Waarom sommige mensen zo eigenwijs zijn dat ze gebeten worden

Dierbare ontmoetingen eigenwijze mensen die waarschuwingen negeren van honden en hondeneigenaren

In mijn vorige blog vertelde ik je over de belangrijkste reden waarom bijtincidenten ontstaan. Namelijk dat eigenaren vaak én veel ongewenst hondengedrag  bedekken met de mantel der liefde. Dagelijks zien we veel (beginnend) probleem gedrag door de vingers onder het mom van dat het bij ‘normaal’ honden gedrag hoort.

(En natuurlijk ook omdat je hond zo’n schatje is)

Het gebeurde mij van de week nog, mijn hond blafte (net iets te hard) naar de postbode.

Postbode: ‘ Zo, zo mevrouw…die waakt goed: zegt de postbode
Cindy:        ‘Ja dat klopt, hoort bij het ras’.

Maar goed, genoeg over mij en mijn ‘liefde’ voor mijn hond.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de 2-de reden waarom bijtincidenten ontstaan. Ik heb het al verklapt in de titel en misschien herken jij het wel.

Sommige mensen zijn namelijk  bijzonder   en ondanks jouw waarschuwing zullen ze nooit jouw advies opvolgen.

Hieronder een alledaagse situatie

Je wandelt in het bos, je hond lekker los en snuffelend. Je loopt een lange grote man tegemoet die contact maakt met jouw hond. Je weet dat je hond altijd een beetje bang reageert op lange grote mannen, dus je bent alert.

‘ Hey woeffie..kom eens hier”; zeg de lange grote man.
‘ U kunt de hond beter even met rust laten, zodat ze zelf naar u toe kan komen’: zeg jij
‘ Ach mevrouwtje, ik heb 15 jaar Herdershonden gehad en alle honden zijn dol op mij’: zegt de lange grote man.
“Euhh…ja maar, het is eigenlijk zo dat….: zeg jij

Maar helaas, het kwaad is al geschied. De grote lange man buigt zich over je hond en legt zijn grote hand op de kop van je hond. Je hond schrikt, blaft zo hard mogelijk, rent weg en op een afstandje gromt ze.

“Nou, nou…dat is een dominant juffertje: zegt de lange grote man en beent weg.


Los van een hoop irritatie is er weinig aan de hand zou je zeggen. Maar is dat echt zo?

Welke herinnering houdt je hond nu over aan deze situatie? Wat kan er gebeuren als je hond dit 50 keer meemaakt. Welke associatie krijgt jouw hond bij het zien van lange grote mannen…?

Jouw hond leert dat lange grote mannen ‘bedreiging’ betekenen en dat blaffen wegrennen absoluut nodig is. Mocht blaffen of wegrennen een keer niet voldoende zijn, dan rest er maar 1 mogelijkheid en dat is grommen en aanvallen en misschien wordt er dan gebeten!

Je zult begrijpen dat dit van kwaad tot erger kan raken. Want onze honden zijn een expert in het genaraliseren. Generaliseren betekent…dat de hond in eerste instantie alleen die ene lange grote man eng vindt om vervolgens alle lange grote mannen eng te vinden om daarna ook bang te raken voor alle mannen, lang of kort.

Maar goed, jij wist dit al, of je weet het nu. Die lange grote eigenwijze mannen weten dit vaak niet. Er zijn trouwens ook een hoop eigenwijze lange grote vrouwen, dus laat je niet verrassen.

Wat kun je doen en wat moet je doen. Het belangrijkste is dat je je niets aantrekt van wat andere mensen van je vinden.

Vinden ze je een zeur of denken ze dat je je hond verwend…shake it off!.
Ben zelf maar eens 

Wat kun je doen:

1) Weet welke mensen/situaties jouw hond eng vindt.
2) Voorkom dat er iets gebeurt door te anticiperen, wacht niet af, onderneem actie.
3) Gebruik je lijf en ga (kalm) tussen de hond en het aaierige of drukke mens instaan
4) Heb een standaard zin in je hoofd die mensen heel duideljk verteld wat je van ze verwacht. Oefen deze zin.

Bijvoorbeeld:

Jij zegt: ‘Ik wil graag dat u wacht met het aaien van mijn hond tot ze zelf naar u toe komt. Ik ben in training met mijn hond en u kunt me hier bij helpen’.
‘Ja maar, ik ben heel goed met honden, ik heb zelf’…..: zegt de grote lange man
Jij zegt: Dat is fijn om te horen, maar toch wil ik dat u wacht met aaien tot ze zelf naar u toe komt, ik wil niet dat ze u bijt’.
‘Oooh….oke, dat heb ik liever ook niet’: zegt de grote geschrokken lange man.

Veel succes en let tijdens carnaval goed op wie jouw hond wil aaien.

Dierbare groet,

Cindy
Gedragstherapeut voor honden