Waarom duizenden kinderen per jaar gebeten worden door een onbekende hond?

Dierbare ontmoetingen duizenden kinderen last van bijtincident met honden

Wanneer ik op een feestje ben, gebeurt het regelmatig dat iemand me op de schouder tikt en aan me vraagt: ‘Hey Cindy, jij doet toch iets met honden en bijten…?’

‘ Ja, dat klopt’: zeg ik dan. Maar voordat ik uit kan leggen wat ik dan precies krijg ik in geuren en kleuren een jeugdverhaal te horen waarbij hij of zij is gebeten door een hond. Dat doen zij vaak zo levendig dat het er op lijkt alsof het gisteren is voorgevallen. Maar dat is altijd niet het geval.

Hieronder een greep uit de anekdotes die ik alleen al in januari 2015 hoorde:

‘ Toen ik 8 was ben ik gebeten in mijn gezicht door onze eigen hond, een Beagle. Nu 35 jaar later ben ik moeder van 2 dochters en ik heb een hond. Je zou zeggen dat ik er al lang overheen zou moeten zijn, maar toch denk ik er regelmatig met met gruwel aan terug’.

‘ Ik geloof dat ik een jongetje van 5 was en dat ik al spelend wegrende voor de Rotweiler van mijn buurman. HIj sprong boven op me en beet me vol in mij dijbeen. Nee, ik ben daarna niet echt bang geweest, wel voorzichtig..maar niet bang’

‘ Mijn zoon van 11 jaar is 4 jaar geleden gebeten door een loslopende Herdershond. Hij is jarenlang doodsbang geweest, het wordt minder, maar hij ontwijkt ze nog steeds. Niet zo handig in het verkeer, maar goed, ik snap het wel’

‘ Ik heb echt een hekel aan honden, ik snap niet waarom mensen ze in huis nemen. Ik ben ooit eens gebeten door de hond van mijn oom en sindsdien moet ik er niets maar dan ook niets van hebben. Dat is nu 50 jaar geleden! Ik vind het vreselijk dat ze overal zijn, op het strand, in het bos, zelfs in een restaurant…’

Sinds ik me specifiek bezig houd met het voorkomen van bijtincidenten, valt het me steeds meer op dat kinderen en volwassenen slachtoffer worden door iemand anders zijn (of haar) hond.

Wanneer je wil weten hoe dat nu komt, lees dan vooral door. Ook kun je in deze blog ontdekken of je iets bij je eigen hond (of bij jezelf) herkent. Wanneer jij nu je eigen nare ervaring met honden hebt, wil ik je uitnodigen om hier een reactie over te plaatsen.

Met jouw verhaal lukt het mij weer beter om voorlichting te geven aan ouders/hondeneigenaren en kinderen, alvast bedankt. Lees meer