Hoe goed ben jij met honden… én met kinderen?

Weet jij wat er gebeurd als je 8 hondenprofessionals bij elkaar aan tafel zet, (terwijl ze elkaar nog niet kennen ) en ik dan aan hen vraag:

‘Draai je eens om naar je buurvrouw en vertel eens hoe goed je bent met honden. ‘

Wat zou er dan gebeuren denk je? En wat zou er gebeuren als ik na een paar minuten aan dezelfde groep professionals vraag;

‘Draai jezelf nog eens om naar je buurvrouw en vertel eens hoe goed je bent met kinderen.’

Wat zou er dan gebeuren?

Daarover vertel ik je meer in mijn video.

Lees je liever? Lees dan hieronder mijn blog.

Tijdens mijn eerst live training van het kind-hond- programma voor professionals stelde ik deze vraag. Ik leg je uit wat er gebeurde én ik geef je twee praktische tips geven hoe je zelf je kinderkennis kunt vergroten.

Mijn eerste vraag: ‘hoe goed ben je met honden?’ werd met gebulder,  gelach en drukte ontvangen. Want honden is een bekend terrein. Wel hoorde ik iemand tegen haar buurvrouw zeggen:

‘Ga jij het als eerste zeggen?’ Opscheppen zit nu eenmaal niet in onze aard.

Bij de andere vraag over hoe goed ze zijn met kinderen was de reactie anders. Het was even helemaal stil. Er werd een zucht geslagen en er waren geluiden als ‘poeh’ en ‘oeh.’

Je merkte gewoon dat deelnemers zich helemaal niet zelfverzekerd voelden op dit stukje. En dat is logisch want ik noemde het net al. Deze acht professionals doen mee met mijn programma, ieder vanuit een eigen motivatie.

  • De ene professional wil heel graag een hond-kind cursus wegzetten op de hondenschool die meer bevat dan de trucjes.
  • Een andere professional wil meer aan het werk met de moeilijke hond-kind casussen
  • En weer iemand anders wil heel graag weten wat zij nou eigenlijk kan verwachten van een kind van 2, van 4 of van 7 jaar.

 ‘Hoe praat ik met ze? Hoe is hun zelfreflectie in relatie tot de hond?’

Ieder heeft dus een eigen motivatie. Maar wat nu zo gaaf is, is dat ze allemaal dezelfde motivatie delen om meer zelfverzekerd te raken over hun begeleiding naar kinderen.

En ik had deze reactie natuurlijk wel een beetje verwacht, want de kennis in Nederland onder professionals over honden is hoog, maar de kennis over kinderen…daar kunnen we nog een enorme slag in slaan.

En daarom vind ik het ook zo tof dat deze professionals bij mij, en tegenover zichzelf maar ook aan de groep hebben aangegeven dat ze meer willen weten en dat ze meer willen kunnen.

 Leren is….proberen

Als jij nu ook voelt…’ik ben heel goed met honden maar met kinderen…mwah.

Dan is dat helemaal oké natuurlijk en er zijn heel veel verschillende manier om over kinderen te leren. Ik wil je graag 2 praktische tips geven.

  • De eerste is een boek van Martine Delfos. ‘Luister je wel naar mij?’. Het is een praktisch boek met tips. Ik ben van mening dat het bereiken van meer veiligheid en geluk tussen hond en kind altijd gepaard gaat met een goed gesprek met een kind. Dat is óók spannend, je kunt een flater slaan, het kind kan weglopen en dat je denkt; ‘oh het ging helemaal fout.’

Geeft niets. Jouw investering in een gesprek met een kind is het allerbelangrijkste.

  • De tweede tip die ik je wil geven, of eigenlijk een suggestie is een televisieserie ‘the secret life of 4 year olds.’ Dat is een hele gave serie over allerlei ontwikkelingsfases van het jonge kind waarin je kunt zien hoe hun zelfreflectie is en hoe de sociale omgang is van een 4 jarige.

Mocht je meer gestructureerd en echt diepgaand kennis en vaardigheden willen krijgen over honden en kinderen dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je mijn programma interessant vindt.

Neem HIER even een kijkje en als je merkt dat je daar eigenlijk wel meer over wil weten…

Vraag een vrijblijvend spar-gesprek met me aan door me een mailtje te sturen naar info@dierbareontmoetingen.nl en we kijken even naar wat er mogelijk is.

Groetjes Cindy

P.S. Ik help hondenprofessionals om een goed kind-hond aanbod in hun bedrijf op te nemen, zodat er heel veel honden en kinderen geholpen worden én professionals hier succesvol in worden.
Hieronder vind je een aantal manieren waarop ik je verder kan helpen. Kijk maar of er iets voor je bij zit.
1. Veel hondenprofessionals willen wel meer met kinderen werken, maar weten niet hoe te starten. Om je te helpen nodig ik je van harte uit voor een gratis telefonische spar sessie. In deze sessie neem ik 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1ste stap kunt zetten.
Stuur me een mail op info@dierbareontmoetingen.nl en je ontvangt een reactie van me.
2. Weet je het al?
We zijn een online Facebook groep gestart voor professionals die meer willen leren over kinderen en honden. De aanmeldingen stromen binnen en daar word ik super vrolijk van.
Waarom we dit doen? Omdat we heel vaak vragen krijgen van collega’s over honden en kinderen.
In de loop der jaren hebben we veel informatie verzameld en handige kindertips ontwikkelt. We delen die daar.
3. Meer lezen over honden en kinderen? Meld je dan aan voor de gratis blogs speciaal voor hondenprofessionals en blijf geïnformeerd.