Wat als je hond maar één keer bijt…?

Iedere hondeneigenaar heeft al 1000 x gehoord dat je een hond nooit alleen moet laten met kinderen. En dat klopt, daar sta ik helemaal achter. Dat is een voldongen feit. Maar dat het niet altijd even realistisch is, dat blijkt uit het gesprek wat ik deze week had met een hondeneigenaar en tevens oppas opa.

“Hij is echt zó lief…hij doet geen vlieg kwaad.”
Dat hoor ik iedere keer weer als mensen contact met mij leggen. Alsof ze hun hond maar ook vooral zichzelf willen verdedigen. Het lijkt erop alsof zij zoiets heftigs als een bijtincident toch kleiner maken dan het is. Want wat zijn de gevolgen wanneer je toe moet geven dat je hond bijt?

Over het algemeen heeft men het idee dat de hond over het algemeen ‘een kwade hond ‘moet zijn wil hij bijten. Mensen hebben het idee dat het bijten bij een bepaald type hond thuis hoort. Niets is minder waar. Iedere hond, van ieder ras en van iedere leeftijd kan bijten. Daar ben ik van overtuigd, daar durf ik mijn hand voor in een hondenbek te steken…

Het heeft geen zin om de honden op te delen in ‘rassen’.
Wanneer eigenaren dat blijven doen, hebben ze de neiging om het bijtincident te zien als een ‘ incident’. Als iets wat niet kan gebeuren bij hun eigen hond. Als iets wat nooit meer zal gebeuren.

Eigenaren zien het door de vingers (als ze die dan nog hebben) en blijven met een bezorgd gevoel zitten, maar pakken de draad weer op. Of tenminste dat proberen ze. Ondertussen is er sprake van een vertrouwensbreuk. De hond merkt dat natuurlijk in het kleinste detail op. Want heb je wel eens met een half oog naar je hond zitten kijken, terwijl hij sliep. Zeker weten dat hij wakker werd. Onze honden zijn juist zo bijzonder omdat ze ons zo haarfijn aanvoelen.

Eigenaren vinden het vreselijk om toe te geven dat hun hond toch echt gebeten heeft. Ze erkennen ermee dat er een probleem is. En het is niet het probleem van de hond..het is het probleem van de eigenaar. En daar houden veel eigenaren niet van. Want dat vraagt om te kijken naar zichzelf en naar de relatie die zij hebben met hun hond.

Deze week werd ik gebeld door Opa Henk en tevens eigenaar van Lazy, een Golden Retriever van 10 maanden oud. De hond had onverwachts zijn kleindochter gebeten, tot bloedens toe. Hij had in paniek de hond een paar klappen gegeven en hem in de tuin gegooid. Hij wist dat hij dit niet had moeten doen, maar hij zo was in paniek geraakt.

Nadat hij zijn eerste emoties had geuit, durfde hij toe te geven dat de hond al een keer eerder een kind had gebeten. Toch had hij niet de stap gezet om contact op te nemen met een gedragstherapeut want: ‘ De hond is nog zo jong en het was maar 1 keer voorgevallen’. Helaas werd zijn kleindochter en zijn hond slachtoffer van zijn ontkenning.

Klopt dit wel? Want heeft een hond een leeftijdsfase waarin het hoort dat hij bijt?

Wanneer we kijken naar de gedragsontwikkeling van een jonge hond, wordt er in geen enkele fase genoemd dat‘ bijten’ bij een bepaalde leeftijdsfase zou horen.
Het klopt dat de hond een angstfase heeft waarin hij gevoeliger is voor dreiging en eventueel sneller kan reageren met agressie. Maar dat betekent niet automatisch dat het bij zijn leeftijd hoort.

En zelfs al zou het in de angstfase van een hond voorkomen. Wat betekent dat dan? Dat je het oogluikend kan toestaan? Dat je het angstvallig kan negeren?

Een bijtincident houdt in dat de hond zich zo bedreigd heeft gevoeld dat hij met agressie heeft moeten reageren door middel van bijten.
Daar dien je als eigenaar op te handelen, op te reageren en het serieus te nemen.

Bijten is de uiterste vorm. Vooraf heeft de hond al vele waarschuwing signalen gegeven. De duidelijke signalen zijn blaffen, grommen, een lip optrekken, het tonen van tanden. Dat zijn allemaal waarschuwing signalen die moeilijk over het hoofd te zien zijn. Maar het zit hem in veel subtielere gedragingen. Want wat betekent het wanneer een hond zijn hoofd wegdraait wanneer een kind op hem af komt rennen?

Heb je ooit al eens gezien dat je hond in bepaalde situaties ineens gaat geeuwen of heel snel het puntje van zijn tong uitsteekt. Het zijn allemaal signalen waarin je hond laat zien dat hij een bepaalde mate van stress ervaart.

Zelfs een kind helemaal negeren is een duidelijke manier van communiceren. Want net doen alsof er iets niet is, kan aangeven dat een hond het erg spannend vind om in de buurt van een kind te zijn.

