Kun je leren gelukkig te zijn?
Dit artikel gaat over het geluk vinden in verandering of transformatie.
In deze feestmaand ben ik kort van stof want er wordt al zoveel gepraat & verteld. Terwijl dit seizoen van nature juist uitnodigt om even stil te worden. En daarin ligt de grootste kans op transformatie.
Neem je deze zondag even een moment om naar binnen te kijken en te voelen wat daar beweegt? Hoe jouw hele systeem zich constant weet af te stemmen op alles wat van buiten naar binnen komt. Dat het zich aanpast en herstelt ook als je het (weer) te veel belast hebt.
Dat je hart klopt vanaf het moment dat je tot leven kwam tot nu, iedere dag, iedere minuut.
Even een momentje dankbaarheid voor alles wat er binnenin je gebeurt en waar we vaak nauwelijks bewust bij stil staan. Hoe het verandert en transformeert om ons gelukkig en gezond te houden.
Wat als we morgen zouden wakker worden met alleen dát waar we vandaag dankbaar voor zijn geweest.
Hoe zou je deze zondag dan inrichten?
Zolang je op je buitenwereld gericht bent, zie je minder de mogelijkheden die sluimerend bij je aanwezig zijn. Die wachten op een moment van stilte en een leeg hoofd, zodat ze voorbij de analyses van je verstand kunnen glippen.
Op een onbewaakt moment krijg je de beste ingevingen. Ze komen niet van buitenaf naar binnen, maar starten van binnen en groeien naar buiten. Als het in die volgorde gebeurt dan weet je dat je goud in handen hebt!
Dat iets bijvoorbeeld een super idee is voor die training die je gaat geven. Of een helder bewust gevoel dat je juist dat contact aan dient te gaan óf die bepaalde richting op moet. Dat je openstaat voor een nieuw inzicht en een besluit neemt om het toe te passen.
Wanneer had jij zo’n idee voor het laatst?
Vaak werkt dit het beste lekker in jezelf… zonder het meteen te delen met anderen. Want niemand kan jouw inzicht zo goed begrijpen als jijzelf. En met de beste bedoelingen zullen er adviezen en ideeën komen die jouw oorspronkelijke doorbraak mogelijk vertroebelen. Vier je ideeën eerst in jezelf en laat ze groeien tot ze rijp zijn om te delen. En dan eerst met iemand waarvan je inschat dat hij/zij je vragen stelt i.p.v. dat de persoon direct een mening verkondigt.
Wat mij helpt is dit er letterlijk bij te noemen: “Ik heb een nieuw idee dat ik met je wil delen. Kun je me een paar vragen stellen zodat ik het kan toetsen?”
Wil je tot een beslissing komen… hou het dan puur. Zoals een jachthond zijn neus gebruikt en daar uitkomt waar zijn natuur hem naar toe stuurt. Los van of jij naar huis wil, zal hij er helemaal voor gaan. Los van hoeveel tijd het hem kost, los van hoe moe zijn lijf is. Hij volgt zijn natuur.
Uit onderzoek onder stervende mensen kwam naar voren wat zij anders zouden doen in hun leven, als ze het opnieuw zouden mogen doen:
De nummer 1 was:
“Hun hart volgen, los van wat anderen daarvan dachten. Het lef hebben om het toch gewoon te doen zonder goedkeuring uit hun omgeving of mogelijk zelfs tegenwerking…”
Hoe lang denk je nog te leven? En hoe wil je die tijd gebruiken? Als je in een stil moment iets nieuws ziet, geef het dan aandacht en energie zonder dat je weet waar het precies toe zal leiden. Dan kan dat zomaar tot een transformatiemoment leiden.
Waaraan kun je merken of je in een verandering of in een transformatie zit?
Veranderen is iets dat je doet. Iets dat je stapsgewijs kunt plannen. Zoals het trainen van onszelf en het trainen van honden. Veranderen is iets anders, beter of mooier doen dan hoe je het vroeger deed. Veranderen is op het verleden gericht.
Transformeren gebeurt vaak na een doorbraak. Het verandert je niet alleen van buiten maar vooral van binnenuit. Transformeren is nog niet helemaal weten wat je gaat doen. Het is op een onbekende toekomst gericht.
Zonder trainingsplan, zonder een doel of zekerheden. Je zou het kunnen zien als chaos waar weer vorm in komt. Zonder het precies te kunnen plannen of omschrijven. Als een roedel waar een nieuwe hond bijkomt, wat eerst chaos geeft maar waarin uiteindelijk ieder zijn positie vindt en er rust en orde komt.
Transformatie is en een verschuiving van egocentrisme (waarin het ‘ik’ centraal staat) naar geocentrisme (waarin de wereld centraal staat).
Het verschil is slechts 1 letter. Bij egocentrisme is de centrale vraag: ‘Wat kan ik van de wereld krijgen?’ Bij geocentrisme is de centrale vraag: ‘Wat kan ik de wereld brengen?’
En wat we de wereld te bieden hebben zit vaak (verborgen) in onze talenten. Als we die uitdragen leeft het een stuk lichter. Zonde als we die niet volledig benutten en een talent nooit uitgepakt wordt.
“Don’t die with your music still in you” (Wayne Dayer)
Dus kun je leren om gelukkig te zijn?
Als ik het onderzoek ter harte neem, dan kunnen we nog meer geluk vinden door onze eigen koers te varen, los van de mening van anderen.
We zijn vrij om te transformeren als we onze dromen en talenten als kompas gebruiken en ze na durven te streven. Dat is onze grootste kans om gelukkig te zijn.
Ben je gelukkig? Blijf dan doen wat je al doet en vermenigvuldig dat.
Zijn er verbeteringen mogelijk?
Vier dan de momenten dat je gelukkig bent en neem af en toe een moment om te voelen wat er nog beter kan.
En zie voor je:
• Dat je ze uitvoert…
• Hoe je je daarbij voelt…
• Wie of wat jou hierin steunt…
• Welke impact je hiermee maakt…
“Om het geluk te leren kennen dien je zonder blind te zijn de ogen weten te sluiten.”
(Simone Signoret)
En de honden dan, zul je je afvragen?
“Om het geluk te leren kennen dien je als hond je ogen weten te sluiten voor de mens die niet zijn ogen weet te sluiten 😉”
We wensen je dierbare ontmoetingen toe tijdens deze feestmaand, heerlijk met jezelf en/of met anderen,
P.S.We krijgen veel vragen rondom het werken met kinderen, en over hoe je je bedrijf kunt opbouwen. Wanneer je nu niet goed weet hoe te starten of over je carrière wil sparren, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis telefonisch spar-gesprek
In dit gesprek neem ik 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1ste stap kunt zetten. Kijk even op: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/spar-gesprek/