Kinderen en honden laten samenwerken

In Nederland worden jaarlijks circa 75.000 kinderen gebeten door een hond. Het is mijn missie om het aantal bijtincidenten waarbij kinderen betrokken zijn, terug te dringen. Om zoveel mogelijk ouders en kinderen te bereiken, bieden we hiervoor een opleiding voor hondenprofessionals aan. In een aantal artikelen in uitgaven van Los Vast gaf ik inzicht in het werken met kinderen en hond in gezinnen. In deel één ging ik in op verschillen en overeenkomsten tussen kind en hond.


De tanden van mijn grote Berner Sennen scheerden rakelings langs het gezicht van het jongetje. Bliksemsnel trok ik het kind weg bij mijn hond Veda en voorkwam dat hij in zijn gezicht werd gebeten. Dat dit mij als jeugdhulpverlener én hondengedragstherapeut overkwam, raakte me diep. Sinds die dag ben ik mij gaan verdiepen in de ‘gezinsdriehoek’ en train ik ouders, kinderen en hun honden, zodat ze veilig én gelukkig samenleven.

Ook bied ik opleidingen voor hondenprofessionals. Hierin is vooral aandacht voor het actief betrekken van ouders en kinderen bij het gedragsconsult of de training. Hoe beter jij hen leert samenwerken, hoe kleiner de kans op een (bijt)incident.

Kind en hond vergelijken

Kind en hond zijn niet hetzelfde. De ontwikkeling van een kind is niet te vergelijken met die van een hond. Bijvoorbeeld: Een pup ontwikkelt met 8,5 week al enig besef dat het ophouden van poep en plas wenselijk is. Met een kind kun je daar beter mee wachten tot het daar zelf aan toe is en dat ook aangeeft. Pups leren zich te uiten door piepen, janken en blaffen; een tweejarige maakt soms al zijn eerste taalgrapjes. Ondanks de verschillen zijn er ook overeenkomsten te vinden, met name in de opvoeding. Als je dat herkent, kun je dit tijdens je training op beide toepassen. Zo wordt kinderen betrekken bij je training kinderspel.

Zingeving

Wanneer ouders met hun handen in het haar zitten bij het opvoeden van hun hond in relatie tot de kinderen, stel ik ze twee vragen waardoor de druk een beetje van de ketel gaat.
Waarom wilde je een kind? Waarom wilde je een hond?
Wat heeft je kind nodig? Wat heeft je hond nodig?

Los van evolutionaire gronden en de diepgewortelde roots om onszelf voort te planten, willen veel mensen heel graag een kindje omdat het zin geeft aan hun bestaan. Dezelfde zingeving leeft (bewust of onbewust) bij veel mensen wanneer ze een hond uit het asiel adopteren of hun pup voor de eerste keer vasthouden. In een studie uit 2014 stelden onderzoekers van het Massachusetts General Hospital vast dat de band tussen hond en mens op biologisch vlak veel gelijkenissen vertoont met die tussen moeder en kind. Moederlijke gevoelens lijken zich uit te kunnen breiden naar honden. Maar dat wisten wij allang, toch?

De vier V’s

Er zijn vier V’s die ieder kind en iedere hond in zijn opvoeding nodig heeft: verliefdheid, vrije keuze, veilig vallen en verzet. Wanneer een (groot)ouder tegen je zegt dat het kind/de hond niet luistert, is het heel interessant om het volgende te doen: onderzoek in hoeverre de vier V’s aanwezig zijn in het opvoeden van het kind/de hond. Mis je één of meer V’s? Dan weet je direct waar je op korte termijn mee aan het werk kunt.

Verliefdheid

Naast de basale levensbehoeften kan een kind, maar ook een hond, zich pas echt goed ontwikkelen wanneer de ouder/eigenaar ‘verliefd’ is op zijn kind/hond. Lichten de ogen van de ouder/ eigenaar op als een kind of de hond de kamer binnenkomt? Als dat zo is, dan is het goed. Deze liefde is nodig en het kind/de hond hoeft er niets voor te doen.

Vrije keuze

Zowel kind als hond ontwikkelen zich tot stabiele en gelukkige wezens wanneer zij zelf keuzes mogen maken. Dat dit niet altijd kan, is logisch. Je moet ingrijpen wanneer bijvoorbeeld een kind of hond plotseling oversteekt of te dicht bij het vuur komt. Maar veel andere keuzes kunnen we wél overlaten aan het kind/de hond, ook al pakt een keuze niet altijd goed uit.

Vanuit onze ‘verliefdheid’ ontnemen we soms die vrije keuze, omdat we het kind/de hond willen behoeden. Hoe goed bedoeld ook, als je dat doet, zul je op weerstand stuiten. Bovendien ontstaat er geen leereffect. Als je dit herkent, kun je het ook toepassen in je werk met kinderen tijdens je training of consult.

Veilig vallen

Als een kind/hond dan eens de keuze maakt die niet handig is of hun pet te boven gaat, is het onze taak dat we achter ze staan. Zo kunnen ze veilig vallen en wij helpen ze weer met opstaan.

Verzet

Ik ben een groot voorstander om kinderen en honden te volgen in hun keuzes. Maar als dat niet kan, omdat het niet veilig of goed is, moet je hier geduldig verzet tegen bieden. Ongeacht of je hierdoor even de boeman bent: dat is jouw taak.

Voor alles is een eerste keer…

Wanneer ouders hun kind en hun hond opvoeden is dat niet gemakkelijk. Grote kans dat zij dit voor de eerste keer doen. Logisch dat zij dan fouten maken, toch? Logisch dat ze bij jou als deskundige aankloppen. Help jij ze dan verder met alles wat je weet over honden en kinderen. En als je dat niet wilt, vind het dan ook logisch om ze door te verwijzen. Bedenk ook dat als je veel van honden weet, je mogelijk ook wat over kinderen trainen weet. Ontdek of je ze kunt helpen samenwerken.

Wie is Cindy van Dorst?

Cindy werkte als jeugdhulpverlener met honderden kinderen en hun ouders om ervoor te zorgen dat het weer gezellig werd thuis. Naast dit werk studeerde ze in 2010 af als honden- gedragstherapeut. Ze werd gedragstherapeut met een specialisatie in de relatie tussen hond en kind: een hondengedragstherapeut met een ‘Nanny- expertise’.

Meer weten over de spelregels van het trainen van kinderen?
Meld je aan voor de gratis videocompilatie op www.dierbareontmoetingen.nl/kinderspel

P.S

Lees je deze blog als hondenprofessional en zou je mijn hulp willen bij het werken met kinderen en honden? Ik help hondenprofessionals om leuk en goed kinderen, hun honden en ouders te helpen, zodat
kinderen en honden veilig en gelukkig zijn én professionals hier succesvol in worden.

We krijgen veel vragen rondom het werken met kinderen, en over hoe je je bedrijf kunt uitbouwen. Wanneer je nu niet goed weet hoe te starten of je wilt eens over je carrière sparren, dan nodigen we je van harte uit voor een gratis telefonisch SPAR-GESPREK.

In dit gesprek neem ik 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1ste stap kunt zetten.
Klik op: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/spar-gesprek/