En wat betekent het wanneer een hond zijn rust niet kan vinden als een kind zingend door de huiskamer rent.
Maar als we al die signalen niet zien, of wanneer we ze niet respecteren….dan rest een hond niets ander dan een groter verweer op te zetten. En dat kan zijn door te bijten.

Je kunt de signalen van de hond zien als verkeersborden, er zijn er heel veel. Met allemaal een andere betekenis, maar ze hebben allemaal het doel om de veiligheid in stand te houden. Maar dan moeten we er ons wel aan houden en anders gebeuren er ongelukken.

Ik durf te stellen dat iedere hond kan en zal bijten wanneer wij mensen maar genoeg over de hond zijn grenzen gaan.
Tevens durf ik te stellen dat je 75% bijtincidenten kunt voorkomen door de signalen van je hond te leren lezen. En het maakt dus helemaal niets uit of een hond 1 keer heeft gebeten of 2 keer.

Als eigenaar heb je de belangrijkste klus om ervoor te zorgen dat het nooit, maar dan ook nooit gebeurt. Dat is makkelijk praten Cindy: zegt opa Henk dan. Nee, dat is niet gemakkelijk praten.

Ik doe er een hoop voor. Iedere maandag heb ik 4 kinderen in alle leeftijden over de vloer en wij vangen kinderen op die later ook weer naar hun eigen gezin gaan. Het is een komen en gaan…en dus voor mijn hond is het een kwestie van aanpassen en vertrouwen.

En ik zorg ervoor dat ik mijn hond begrijp en dat ik haar en de kinderen goed begeleid. Dat zorgt ervoor dat mijn hond nog nooit heeft gebeten.

Een tijd geleden heeft ze een keer gegromd naar een jongen die wij die dag in huis hadden. Ik was een week van slag en heb het signaal van mijn hond erg serieus genomen. Ik ben met het jongetje van 4 en mijn hond direct aan de slag gegaan..

Mijn hond is super gesocialiseerd en we hebben samen vele kinderen met gedragsproblemen begeleid. Maar het blijft dus opletten en open staan om te leren.

Deelnemers aan mijn programma’s leren hoe je bijtincidenten kunt voorkomen door stress signalen te herkennen en de hond realistisch en effectief aan te sturen. Zij leren dat ze de reactie van de hond niet over moeten laten aan het ‘ lot.

Nee, zij leren samen te werken waardoor hun hond ontspannen en geestelijk in balans blijft. Zij voorkomen gedragsproblemen bij hun hond en besparen zichzelf een hoop stress en verdriet.

Hier enkele voorbeelden:

Anouk Verhoef en haar partner Tony verwachtten in januari 2015 hun eerste kindje. Zij hebben ook een opgroeiende Boxer in huis. Er zijn geen problemen met de hond Noa, maar dat willen de eigenaren vooral zo houden. Zij realiseren zich dat er voor de hond een aantal dingen gaan veranderen. Zij stellen een hond- kind plan op en oefenen de allereerste ontmoeting tussen het kindje en hun hond. Zo zijn zij op alles voorbereid.

Familie van der Pleze volgde het 3-maanden programma ‘ Van BEET naar BETER’. Ouders en kinderen leren hoe ze moeten reageren op hun hond Yeka wanneer deze gromt omdat hij spullen bewaakt. Yeka heeft nu 1 keer gebeten. Doordat het gezin nu zo bewust bezig is met Yeka, is de veiligheid in huis direct toegenomen.

Familie de Raken volgden het Puppy gezinsprogramma en leerden hoe ze veilig, leuk en verantwoord omgaan met hun pup. Het gezin wilde dolgraag een pup in huis, maar de kinderen hadden door een nare ervaring hondenangst gekregen. De kinderen leerden hoe ze om moeten gaan met het wilde puppy gedrag. Nu geniet het hele gezin van hun hond en is er niemand bang voor de hond.

Deze 3 gezinnen geloven erin dat zij veel van hun hond kunnen leren en dat het belangrijk is om de taal van de hond te begrijpen. Wat het hen oplevert is dat het samenleven met de hond vele malen gemakkelijker en veiliger verloopt. En er is minder gemopper in huis omdat ieder gezinslid dezelfde aanpak heeft.

Als je ziet dat je hond je ontzettend veel te vertellen heeft en daar een ontzettende behoefte aan heeft, ontstaat er een relatie waarin je niet meer hoeft te raden wat je hond van een kind vindt. Je weet het gewoon. Zo kan ieder kind veilig opgroeien met de unieke vriendschap van een hond en zorg je ervoor dat je hond gelukkig is.

Wil je meer weten over onze trainingen of gratis info kijk dan even op onze website onder AANBOD. Hier vind je zowel als eigenaar, maar ook als professional, speciale trainingen en programma’s op maat.

Reacties zijn gesloten.