Hoe zorg jij voor veiligheid tussen hond&kind?

‘Mijn hond is zó lief voor kinderen; hij vindt werkelijk alles goed!’

Maar als bijna iedere eigenaar dat zegt, hoe kan het dan dat er in Nederland toch jaarlijks 75.000 kinderen worden gebeten? Een veel gehoord argument van eigenaren is dat de hond niet zal bijten omdat  zij gehoorzaamheidstraining volgen met de hond. Uit onderzoek is gebleken dat 66% van de honden die een kind gebeten hadden, gehoorzaamheidstraining hadden gevolgd.

Een ongeluk tussen honden en kinderen zit namelijk in een klein hoekje…

Gisteren maakte ik zelf zo iets mee…

’s Middags liet ik mijn hond uit, toen er plotseling drie kinderen aan kwamen rennen.

“Mag ik hem aaien”? klonk het in koor en zes kinderhandjes vlogen al naar de kop van mijn hond.
Mijn hond deinsde achteruit. Stop! Je mag hem aaien, als je weet hoeveel handen jullie samen hebben?: zei ik

De kinderen stapten achteruit door deze onverwachte vraag en sloegen aan het rekenen. Inmiddels had ik subtiel een stapje tussen mijn hond en de kinderen gezet. Mijn hond was erg alert.

Toen de oudste het antwoord had uitgerekend, legde ik uit dat het niet fijn is voor een hond om zes handen op zijn kop te krijgen. Dat voelt heel ‘druk’.

Doe het maar eens bij elkaar. Al giechelend en stoeiend probeerde ze elkaar over het hoofd te aaien.
“En hoe voelt het?”: vroeg ik
“Wel fijn, maar ook weer niet, ik wil de hele tijd mijn hoofd wegtrekken”: zei de oudste.

Inmiddels was mijn hond van de schrik bekomen en ik zag aan haar lijf dat ze weer ontspannen was.

”Mogen we hem dan om de beurt aaien? “: vroeg de kleinste

En dat mocht…en iedereen genoot.

007Ik ben ervan overtuigd dat heel veel bijtincidenten voorkomen kunnen worden, wanneer jij als eigenaar weet wat je moet doen in de top vijf risicosituaties tussen jouw hond en kinderen.

Ik leer al vele jaren mijn klanten om VOORAF in te schatten of iets een mogelijk risico vormt voor hun hond, zodat zij overal zelfverzekerd met hun hond kunnen komen. Zij zijn ontzettend blij met deze kennis; het betekent heel veel voor ze.

Waarom is het zo belangrijk om de top vijf aan risicosituaties voor jouw hond te kennen?

1) Als je bent voorbereid, geef je aan dat je de regie hebt. Je laat duidelijk zien aan je hond en aan je kinderen wat de beste manier is om met jouw hond om te gaan. Je kunt uitleggen hoe een hond reageert waardoor kinderen veel beter zullen luisteren naar je advies.

2) Als je weet in welke situaties jouw hond gevoelig reageert, kun je heel goed de situatie zo beïnvloeden dat het voor jouw hond veilig is. Of je kunt er voor kiezen om je hond niet in die risicosituatie te brengen.

3) Als  duidelijk is wat de top vijf risicosituaties zijn, hoef je jezelf ook niet ongerust te maken. Je hebt een plan. Hierdoor kan je hond ook meer op jou vertrouwen. Allerlei situaties met kinderen verlopen hierdoor vele malen makkelijker en veiliger. Of het nu gaat om de situatie waarin je kind met een zakje chips rondloopt, of wanneer er een paar kinderen uit de buurt komen voetballen. Je weet waar het fout kan gaan, maar vooral: je weet wat je moet doen om het goed te laten gaan.

Kortom, kennis van de top vijf aan risicosituaties zorgt voor een zo veilig mogelijk contact tussen honden en kinderen, waarin beide partijen van elkaar kunnen genieten en jij een trotse eigenaar kunt zijn.

Waarom zorgt dan niet iedereen ervoor om vooraf te zorgen voor die veiligheid en duidelijkheid, kun je je afvragen? De reden die mensen vaak zelf noemen is dat het wel los zal lopen, de hond is zo gewend aan kinderen…

Maar weet je dat de meeste bijtincidenten plaats vinden door de eigen gezinshond of door de hond van opa en oma? Veel bijtincidenten zijn makkelijk en goed te voorkomen, als de eigenaar weet WAT er WANNEER nodig is.

De echte reden waarom men niet zich wil voorbereiden op mogelijke risicosituaties is waarschijnlijk een hele andere. De echte reden is dat eigenaren bang zijn om na te denken over de mogelijke risico’s en de verantwoordelijke rol die zij hebben. Het kost hen moeite om zich voor te stellen hoe erg het zal zijn wanneer er echt iets gebeurt en wat daar de gevolgen van zullen zijn. Ze zijn blij met hun hond en kinderen en willen niet stil staan bij wat ze kunnen doen om meer veiligheid te bieden. Maar ondertussen nemen veel eigenaren dagelijks risico’s.

Om je op weg te helpen bieden wij de mogelijkheid voor een gratis hond-kind gesprek met een van onze kind- hond- professionals.

Je kunt dan in een kosteloos telefonisch gesprek jouw specifieke vraag voorleggen, zodat duidelijk wordt wat de eerste stap kan zijn voor de oplossing van jouw probleem…

Klik hier voor meer informatie:

https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind- gesprek/

Dierbare groet,

Cindy