Als een kind aan je vraagt; mag ik je hond aaien?

Vorige week heb ik Jelien Lammers ontmoet en dat was leuk, en we hebben natuurlijk gesproken over honden en over haar seminar, maar we hebben ook best wel veel gesproken over kinderen en over hun ouders.
Ik probeer bijtincidenten bij kinderen te voorkomen dus ik werk veel met kinderen maar eigenlijk nog meer werk ik met hun ouders.
Het valt of staat met communicatie…
En bij kinderen lukt het me goed om geduldig te blijven en niet in mijn oordeel te schieten op het moment dat ze niet meewerken of als ze ergens geen zin in hebben maar als een ouder dat doet?…..Bij sommige ouders vind ik dat nog best een beetje lastig.
Dat was voor mij ook de reden om mezelf op te geven voor het seminar van Jelien omdat ik weet dat communicatie gewoon alles is. Ik wil die samenwerking met de ouder om uiteindelijk een beter resultaat weg te zetten met de honden en de kinderen binnen het gezin.
Jelien heeft me ook gevraagd: ‘kun jij niet mijn lezers één van jouw kindertips geven?
Dat doe ik natuurlijk heel graag want ik denk; ‘hoe meer kennis hoe minder bijtincidenten, dus graag.
Dus in mijn video geef ik je een kindertip die heel bruikbaar is in het contact tussen kind en hond.


Lees je liever? Dan kun je hieronder mijn blog over dit onderwerp lezen.

Ik heb een tip gegeven die ik hieronder deel en misschien ook voor je eigen situatie van toepassing is en je kunt hem overdragen aan jouw cursisten. Doe dat lekker, dat mag, dat is helemaal oké.

Een spelletje voor het kind én opluchting voor de hond die liever niet geaaid wordt
Want stel je voor. Jouw cursist heeft een hond en die loopt over straat en daar komt een kind aan.
En wat doen kinderen? Die vragen: ‘Ohhh, mag ik je hond aaien?’
Daar ben je al blij mee dat ze dat eerst vragen. Maar je hebt een hond waarvan je weet dat hij dat eigenlijk niet zo prettig vindt.
Wat je je cursisten dan leert is het volgende:

  • De eerste stap is dat een eigenaar duidelijk, vriendelijk, doch assertief zegt: ‘nee je mag mijn hond niet aaien.’
  • Om vervolgens te zeggen: ‘maar je mag wel raden of mijn hond een jongen of een meisje is.’

En dan houdt je stil. En wat er dan gebeurt is dat het kinderbrein aan springt. Kinderen zijn vatbaar voor een spelletje, die willen wel weten of jouw hond een jongen of een meisje is.
Het volgende wat er gebeurt is dat negen van de tien kinderen wat afstand nemen tot jouw hond, dat is prettig voor jouw hond, die maken zich wat kleiner zodat ze het beter kunnen zien en ze verbreken het oogcontact met jouw hond om te zien of het een jongen of een meisje is.
En het verbreken van het oogcontact is natuurlijk gewoon fijn, je hond wordt dan niet meer aangestaard.
Belangrijker is nog wel het moment voor de cursist, de eigenaar om eventjes adem te halen en voor zichzelf te bepalen; ‘als dit kind nou raadt of mijn hond een jongen of meisje is, is het daarna tijd om de hond te aaien of gewoon niet.
Dat mag je als eigenaar zelf beslissen.

Het belangrijke aan deze tip is dat eigenaren een alternatief krijgen om niet persé streng te zijn: ‘Nee, dat mag niet!

Maar om kinderen ook een alternatief aan te bieden wat voor de hond natuurlijk super fijn is, want het helemaal uitsluiten van kindercontact komt voor niemand ten goede, voor de hond niet, voor de kind niet, voor de eigenaar niet.
Dus hiermee zul je de cursist echt even moeten helpen. Want dat vinden ze gek, dat vinden ze stom, maar door te oefenen voelen ze hoe ontspannen het eigenlijk kan gaan.
Veel plezier met deze tip, ik ben benieuwd wat je cursisten ervan vinden.

P.S. Ik help hondenprofessionals om een goed kind-hond aanbod in hun bedrijf op te nemen, zodat er heel veel honden en kinderen geholpen worden én professionals hier succesvol in worden.
Hieronder vind je een aantal manieren waarop ik je verder kan helpen. Kijk maar of er iets voor je bij zit.
1. Veel hondenprofessionals willen wel meer met kinderen werken, maar weten niet hoe te starten. Om je te helpen nodig ik je van harte uit voor een gratis telefonische spar sessie.
In deze sessie neem ik 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1e stap kunt zetten. Stuur me een mail op info@dierbareontmoetingen.nl en ontvang direct een reactie.
2. Weet je het al?
We zijn een online Facebook groep gestart voor professionals die meer willen leren over kinderen en honden. De aanmeldingen stromen binnen en daar word ik super vrolijk van.
Waarom we dit doen? Omdat we heel vaak vragen krijgen van collega’s over honden en kinderen.
In de loop der jaren hebben we veel informatie verzameld en handige kindertips ontwikkelt. We delen die daar.
3. Meer lezen over honden en kinderen? Meld je dan aan voor de gratis blogs speciaal voor hondenprofessionals en blijf geïnformeerd.