Hoe zorg jij voor veiligheid tussen hond&kind?

Het komt nog steeds heel vaak voor dat eigenaren zeggen dat hun hond zo lief is voor kinderen en dat de hond werkelijk alles goed vindt.

Maar als bijna iedere eigenaar dat zegt, hoe kan het dan dat er in Nederland toch jaarlijks 75.000 kinderen worden gebeten? Een veel gehoord argument van eigenaren is dat de hond niet zal bijten omdat hij of zij gehoorzaamheidstraining volgt met de hond. Uit onderzoek is gebleken dat 66% van de honden die een kind gebeten hadden, gehoorzaamheidstraining hadden gevolgd.

Een ongeluk tussen honden en kinderen zit namelijk in een klein hoekje…

 

007

Gisteren maakte ik zelf zo iets mee…

In de middag liet ik mijn hond uit, toen er plotseling 3 kinderen aan kwamen rennen.

“Mag ik hem aaien”? klonk het in koor en 6 kinderhandjes vlogen al naar de kop van mijn hond.
Mijn hond deinsde achteruit.

Stop! Je mag hem aaien, als je weet hoeveel handen jullie samen hebben?: zei ik

De kinderen stapten achteruit door deze onverwachte vraag en sloegen aan het rekenen. Inmiddels had ik subtiel een stapje tussen mijn hond en de kinderen gezet. Mijn hond was erg alert.

Toen de oudste het antwoord had uitgerekend, legde ik uit dat het niet fijn is voor een hond om 6 handen op je kop te krijgen. Dat voelt heel ‘druk’.

Doe het maar eens bij elkaar. Al giegelend en stoeiend probeerde ze elkaar over het hoofd te aaien.
“En hoe voelt het?”: vroeg ik
“Wel fijn, maar ook weer niet, ik wil de hele tijd mijn hoofd wegtrekken”: zei de oudste.

Inmiddels was mijn hond van de schrik bekomen en ik zag aan haar lijf dat ze weer ontspannen was.

”Mogen we hem dan om de beurt aaien? “: vroeg de kleinste

En dat mocht…en iedereen genoot.

Ik ben ervan overtuigd dat heel veel bijtincidenten voorkomen kunnen worden, wanneer jij als eigenaar weet wat je moet doen in de top 5 risico situaties tussen jouw hond en kinderen.
Ik leer al vele jaren mijn klanten om VOORAF in te schatten of iets een mogelijk risico vormt voor hun hond, zodat zij overal zelfverzekerd met hun hond kunnen komen. Zij zijn ontzettend blij met deze kennis…het betekent heel veel voor ze.

Waarom is het zo belangrijk om de top 5 aan risico situaties voor jouw hond duidelijk te hebben?

1) Als je bent voorbereid, geef je aan dat je de regie hebt. Je laat duideljk zien aan je hond en aan je kinderen wat de beste manier is om met jouw hond om te gaan. Je kunt uitleggen hoe een hond ‘werkt’ waardoor kinderen veel beter zullen luisteren naar je advies.

2) Als je weet in welke situaties jouw hond gevoelig reageert, kun je heel goed de situatie zo beinvloeden dat het voor jouw hond veilig is. Of je kunt er voor kiezen om je hond niet in die risico situatie te brengen.

3) Als je duidelijk hebt wat de top 5 risico situaties zijn, hoef je jezelf ook niet ongerust te maken. Je hebt een plan. Hierdoor kan jouw hond ook meer op jou vertrouwen. Allerlei situaties met kinderen verlopen hier vele malen makkelijker en veiliger door. Of het nu gaat om de situatie waarin je kind met een zakje chips rondloopt, of wanneer er een paar kinderen uit de buurt komen voetballen. Je weet waar het fout kan gaan, maar vooral, je weet wat je moet doen om het goed te laten gaan.

Kortom, kennis over de top 5 aan riscio situaties, zorgt voor een zo veilig mogelijk contact tussen honden en kinderen, waarin beide partijen van elkaar kunnen genieten. En jij een trotse eigenaar kunt zijn.

Waarom zorgt dan niet iedereen ervoor, om vooraf te zorgen voor die veiligheid en duidelijkheid, kun je je afvragen? De reden die mensen vaak zelf noemen is dat het wel los zal lopen, de hond is zo gewend aan kinderen…

Misschien moet je weten dat de meeste bijtincidenten plaats vindt door de eigen gezinshond of door de hond van opa& oma. Veel bijtincidenten zijn makkelijk en goed te voorkomen, als de eigenaar weet WAT er WANNEER nodig is.

De echte reden waarom men niet zich wil voorbereiden op mogelijke risico situaties, is daarom een hele andere denk ik. De echte reden is dat eigenaren bang zijn om na te denken over de mogeljke risico’s en de verantwoordelijke rol die zij hebben. Het kost hen moeite om zich voor te stellen hoe erg het zal zijn wanneer er echt iets gebeurt en wat daar de gevolgen van zullen zijn. Ze zijn blij met hun hond en kinderen en willen niet stil staan bij wat ze kunnen doen om meer veiligheid te bieden. Maar ondertussen nemen veel eigenaren dagelijks risico’s.

Om je een op weg te helpen bied ik de mogelijkeid voor een gratis hond-kind gesprek.

Je kunt dan samen met mij in een telefonisch gesprek jouw specifieke vraag voorleggen, zodat duidelijk wordt wat de 1-ste stap kan zijn voor een oplossing avn jouw vraag.

Klik voor meer informatie:

https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind- gesprek/

Dierbare groet,

Cindy