Heeft jouw hond een veilige plek in huis?

Dierbare ontmoetingen: zorg voor een veilige plek voor de hond, ook fijn en veilig voor je kind

Een klant vertelde mijIk had een aantal kinderen op bezoek en onze hond lag midden in de woonkamer te slapen. Toen er een kind voorbij rende en daarbij de hond aanraakte, schrok mijn hond en beet het kind in zijn handje. Ik voelde me vreselijk schuldig. Ik wist wel dat onze hond beter niet daar kon liggen en hij heeft een eigen mand, maar hij gaat daar altijd liggen.’

Iemand anders vertelde: “Mijn zusje was op bezoek bij onze oom en ze kreeg daar wat lekkers. De hond Lesly, koekjesbedelaar in hart en nieren, kreeg dan ook altijd een stukje koek.

getzoom

Maar die dag had mijn oom gezegd dat Lesly op dieet was en niets mocht hebben.  Terwijl mijn zusje het laatste stukje koek naar haar mond bracht, sprong de hond op en pakte het koekje af.  Nu, 30 jaar later zie je nog steeds de littekens bij haar mondhoek. De oom heeft Lesly direct laten inslapen  want die hond was natuurlijk niet meer te vertrouwen’

Maar klopt dat wel, zijn deze honden niet te vertrouwen? Of schort er iets aan de opvoeding van beide honden . Veel hondeneigenaren merken wel op dat hun hond iets doet wat ze eigenlijk niet willen, maar vinden het moeilijk om dit te veranderen.

Eén manier is, dat je je afvraagt hoe je het bedelen en de neiging om midden in de kamer te gaan liggen gaat afleren. Je wilde het ooit anders, maar het is toch zo gelopen. Maar gedrag afleren is reuze ingewikkeld, want beide honden hebben met hun gedrag succes geboekt en een gewoonte ontwikkeld.

Daarom wil ik het vandaag ook hebben over hoe je deze situaties en tientallige andere risicovolle situaties kunt voorkomen door een veilige en vaste plek voor de hond in huis te creëren.

Stel je voor dat het gemakkelijk is om de situaties te voorkomen door een vaste en veilige plek voor de hond te creëren. Hoe zou dat voor jou (en voor je hond) zijn?

 

“Woensdagmiddag 14:30, je 2 kinderen en hun vriendjes komen thuis van school. Je weet dat het eerste uur een drukke bedoeling wordt. Je besluit om 14:15 je hond met een lekkere kluif in de bench te stoppen. Omdat je dit van pups af aan hebt getraind is het geen probleem. De kinderen komen binnen en rennen door de kamer. Je hond ligt veilig en relaxed in de bench”.

In de tweede situatie was het volgende gebeurd…

“Je zusje gaat op bezoek bij je oom en  tijdens het ‘koekjes’ moment stuurt de oom Lesly naar zijn mand. De mand staat 2 meter verderop, zodat Lesley wel verlekkerd zit te kijken, maar niet in de buurt van het koekje komt”.

Dat klinkt een stuk beter, toch? Niet alleen fijn en veilig voor het kind, maar ook voor jouw hond creëer je rust en duidelijkheid. En tenslotte (maar ook erg waardevol) geeft het je zelf meer rust.

Wat is er nodig om dit te regelen in huis?

1) Bespreek met je partner welke risicosituaties er tussen hond en kind in jouw gezin bestaan. Maak een top drie aan risicovolle situaties. Denk vooral ook aan vreemde kinderen die bij jou in huis komen.

2) Bespreek eerlijk met elkaar hoe je dit wil gaan aanpakken. Wanneer je het niet weet, vraag advies.

3) Bespreek met elkaar welke optie voor jullie gezin het meest geschikt is. Wanneer je hier over twijfelt, neem gerust contact met me op.

images-3 images-5  images-8

4) Geef je hond de training die nodig is om te wennen aan een bench of om achter een hekje te zitten.

Bij het aanleren van een vaste plaats in huis kan veel mis gaan. Veel eigenaren hebben de neiging om hun hond in de bench of achter een hekje te stoppen, deurtje dicht en klaar. Je kunt je voorstellen dat je hond protesteert als je het zo aanpakt.

Wat ik je adviseer om nooit te doen is datgene wat je op onderstaande foto’s ziet. Het ziet er gezellig uit, maar de bewegingsvrijheid voor de hond is gering. Daarnaast wil je de hond aanleren dat de bench zijn plekje is waar hij zich altijd terug kan trekken en rust kan vinden.

images-6

 

Waar ligt jouw hond het liefste in huis?

Wanneer je een bench lelijk vindt in huis…kun je altijd nog dit doen.

images-9 images-5