoorbeeld een feestje geeft en er een hoop kinderen met jouw hond samenkomen.

Ik paste een tijd geleden op een pup van 4 maanden van vrienden van mij omdat ze op vakantie waren.

Maar ik gaf in die tijd ook een feestje. Ik had wat vrienden, met daarbij 9 kinderen 🤪uitgenodigd. En dan weet ik natuurlijk wel hoe dat gaat. Als die kinderen de pup zien zijn ze verliefd en rennen ze naar Jack, de pup.

Ze zullen hem willen optillen, willen aaien. Maar Jack is op dit moment nog een bijtertje, hij vindt het juist niet leuk als je hem oppakt en als je hem te wild aait.

Dan gaat hij happen. En ik zie het al helemaal voor me dat kinderen gaatjes in hun legging krijgen of dat er toch in de vingers wordt gehapt.

Ik zie het ook al helemaal voor me dat Jack door alle prikkels over zijn toeren gaat en ik zie het óók voor me dat ik ook over mijn toeren ga. Want ik moet de hond en al de kinderen aansturen en tegelijkertijd wil ik toch ook echt wel socializen met mijn vrienden. Al met al, het zouden redenen kunnen zijn voor een nodige portie stress of bezorgdheid. Niet nodig, daarover vertel ik je nu meer.

In 3 stappen naar een voor kinderen en hond veilig en gezellig feest

Dus ik maakte ter voorbereiding een plan.

Ik doorloop 3 stappen, met twee extra tips.

Stap 1
Je pakt een pen, je pakt een papier. Wat je gaat doen is, je gaat screenen, je gaat inventariseren welke kinderen er op het feestje komen. Je schrijft de naam op, en dat is eigenlijk niet zo heel belangrijk. Maar na die naam ga je nadenken over wat voor type kind dit nu is.

Stel jezelf in ieder geval de vraag:

  • Is het een kind die een hond gewend is?
  • Is het een kind wat juist heel bang is voor een hond?
  • Of heeft het kind echt geen flauw idee wat een hond nodig heeft en waar het op moet letten?

Zo’n inventarisatie levert bij mij altijd een groepje kinderen op waarin ik met een kleine aansturing eigenlijk al een heel goed gevoel heb. Bij deze kinderen denk ik: dat loopt wel los.

Ik houd een groepje met kinderen over waarvan ik weet dat ze net iets meer aandacht nodig hebben.

Dus aan de ene kant bespaar ik tijd, want er is een groepje kinderen waar ik niet op hoef te letten. Hierdoor kan ik tijd investeren in de kinderen die juist wel meer aansturing nodig hebben.

Stap 2
Heel simpel, maar zo effectief: Manage je omgeving. Ik geef je 2 tips.

De eerste; hang bij de voordeur of bij de poort een bordje op waarin je jouw 10-seconden-boodschap aan de visite uitlegt.

Een 10-seconden-boodschap is een hele krachtige boodschap waarin je zegt: “dit wil ik NIET,” om vervolgens te zeggen: “wat wil ik WEL”.

Mijn bordje voor het feestje zou zijn: “Als je binnenkomt wil ik niet dat je de pup aait, ik wil dat je eerst wat komt drinken”.

Mensen hebben het dan al gezien, het is visueel gemaakt. De kans dat ze er gehoor aan geven is groter. Dit was de eerste ‘omgevingstip’.

De tweede tip; ook enorm logisch maar kijk er wel even naar.

Wat is tijdens het feestje de beste plaats voor de pup? Of voor je volwassen hond want daar is het net zo goed heel erg waardevol voor.

Momenteel staat de bench van Jack in de bijkeuken. Dat is geen handige plek als ik in de tuin zit. Dus de bench ga ik op een andere plaats zetten.

Als ik geen toezicht op Jack kan houden dan zit hij aan een lange lijn in de tuin middenin het grasveld.

Dat is voor nu prima, maar op het feestje zorg ik ervoor dat Jack veel meer uit de loop is. Dan ligt hij dus niet in het midden van het grasveld. Dat maakt dat kinderen ook minder vaak naar hem toe zullen gaan.

Stap 3

En dit is misschien wel de belangrijkste, deze stap gaat er namelijk voor zorgen dat je daadwerkelijk ook even lekker kunt gaan zitten en kunt gaan kletsen met je vrienden.

Deze stap betekent dat jij ervoor gaat zorgen dat andere ouders met jou gaan samenwerken om het leuk en veilig te houden tussen jouw hond en de kinderen.

In stap 1 heb je geïnventariseerd welk type kind er op je feestje komt. Maar bij dat kind komt ook een type ouder :-).

En bij mij resulteert die inventarisatie in 5 ouders waarvan ik denk;

Oké die hebben een goede geschiedenis met honden, die snappen waar het om gaat. Die willen mijn advies aannemen. Daar kan ik het dus wat makkelijker loslaten.

Maar ik heb ook 4 ouders die zijn wat meer van: Joh doe niet zo bezorgd Cindy, dan leert die kleine van ons ook dat honden tandjes hebben. Dat is oké.

Alleen dat vind ik niet oké. Ik wil juist voorkomen dat deze pup een negatieve associatie krijgt op kinderen én ik wil juist voorkomen dat kinderen een negatieve ervaring hebben met Jack.

Dus bij die 4 ouders weet ik dat ik assertief moet zijn. Ik weet dat sommige ouders mij misschien een zeur zullen vinden, maar ik vind het veel belangrijker dat het veilig blijft en dat het gezellig gaat verlopen.

Bij deze 4 ouders neem ik een stukje begeleiding van hun kind over, ben ik wat duidelijker in de 10 seconden boodschap…en dat is niet gemakkelijk, maar denk er wel even over na.

Zodat jij tijd overhoudt voor een hapje, drankje een babbel zonder stress.

Dus samenvattend:

Stap 1. Inventariseer welke type kind je op jouw feestje krijgt
Stap 2. Manage je omgeving
Stap 3. Leer andere ouders met jou samenwerken

Heel veel plezier met het uitvoeren van deze tips!

P.s. Hieronder vind je nog een enkele manieren waarop we je verder kunnen helpen. Kijk maar eens of er iets voor je bij zit.

*Wist je al dat ons nieuwste Ebook Vriendjes voor het leven gratis te downloaden is? Klik hier en lees het lekker door...https://dierbareontmoetingen.nl/gratis-ebook-hond-kind/

*

Én…we zijn onlangs gestart met ons nieuwste programma, Hondenkind 👶🏼 🐕  👧.

Dit programma is een hands on, hapklaar online programma waarmee je alledaagse problemen tussen hond en kind voorkomt.

Én als er al wat kleine probleempjes zijn ontstaan hoe je deze kunt oplossen. Alles staat stap voor stap uitgelegd én je kunt ook nog eens wekelijks je vraag aan me stellen. Hoeft niet, mag wel, als je ergens mee worstelt, helpen we je verder.

Neem HIER  eens een kijkje en bekijk zeker wat video’s.

* Lees je deze blogs als hondenprofessional?
Kijk dan voor onze gratis WEBINARS waarin we onze beste technieken & adviezen met je delen, zowel in het opbouwen van je bedrijf in de hondenbranche als in het knettergoed communiceren met kinderen:
https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/webinars/