Featured Video Play Icon

Hoe kan het toch dat mijn zoontje toch weer iets doet wat niet mag bij de hond, zelfs al is hij er vreselijk van geschrokken.

Even vooraf:
Deze video is alweer een tijdje geleden opgenomen. In de video spreek ik over het kind-hond- programma voor hondenprofessionals uit 2018. Maar dat is natuurlijk al lang voorbij :-). 

Onze programma’s lopen natuurlijk nog steeds en wil je daar meer over weten? Klik dan even op de button onder aan deze pagina.

Waar het in deze video vooral om gaat is het verhaal van een moeder over haar peuter die in het oor schreeuwt van zijn hond.

Ik deel hierin een aantal tips die super relevant zijn.

Bekijk de video of lees het onderstaande even door.

Waarom vergeten peuters zo snel dat de hond boos op hun was?

Ik had weer een enorm leuke vraag van een moeder over haar hond en haar peuter. En die wil ik met je delen omdat jij dit misschien ook wel eens tegenkomt bij jouw klanten.

Zoals je misschien al weet wil ik dat kinderen en honden veilig én gelukkig zijn en dat ouders en eigenaren gewoon enorm van hen kunnen genieten.

Daarom ga ik de onderstaande vraag voor je beantwoorden.

Bijzonder gedrag na zo’n indrukwekkende ervaring

Een moeder belde mij en zei:

Cindy ik heb een zoontje van 3 en een Beagle van 5. Onlangs heeft mijn zoontje heel hard in het oor gegild van de Beagle. Ik weet het, het is fout en ik zag het aankomen, maar ik deed niets omdat ik dacht: het loopt wel los. Maar goed het liep dus niet los. Mijn zoontje gilde dus in het oor van de Beagle en onze hond sprong blaffend op, tegen onze zoon. Mijn zoontje was echt heel erg geschrokken. Huilen, gillen, echt ontroostbaar dat zijn vriend hem zo had laten schrikken.

En wat nou bijzonder is, vertelde de moeder tegen mij:

Het was echt indrukwekkend voor onze zoon en nu, na een aantal weken, zag ik dat hij gisteren gewoon weer hetzelfde wilde doen. Dan denk ik van: hallo je bent enorm geschrokken. Je weet dat je dat niet moet doen.

Dus deze moeder vroeg zich natuurlijk af hoe dat kon. Ze vroeg me: “Heeft het dan echt geen indruk op hem gemaakt?”

Peuterbrein in ontwikkeling

Het antwoord is: ja, het heeft een enorme indruk gemaakt op dit kindje van 3 jaar.

Echter, het brein is nog onvoldoende ontwikkeld om indrukwekkende ervaringen echt te laten beklijven.

Dus gewoon werkelijk een hersenontwikkeling welke nog niet zó volledig ontwikkeld is dat een indrukwekkende ervaring ook echt een indrukwekkende ervaring blijft.

Het is goed om jezelf te realiseren dat je dan niet boos moet worden op het kind. Je moet hem natuurlijk wel uitleggen dat het niet zo handig is.

Ik zou eerder een rollenspelletje doen, dat is iets dat prima kan! Boos worden is niet fair, omdat het kind het gewoon nog niet begrijpt.

Het kind heeft nog onvoldoende kindergeheugen om ervaringen, ook al zijn ze indrukwekkend, voor een lange termijn op te slaan en het ergens aan te laten haken. 

Dus natuurlijk ga je het kind wel uitleggen hoe het moet, hoe je het beter wel kunt doen, maar boos worden is niet de oplossing.

Dat was hem weer, mijn tip. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Merk maar eens op of je zulke vragen tegenkomt bij jouw cursisten.

Wil je hier meer over leren? Lees dan nog even door!

Speciaal voor jou als hondenprofessional:
Gratis webinar “Knettergoed communiceren met kinderen”

Of je nu werkzaam bent als instructeur, diertherapiebegeleider, gedragstherapeut, kindercoach,een uitlaatservice runt óf iets heel anders doet, wanneer je met honden werkt… krijg je gegarandeerd kinderen op je pad.

Dus bereid je voor! 😉

Tijdens het webinar:

  • ontvang je mijn 25 beste tips & technieken in het praten met kinderen…
  • deel ik een aantal van mijn blunders & flaters (zodat jij deze over kunt slaan…)
  • toon ik je hoe ik het ‘systeem’ van het kind én de hond inzet om ook de ouders te bereiken

Door op deze link te klikken kun je zien wanneer het eerstvolgende webinar plaatsvindt. Daar kun je je uiteraard ook aanmelden.