Wil je niet dat jong en oud zich bemoeien met de hond? Benoem een ‘hondenopperhoofd’

Maak jij dat ook wel eens mee tijdens jouw trainingen?

Dat een hond én het baasje op het veld worden afgeleid doordat iemand anders vanaf de zijlijn advies staat te geven?

De bedoeling is goed, maar vaak raakt de hond er onrustig van en het baasje kribbig, omdat de aandacht verdeeld moet worden tussen de instructeur én de persoon aan de zijlijn.

Met name voor de hond is deze onrust moeilijk, omdat er een verdeeldheid is in de samenwerking.

Kun je jezelf voorstellen dat dit ook vaak in gezinnen voorkomt?

Stel je voor dat verschillende gezinsleden een hond  op hetzelfde moment vertellen dat hij van de bank af moet. De een zegt dat de hond naar zijn mand moet en de ander zegt dat de hond bij hem moet komen. Erg verwarrend.

Kun je jezelf voorstellen dat dit ook gebeurt wanneer er hele families samen komen?

Stel je voor dat een eigenaar zijn hond probeert rustig te krijgen door hem te laten zitten in de mand. Op hetzelfde moment opent een neefje de buitendeur en zegt dat het voor de hond leuker is om naar buiten te gaan. Erg verwarrend (en irritant).

Dat wil je niet toch?

Gisteren sprak ik met Sanne, eigenaresse van een Hovawart van 1,5 jaar. Tijdens een familiefeest had de hond tijdens een gezellig maar druk en onduidelijk moment gehapt naar het nichtje van 3 jaar.

Weliswaar was het een ‘luchthap’, maar absoluut een serieuze waarschuwing.

Nu was Sanne geschrokken, maar vooral bezorgd, want ze stond op het punt om een week lang met de hond en de hele familie op vakantie te gaan.

Met zijn allen in een huisje, inclusief 4 kinderen. Ze vroeg me wat ze kon doen om het veilig te houden én om ontspannen te zijn, want ze was bang geworden.

Voor nu heb ik haar verschillende korte termijn adviezen gegeven. Ik wil 1 van die adviezen met je delen, omdat jouw klanten hier mogelijk ook bij gebaat zijn.

Ben je in een groep mensen en loopt daar een hond tussen? Benoem een hondenopperhoofd

Wanneer volwassenen, kinderen én een hond samen komen is het heel fijn om een ‘hondenopperhoofd’ te benoemen.

Alleen het hondenopperhoofd:

* stuurt de hond aan
* geeft antwoord op de vragen van kinderen
* geeft de hond eten/drinken
* zorgt ervoor dat de kinderen rustig en fijn met de hond omgaan
* zorgt ervoor dat de hond uitgaat
* geeft de hond voldoende rust
* onderneemt een activiteit met de kinderen en de hond

M.a.w. het hondenopperhoofd volgt de hond en ik zie dat als een uitgesproken taak. Dat doe je niet ‘even tussendoor’. Veel eigenaren vinden dat lastig en overdreven, maar het is een heel waardevol advies dat jij de eigenaren ook kunt geven.

Wanneer je dit advies over wil nemen, help jouw cursist dan door de volgende stappen te bespreken:

* Bepaal vooraf wie het hondenopperhoofd is.

* Bepaal hoe lang men het hondenopperhoofd is en spreek af wie daarna de beurt overneemt.

* Laat het hondenopperhoofd de visite uitleggen wat het betekent om een hondenopperhoofd te zijn en geef kinderen de belangrijke taak mee te helpen.

* Draag iets herkenbaars waardoor kinderen weten dat jij het hondenopperhoofd bent. Een simpele veer of een ketting kan al duidelijk genoeg zijn.

* Laat het hondenopperhoofd vooraf enkele kindertaken verzinnen, zoals op de uitkijk staan, eten verzamelen, water halen, riem vlechten van touw, bedenk een Indianennaam, maak een verentooi etc.

* Bereid het hondenopperhoofd voor dat er altijd enkele stamleden eigenwijs zullen zijn en zich toch zullen bemoeien met de hond. Het is dan aan het hondenopperhoofd vriendelijk, doch assertief te zijn.

Wat denk je? Kunnen enkele van jouw cursisten hiermee vooruit?

Het geeft veel rust en duidelijkheid voor de eigenaar om een hondenopperhoofd aan te stellen. En de hond is er dolblij mee.

Daarnaast vinden kinderen het te gek om mee te kunnen helpen op dit plotselinge Indianenfeestje.

Wanneer je besluit om dit advies naar jouw cursisten over te dragen, namens alle honden en kinderen, dank je wel!

Dierbare groet

Cindy

P.S

Werk jij met honden? En overweeg je meer met kinderen te gaan doen? Dompel jezelf dan tijdens de Kind-Hond-Manifestatie een hele dag onder in de wereld van kinderen, ouders en honden zodat je gaat doen wat je al in je hoofd hebt. Of juist tot gave ideeën komt.

Op de manifestatie deel ik mijn belangrijkste inzichten en adviezen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Zodat jij daar direct mee aan de slag kan. En dan bedoel ik ook direct. Klik even op de oranje button en ontvang alle info.

ONtvang alle info over de kind-Hond-manifestatie