Een kind én een bijtende pup in huis, hoe dan?

Als jij met honden werkt zul je ongetwijfeld wel eens een cursist voor je neus hebben staan die bijna wanhopig aan je vraagt:

‘Wil je me alsjeblieft helpen…ik heb een kind én ik heb een pup en in het begin ging het hartstikke goed. Maar nu is die pup aan het happen en mijn kindje raakt daar of enorm paniekerig van of hij gaat slaan. En dat wil ik natuurlijk niet, dus vertel me wat ik moet doen?’

In mijn video hieronder vertel ik je wat je kunt doen om een kind aan te leren om hulp te vragen.


Lees je liever?

Dan kun je hieronder mijn blog over dit onderwerp lezen.
Tja, daar staan we dan als professional. Wetend dat een bijt-fase gewoon hoort bij de ontwikkeling van de pup.

 

En deze cursist heeft dat misschien ook ooit wel eens gehoord of ergens gelezen, maar die heeft gedacht:
Ah nee …dat zal die van mij echt niet doen.
En het kind, ja het kind heeft er natuurlijk nooit bij stilgestaan dat de lieve pup ineens een klein monster kan worden met tandjes.

Wij weten dat die fase ook weer voorbij gaat, maar als professional wil je natuurlijk meer zeggen, meer doen om ervoor te zorgen dat deze mensen die tijd zo goed mogelijk doorkomen.

Daarom vertel ik je hieronder hoe je mensen met dit soort vragen kunt helpen.

Het magische wachtwoord!

Ik ga je een tip geven. En niet een tip waardoor de pup ineens niet meer gaat bijten, dat is een fase, dat hoort erbij. Maar wel een tip waarmee we kunnen gaan voorkomen dat een kind fysiek wordt, óf juist super bang raakt voor de pup.
En wat ik vaak doe in het begeleiden van ouders en een pup als deze hapt of bijt maar ook in andere situaties. Maar laat ik het voor nu even bij deze situatie houden.

Ik introduceer het codewoord. Of ik introduceer het magische wachtwoord.

En het magische wachtwoord of codewoord, hoe je het ook wilt noemen, is de constructie dat als een kindje voelt dat de pup vervelend gaat doen of als het kindje voelt dat hij een beetje bang raakt dan wil je niet dat hij de pup gaat slaan of van zich af duwt.

Je wil dat een jong kind, als hij nog niet weet hoe om te gaan met dit gedrag van een pup, zijn ouders roept. Je wil gewoon dat er om hulp gevraagd wordt.
Maar als een kind daar niet in getraind wordt om goed en adequaat hulp te vragen dan zal hij gewoon kiezen voor de dichtstbijzijnde oplossing, of huilen of slaan.

 

Dus in principe werkt het codewoord als volgt:

  • Je spreekt met het kindje door wat dan het codewoord zou zijn.
  • Dan ga je het oefenen, want het kind moet wel vertrouwen hebben dat als het codewoord genoemd wordt, dat er ineens een papa of een mama aankomt die de situatie gladstrijkt.

 

Bespreek het met ouders

  • Wat ik als professional doe, is een voorbespreking houden met de ouders
  • Wat voor type kind heb je?’
  • Hoe zou het kind daarop reageren?
  • Welke afspraken zijn er nodig met dit kindje zodat het codewoord echt alleen maar gebruikt wordt voor die verhoogde risico situaties?’
  • En hoe gaan ouders dit in trainen bij het kind?’

Ik vind het belangrijk dat er een ‘spek en bonen’ versie wordt uitgevoerd. Zodat het kindje eerst een keer of 8 of 10 merkt, dat als het woord genoemd wordt dat dan papa en mama echt komen.

Om het vervolgens pas te introduceren met het werken met de pup.
Dit is zo’n waardevolle tip, omdat je als professional bezig bent met het belang en de veiligheid van het kind. En je voorkomt nare leerervaringen voor de pup.

En wat misschien ook wel het belangrijkste is, je gaat de ouders een tool geven waardoor ze het gevoel hebben dat ze ook goed voor de veiligheid van hun kind zorgen.

Vragen staat vrij

Stel je nou voor dat je denkt; ‘Ja maar, hoe zit dat dan precies

Dat je allerlei gedetailleerde vragen wilt stellen, dat snap ik.

Want het is complexer en het is een klein dingetje wat ik nu vertel. Dat is natuurlijk om dit verhaal niet te lang te maken.

Heb je nog meer vragen? Meld je aan voor de blog of de vlog die ik iedere maand maak.

En als je nou echt een verdieping aan wilt brengen, neem dan vrijblijvend contact met mij op en stuur me een email op: info@dierbareontmoetingen.nl

Wanneer je hier mee wil oefenen, stel jezelf dan eens de volgende vraag:
Heb ik momenteel een casus of een klant waarin ik dat codewoord zou kunnen gaan oefenen, waarin ik dat uit zou kunnen werken?’

Onderzoek eens wat het doet.

Heel veel plezier.
Dierbare groetjes

Cindy
 

P.s. Hieronder vind je nog een enkele manieren waarop we je verder kunnen helpen. Kijk maar of er iets voor je bij zit.

* Lees je deze blogs als hondenprofessional?
Kijk dan voor onze gratis WEBINARS waarin we onze beste technieken & adviezen met je delen, zowel in het opbouwen van je bedrijf in de hondenbranche als in het knettergoed communiceren met kinderen:
https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/webinars/

* Cindy is ook in te huren als SPREKER op (online)events en workshops.
Zie: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/spreker-op-events/

Lees je deze blog als hondeneigenaar?

Speciaal voor hondeneigenaren hebben we een online training: ‘Wat als je hond gromt naar een kind’. Ontvang een 8- stappen script waarmee je goed en adequaat reageert wanneer het een keertje mis gaat tussen je hond en een kind.

Kijk even voor meer info op: https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/online-training-hond-gromt-naar-kind/

Heb je vragen rondom je (klein)kind en je hond?
Stel je vraag aan onze kind-hond-professionals in een vrijblijvend en kosteloos telefonisch GESPREK. Schrijf je even in: https://dierbareontmoetingen.nl/kind-hond-screeningsgesprek/