Hoe ziet jouw hond eruit met een muilkorf?

Hoe ziet jouw hond eruit met een muilkorf?

Haak jij af bij deze titel, omdat het idee alleen al je doet gruwen?

 

images

Veel mensen schrikken wanneer ze een hond zien met een muilkorf zien. Heel jammer, want de eigenaren en de hond hebben het moeilijk met deze reacties.

Deze week werkte ik met Stephan, eigenaar van Bobby. Hij had het nooit voor mogelijk  gehouden dat zijn hond een kind zou bijten, maar het gebeurde wel. Bobby draagt nu een muilkorf en zijn eigenaar is hard aan het werk om Bobby te leren dat hij rustig en kalm reageert op kinderen die hem benaderen.

Ik heb een groot respect voor Stephan en alle andere eigenaren die hun hond muilkorven omdat het nodig is om zo  voor veiligheid te zorgen. Er bestaat een taboe over een gemuilkorfde hond. En ik wil een lans breken voor die eigenaren en hun honden.

Want wat is jouw eerste reactie wanneer je een hond met een muilkorf tegenkomt?

In welk hokje plaats jij de eigenaar?

Je kunt ervan uitgaan dat de eigenaar die zijn hond muilkorft, zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn hond en jouw veiligheid. Je hoeft niet met een grote boog om de eigenaar en de hond heen te lopen, maar neem een gepaste afstand, zoals je bij iedere hond en eigenaar zou doen. Lach de eigenaar vriendelijk toe en loop kalm en vriendelijk de hond voorbij.

Mama, moet je die hond zien!

Een starend kind is nooit fijn voor een hond. Verleg de focus van je kind naar de rest van het lichaam van de hond, vraag of ze iets kunnen vertellen over de staart of over de kleur vacht?
Vraag aan je kinderen of ze zien of het een jongen of een meisje is. Vaak gaan kinderen dan van nature een stapje achteruit en verleggen ze hun focus.
Vertel kinderen wat ze WEL mogen doen inplaats van alleen maar te zeggen: “ Niet zo kijken”.

Probeer als volwassenen uit te leggen waarom het zo goed is dat de hond een muilkorf draagt.

Suggestie
Leg ze uit dat we in de auto ook een veiligheidsgordel dragen. Wanneer we dan een ongeluk krijgen zijn we beter beschermd. Zo is dat ook voor deze hond, als er iets gebeurt waar hij bang of boos van raakt, kan hij nog wel blaffen of opspringen, maar er kan niets ergs gebeuren. Op deze manier kan deze hond gewoon lekker uitgelaten worden en bij zijn baasje blijven en leuke dingen doen.

Probeer jij ook om niet meer te schrikken, maar juist de veiligheid te beleven?

Wil je meer lezen en weten over de acceptatie van muilkorven? Kijk dan eens op: https://www.facebook.com/muilkorf/

Dierbare groet,

Cindy van Dorst