Mama mama kijk eens, die hond steekt zijn tong uit naar mij!

Dierbare ontmoetingen spanning of stress bij hond wanneer de hond zijn tong uitsteekt naar een kind

Vorige week zat ik op het terras bij een jachthaven. Voor mij zaten 2 mensen met een knappe Labradoodle.

Een meisje komt op hen aflopen en vraagt beleefd:
‘Mag ik hem aaien? Ik vind hem zo lief er uit zien…
De eigenaren antwoordden vol trots: ‘Natuurlijk mag dat, dat vindt onze Lex alleen maar leuk’. Het meisje knielde recht voor de hond neer en aaide hem eens flink over zijn blonde krullen.
‘Haha, hij steekt zijn tong uit naar me’: lachte het meisje en de eigenaren lachten mee.

Het meisje aaide door…

‘Haha, mama kijk eens, hij doet het weer’: lachte het meisje. Ik hield me ondertussen vast aan mijn stoel om te voorkomen dat ik tussen beide zou springen. De eigenaren en de moeder zouden me een grote bemoeial vinden. En misschien denk jij wel hetzelfde…?

Vandaag heb ik het met je over een hele praktische vaardigheid, namelijk het herkennen van twijfelgevoelens van je hond. En de tong uitsteken is er daar één van. Daarnaast geef ik je mijn kindertip van deze week.
Bekijk je liever de video die ik hierover heb gemaakt? Klik dan op de afbeelding:

 

In hondenland worden deze signalen ook wel stresssignalen en soms kalmeringssignalen genoemd. Ik noem ze echter ‘twijfel-gevoelens’ simpelweg omdat dit beter aansluit bij kinderen. En ik zie kinderen als hele belangrijke ambassadeurs in het vergroten van de veiligheid.

Ik kan je verzekeren dat het ontzettend interessant is om deze signalen bij je hond op te pikken. Het uitsteken van de tong is er één van.

Waarom is het nu belangrijk om te weten wat het betekent als een hond zijn tong uitsteekt? 
  • je voorkomt dat jouw hond mogelijk een kind bijt
  • jouw hond is je dankbaar als je zijn signalen oppikt
  • je kunt kinderen aanleren waar ze op moeten letten in de omgang met jouw hond, zodat jij wat meer ‘achterover kan leunen’.

Tongelen is het snel uitsteken van een stukje van de tong, soms tot aan de lippen, maar vaak ook tot aan de neus. Het gaat soms zo snel dat je het bijna niet ziet. Daarom moet je oefenen. Laat daarom je smartphone eens in je zak als je ergens bent en bekijk je hond.

Als je hond tongelt, is er op dat moment een kleine opbouw van spanning/stress. Het is een signaal waarmee jouw hond aangeeft dat hij ergens een ‘twijfel-gevoel’ over heeft. Het is zijn manier om de situatie weer te neutraliseren, hij wil dat jij of de ander die contact met hem maakt, iets doet waardoor hij weer in een ‘ja-gevoel’ kan komen.

Let op: spanning of stress is niet per definitie negatief, maar wanneer jouw hond flinke stress heeft weet dan dat de kans op een bijtincident groter is.

Je hond kan het in duizend verschillende situaties laten zien, bijv. wanneer:

  • hij door te veel handen wordt geaaid
  • hij op plekken wordt geaaid die hij niet prettig vindt (* kindertip)
  • je hond een andere hond tegenkomt
  • er iemand te dicht bij hem komt of zit
  • er in huis kinderen door het huis rennen.

Er zijn teveel situaties om ze allemaal op te noemen. Ontdek maar eens in welke Top 3 aan situaties (met of zonder kinderen) jouw hond tongelt. Dan weet je gelijk in welke situaties je moet overwegen of jouw hond misschien meer begeleiding moet bieden.

* KINDERTIP

Bijna alle kinderen (ook de bange kinderen) aaien een hond graag over de kop. De kop is  aantrekkelijk en voor bange kinderen gevoelsmatig de veiligste plek. En dat is nu net een plek die honden heel vaak niet fijn vinden.

Deze tip legt je uit hoe je structureel en makkelijk kinderen een alternatief kunt bieden. Het kost je misschien iedere keer 30 seconden, maar je hond is je een hondenleven lang dankbaar. Voordat kinderen (bekend en onbekend) jouw hond willen aaien, stel je ze 3 vragen. Over het algemeen kun je dit doen bij kinderen vanaf 5 jaar, naar gelang hun ontwikkeling.

Hond- kind situatie:
Een kind wil jouw hond aaien. Een kind vraagt of dat mag…. Jij zegt: Je mag zodadelijk mijn hond aaien, maar mag ik jou eerst iets vragen?
Kind zegt: ‘ Euuh ja, wat dan?” 

Vraag 1. Stel je voor dat ik jou wil aaien, waar wil jij dan het allerliefste geaaid worden?
Kinderen zullen vaak zeggen: ‘Mijn hand of mijn arm’.

Vraag 2: Oke, en waar wil jij zo dadelijk de hond aaien?’
Veel kinderen zullen zeggen: ‘Op zijn kop of aan zijn oren’.

Vraag 3: Hoe zou jij het vinden als ik zo dadelijk jouw hoofd aai of aan jouw oren zit?
Wordt je daar blij van (ja-gevoel), vind je het een beetje gek (twijfel-gevoel) of wil je dat echt niet (nee-gevoel)?

Ben daarna stil…ZWIJG…laat ze nadenken, laat ze voelen wat het betekent. Leg vervolgens uit dat jouw hond veel liever heeft dat je hem aait over zijn borst of op zijn rug (ontdek waar jouw hond het liefste door kinderen geaaid wordt).

Let op: jouw hond wordt misschien door jou wel graag achter zijn oren gekriebeld, maar geldt dat ook voor (onbekende) kinderen?

HELP JE HOND!

Als onze kinderen ergens een twijfel-gevoel over hebben, zoals bij een eerste schooldag, of wanneer ze iets moeten vragen aan de serveerster, dan moedigen we hen aan of we lopen met hen mee. We ondersteunen hen om het tot een succes te maken, probeer dat ook met je hond te doen!

Wanneer jouw hond het eng vindt op het schoolplein, maar je hebt geen andere mogelijkheid dan hem mee te nemen, kies voor het rustigste plekje en instrueer de kinderen goed. Laat je hond het niet alleen opknappen, zorg voor een succes!

Bekijk eens wat filmpjes op youtube als je er meer over wil weten. Het is goed om kennis te hebben, maar doe er vooral iets mee. Ik adviseer je de komende 3 dagen in 3 verschillende situaties je hond te bekijken of hij tongelt.

Ik ben erg benieuwd wat de Top 3 van jouw hond is…Ik nodig je uit je jouw Top 3 of je vragen onder deze blog plaatsen.

Groet, Cindy