Featured Video Play Icon

Hoe kan het toch dat mijn zoontje toch weer iets doet wat niet mag bij de hond, zelfs al is hij er vreselijk van geschrokken.

Even vooraf:

Deze video is alweer een tijdje geleden opgenomen. In de video spreek ik over het kind-hond- programma voor hondenprofessionals uit 2018. Maar dat is natuurlijk al lang voorbij :-). 

Onze programma’s lopen natuurlijk nog steeds. Wil je daar meer over weten? Kijk dan even op de volgende pagina. 

https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind-programma-professionals/

Waar het in deze video om gaat is het verhaal van een moeder over haar peuter die in het oor schreeuwt van zijn hond.

Ik deel hierin een aantal tips die super relevant zijn.

Bekijk de video of lees even door.

Waarom vergeten peuters zo snel dat de hond boos op hun was?

Ik kreeg een enorm leuke vraag van een moeder over haar hond en haar peuter. En die wil ik met je delen omdat jij dit misschien ook wel eens tegenkomt bij jouw klanten.

Bijzonder of normaal gedrag na zo’n indrukwekkende ervaring?

Een moeder belde mij en vertelde:

Cindy ik heb een zoontje van 3 en een Beagle van 5 en onlangs heeft mijn zoontje heel hard in het oor gegild van de Beagle.

Ik weet het, het is fout en ik zag het aankomen maar ik deed niets omdat ik dacht, het loopt wel los maar goed het liep dus niet los. Mijn zoontje gilde dus in het oor van de Beagle en onze hond sprong blaffend op, tegen onze zoon.  Mijn zoontje was echt heel erg geschrokken. Huilen, gillen, echt ontroostbaar dat zijn vriend hem zo had laten schrikken.

En wat nou bijzonder is, vertelde de moeder:

Het was echt indrukwekkend voor onze zoon, maar nu na een aantal weken zag ik hem gisteren gewoon wéér het zelfde willen doen. Dan denk ik van: ‘Hallo je bent enorm geschrokken. Je weet dat je dat niet moet doen!” . En ze stelde aan mij de vraag: Hoe kan dat nou? Heeft het dan echt geen indruk op hem gemaakt?

 

Peuterbrein in ontwikkeling

Het antwoord is… jawel het heeft een enorme indruk gemaakt op dit kindje van 3 jaar.

Echter, het brein is nog onvoldoende ontwikkeld om indrukwekkende ervaringen echt te laten beklijven.

Het gaat w.s. om een ontwikkeling in de hersentjes  die nog niet zó volledig ontwikkeld zijn dat een indrukwekkende ervaring  ook echt een indrukwekkende ervaring blijft.

Wanneer je dat weet, is goed om jezelf te realiseren dat je dan eigenlijk niet boos kan worden op het kind. Je moet hem natuurlijk wel uitleggen dat het niet zo handig is en hem een alternatief aanbieden..

Ik zou een rollenspelletje doen, waarin ik laat zien wat de dingetjes zijn die je allemaal wel kunt doen. Boos worden is niet fair omdat het kind het gewoon nog niet kan.

Het kind heeft onvoldoende kindergeheugen om ervaringen, ook al zijn ze indrukwekkend, voor een lange termijn op te slaan. 

Dus natuurlijk leg je het kind wel uit hoe het moet, hoe je het beter wel kunt doen, maar boos worden is niet de oplossing.

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Merk maar eens op of je zulke vragen tegenkomt bij jouw cursisten.

Als je het nou leuk vindt om nog meer te leren, informeer bij ons naar het kind-hond programma voor professionals. 

 

Klik even hieronder op de oranje button. Daar kun je alle info vinden en een vrijblijvend spar-gesprek inplannen met me.

 

programma voor hondenprofessionals

Mocht je graag  meer willen werken met kinderen en honden en je aanbod hierin uitbouwen? Dan nodig ik je van harte uit voor een vrijblijvend gesprek met mij.

Wil je je abonneren op mijn blogs. Vul dat dan ook even hieronder in. 

Voornaam
E-mailadres
Ik meld me aan voor een gesprek
Ik meld me aan voor de blog