Het verschil tussen mens en hond

Het verschil tussen mens en hond

In tegenstelling tot veel dieren nemen mensen nieuwe kennis op en kunnen we dit abstraheren met onze hersenen. De grote van de neo-cortex is een verschil tussen ons en onze viervoeter. We zijn beter in staat om bewust nieuwe kennis tot ons te nemen en hier introspectief over na te denken. Op het moment dat je dit leest, doe je dat dus via je neo-cortex. Maar de meeste kennis die binnenkomt, verdwijnt na een uur, een dag of een week als we het geleerde niet herhalen.

Een zondagse overweging

Dit geldt dus ook voor de klanten waar we mee trainen. Als we weten hoe kennisopname werkt, kunnen we dan onze trainingen verbeteren? Hoe kunnen we onze kennis van honden zo overbrengen dat het beter beklijft? In dit artikel geef ik enkele ideeën over hoe we dat kunnen doen.

Als er emotie gekoppeld is aan kennis, dan komt de informatie sterker binnen.
Denk terug aan één van de meest indrukwekkende momenten in je leven. Die kun je je onmiddellijk herinneren, omdat er een emotie aan gekoppeld is. Waar was je bijvoorbeeld, toen je hoorde dat de Berlijnse muur viel? (= nieuws + emotie). Of welke informatie kreeg je over je eerste hond? (= kennis + emotie).

Dus kennis gekoppeld aan emotie blijft langer hangen dan informatie zonder emotie. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve emoties.

Wanneer denk je dat je het makkelijkst leert?

  1. Als je tussen het eten en sporten een uurtje kennis tot je neemt op het puntje van je stoel.
  2. Wanneer je gaat zitten en er zin in hebt om er alle informatie uit te halen die je kunt.

Hoe klanten binnenkomen op de training maakt verschil voor de kennis die jij gaat overdragen. Je kunt tien tips geven, maar zodra ze terug naar huis gaan, zijn ze de helft misschien al kwijt.

Hoe kun je een tip geven gekoppeld aan een emotie? Wat gebeurt er als je meer emoties koppelt aan je trainingen? Heb je wel eens vijf minuten besteed om te bedenken hoe je door iets simpels de kennis die je deelt, beter laat beklijven? Zou je nu ter plekke vanuit je stoel een voorbeeld kunnen geven? Neem eens één minuut om hierbij stil te staan. Als je wilt natuurlijk.

Drie ideeën om te overwegen:

  • Zeg, als je cursisten aankomen: “Kom eerst even echt binnen, laat alles wat je tijdens de training niet nodig hebt, achter je. Je bent nu hier, we hebben de tijd, we gaan plezier hebben.” (= kennis + aandacht)
  • Zeg tijdens de training iets positiefs over hun hond, de oefening, hun progress etc. (= kennis + compliment)
  • Geef een onverwacht antwoord op een veel gestelde vraag: Zo ‘schrik’ je de cursisten even wakker, kunnen ze misschien even lachen om het verrassende antwoord. (= kennis + plezier)

Of kijk eens wanneer je emoties ziet bij je cursisten tijdens je (online)training. Zou je die momenten kunnen uitbreiden of herhalen?

Ik begon met het verschil tussen mens en hond, maar de overeenkomst is dat honden net als wij beter leren als er geen spanning hangt. Dus als het baasje zich goed voelt en de emoties positief zijn. Neem jij dit mee bij de volgende training die je geeft?

****************

Hieronder vind je nog 2 manieren waarop we je verder kunnen helpen. Kijk maar eens of er iets voor je bij zit.

1. In mijn gratis ’23 doorbraken’ Webinar deel ik mijn grootste (financiële) fouten, maar ook mijn belangrijkste doorbraken met je. Ook als het aankomt op online werken. Zodat jij ze niet hoeft te maken. Schrijf je nu nog in voor het eerstvolgende gratis Webinar:
https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/webinars/

2. We krijgen veel vragen rondom het werken met kinderen, maar ook hoe je je bedrijf (online) kunt opbouwen. Wanneer je nu niet goed weet hoe te starten of over je carrière wil sparren, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis telefonische spar sessie.
In deze sessie nemen we 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1ste stap kunt zetten. Stuur ons even een mailtje op info@dierbareontmoetingen.nl en we plannen iets in.