EEN ONTROEREND VERHAAL: VAN HONDSDOL NAAR LIEFDEVOL

“Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn. Onze lieve, maar over enthousiaste Max bracht gisteren heel voorzichtig zijn knuffel naar ons kleinkind.” – Elisabeth, kersverse oma-

De dolle avonturen van Max

Jarenlang heeft onze hond Max (7 jaar oude Labrador reu) door het huis gerausd, en dan bedoel ik echt van vensterbank tot tafel en terug. Het liefst met een speeltje in zijn bek. Alsof we een hindernisbaan in de kamer hadden, die iedere dag een paar keer gehaald moest worden, onuitputtelijk was zijn energie.

We noemde het lachend de dolle 5 minuten maar in die paar minuten zijn er heel wat kopjes gesneuveld en mensen aan de kant gesprongen.

We hadden er zelf niet echt moeite mee, tot ons eerste kleinkind opkomst was.

Een nieuw hoofdstuk met Kleinkinderen

Toen ging ik me toch wat zorgen maken over wat er zou gebeuren als ook ons kleinkind straks door het huis zou tijgeren en stappen. En ik niet alleen, ook mijn dochter vroeg zich voorzichtig af hoe we daar mee om zouden gaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen ander antwoord had dan; “het zal wel goed komen, het is een lieve hond en dat vindt zijn weg wel.”

Ik had ook echt alle vertrouwen in onze Max en hij was inderdaad dolblij toen ons kleinkind regelmatig bij ons kwam. Dolblij maar té enthousiast…dat heeft een paar tranen en wat blauwe plekken bij ons kleinkind gegeven. En gemopper op Max, tot de maat vol was. Ik wilde gewoon dat er iets veranderde en vond dat het tijd was om hulp in te schakelen omdat het gewoon vaak niet meer leuk was. Zeker niet omdat ons kleinkind wat bang werd van Max.

Het besluit om Hulp te zoeken

Mijn man had dat minder, die hield het bij mijn eerdere antwoord zoals hierboven. “Dat komt wel goed”. Maar het probleem werd groter naarmate ons kleinkind meer én sneller door het huis speelde.

Dus heb ik getwijfeld, maar uiteindelijk contact gezocht met Dierbare ontmoetingen en Cindy gesproken.

Zij heeft ons vooral geholpen om in te zien dat het anders kon, mijn man en ik zijn meer op één lijn gekomen rondom het begrenzen en interacteren in relatie met ons kleinkind en Max.

Omdat ze met het hele systeem werkt, werden mijn dochter en haar partner ook betrokken. Vanuit de gezinsdriehoek leerden we precies wat wel/niet te doen en wisten dat ook van elkaar zodat we met onze neuzen dezelfde kant op stonden. Onze dochter heeft veel gehad aan de tips over het helpen van ons kleinkind en Max is veel rustiger geworden. Er heerst nu, ook als Max met ons en ons kleinkind in de kamer is, een fijne sfeer. Iedereen heeft daarin zijn inbreng en de neuzen staan dezelfde kant op.

Een nieuwe Harmonie

 Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn. Onze lieve maar over enthousiaste Max bracht gisteren heel voorzichtig zijn knuffel naar ons kleinkind.

Van Piekmomenten naar Duurzame verandering

In het begin maakte we grote stappen en als het lukte was ik super trots op Max. Dan beleefde ik echt een piek.

Maar als het hem niet lukte en weer een keer te onstuimig was kon ik daar moeilijk mee omgaan. Ik wilde steeds terug naar die goede momenten en verwachte dat, nu hij het eenmaal één keer kon, het altijd bleef doen. Dit proces van duurzame verandering heeft echt nog een periode geduurd om het te bestendigen maar daarbij hebben we grote stappen gezet. Heel blij dat we Cindy daarbij tot onze beschikking hadden.

Wat ik andere eigenaren over dit proces mee zou willen geven:

Probeer geen piekervaringen opnieuw te creëren. Accepteer ze gewoon als het geschenk dat ze zijn. Bekritiseer jezelf niet omdat je er niet kunt blijven. Het hoort bij het leerproces. Want als je daar zou blijven, zouden het geen piekervaringen zijn. Het zouden normale, alledaagse, ervaringen zijn.

Hoewel Cindy dat ook steeds bekrachtigde door naar onze ‘vier momenten’ te vragen viel dat in het begin niet mee voor mij, maar stilaan merk ik wel een verandering.  Cindy wist de verandering uit mij te halen, in plaats van me vol te stoppen met informatie om te veranderen.

Geniet dus van de piekervaringen en verwacht meer van die ervaringen, maar laat het daarna los, en laat al het andere buiten beschouwing.

Een uitnodiging tot verandering

Cindy en ik vonden het supermooi om hun verhaal terug te lezen en dankbaar voor de feedback die we kregen. Zonder hun investering had dit niet plaats gevonden en was er mogelijk nog heel wat gemopperd in huis.

Als je focust op resultaat zul je weinig veranderen, als je focust op verandering zul je resultaat gaan zien.

Lees hieronder de korte versie van een andere oma

Familie Sluijter-Huizen maakte een soortgelijke transformatie door.

Cindy heeft mij, en vooral ook mijn man, 😉 laten inzien hoe wij het samen als team kunnen doen. 

En dat brengt veel rust, bij ons én bij Marley onze hond. Door de nieuw aangeleerde inzichten kunnen wij Marley nu leren zich rustig te gedragen in het bij zijn van onze kleindochter. Maar dit passen we nu ook toe bij andere visite en in andere omstandigheden.

Door goed naar Marley te kijken kunnen we nu samen inspelen op haar gedrag, zodat we “Dierbare Ontmoetingen” met onze kleindochter en met anderen beleven

Familie Sluijter-Huizen / Hondeneigenaar

Hier vind je de hele testimonial.

Wil je meer weten over onze aanpak en wat we voor je kunnen betekenen?

Hieronder vind je enkele manieren waarop je mogelijk verder kunnen helpen.

  • Speciaal voor hondeneigenaren hebben we het unieke programma Hondenkind Dit zit boordevol leuke en waardevolle instructies om (preventief) te helpen met alles wat je tegenkomt tussen hond en kind.
  • Ben je op zoek naar een echte transformatie en ben je klaar om te investeren in jezelf en je gezin? Vul dan onze vragenlijst in om te kijken of jij in aanmerking komt voor het exclusieve Hondenkind VIP-programma, waarbij we gedurende jouw gekozen periode volledig tot jullie beschikking staan.

Dierbare groet,

Yvonne