Kind en hond, soms is het spelen met vuur.

Wanneer honden en kinderen samen zijn, is het vaak een gezellige boel. Ze rennen, spelen en kroelen wat af. Voor veel eigenaren en ouders ziet het er volkomen onschuldig uit wanneer hond en kind over elkaar heen tuimelen.

Het is dan voor ook veel eigenaren een enorme schok wanneer de hond  met een flinke grom uithaalt of met een waarschuwende bijt aangeeft:

“En nu heb ik er genoeg van!”.

Voor het kind en de eigenaren voelt het alsof de hond zonder reden heeft gebeten. Maar is dat wel zo?

Wat denk jij wanneer je de krantenkop leest : “Hond bijt kind zonder aanleiding.”

  • wat vreselijk dat die hond zomaar beet,
  • die hond is niet te vertrouwen.

Of denk jij:

  • zou het kind misschien ook iets hebben gedaan?
  • kan het zijn dat er al eerder iets is misgegaan?

In dit artikel leg ik uit waarom het (bijna) nooit klopt als een eigenaar zegt dat de hond ‘zomaar’ heeft gebeten.

En ik geef je een tip waar je veel aan kunt hebben, zodat jouw hond nooit hoeft te bijten én het een gezellige boel blijft.

Het snel en effectief blussen van hondenbrandjes.

 

Veel eigenaren melden zich bij een van de * kind-hond-professionals voor een gratis screeningsgesprek. In dit telefonisch gesprek wordt dan duidelijk dat het niet klopt dat de hond zomaar beet. Bijna altijd ontdekt de professional dat er een periode van spanning aan vooraf is gegaan;  een periode waarin de relatie tussen hond en kind onder druk is komen te staan, omdat er veel kleine ‘hondenbrandjes’ hebben plaatsgevonden.

Hondenbrandjes zijn alledaagse momenten tussen hond en kind waarin er niet iets heel ergs gebeurt, maar waarbij de hond aan het kortste eind trekt.

Voorbeelden van alledaagse hondenbrandjes.

De hond

  • schrikt van de raceauto, skateboard of drone van kinderen,
  • wordt pijn gedaan tijdens het stoeien,
  • moet tegen zijn zin in mee naar het drukke schoolplein,
  • wordt weggeduwd aan de eettafel omdat het kind niet wil dat de hond om eten bedelt,
  • kan niet slapen of rusten, omdat de kinderen door het huis rennen.

Dit zijn realistische voorbeelden van alledaagse hondenbrandjes waar een hond in een gezin mee om moet kunnen gaan.

Nu is het niet erg als een hond een keer schrikt van een kind of als een stoeipartijtje te wild verloopt. Dat is simpelweg niet altijd te voorkomen.  Maar je wil niet dat het herhaaldelijk gebeurt en zeker niet bij steeds hetzelfde kind.

Als eigenaar dien je er alert op te zijn dat wanneer het vaak vonkt tussen hond en kind, er niets blijft smeulen. Want is dat wel het geval, dan kan er uiteindelijk op een onverwacht moment een heftige steekvlam ontstaan.

Een steekvlam waarbij het kind het slachtoffer is en een eigenaar geschokt zegt: “Er is nog nooit iets voorgevallen, onze hond beet echt zonder aanleiding.”

Maar dat is dan niet waar. Omdat we niet goed opletten, het niet belangrijk genoeg vinden, missen we veel kleine vonkjes. En al die vonkjes monden uit in kleine hondenbrandjes die nooit worden geblust. De hond lost het altijd zelf op. Hij blust zijn eigen vuurtjes, tot hij niet meer kan.

Begin 2019 breng ik een instructiefilm uit waarin je zelf kunt leren hoe je deze hondenbrandjes blust én hoe je daarbij het kind betrekt.

Houd mijn blog in de gaten wanneer je hier meer interesse voor hebt.

Naast het snel en veilig blussen van hondenbrandjes is het net zo belangrijk om deze brandjes te voorkomen.

Hieronder vind je een aantal tips waarmee je er zelf voor kunt zorgen dat de kans op een hondenbrandje flink afneemt.

Zie het geblaf van je hond als een brandmelder.

Blaft je hond naar een kind? Sta stil bij wat hij daar mee wil zeggen. Is het vals alarm, of is er iets aan de hand? Ga altijd even kijken.

Wanneer je jouw hond goed kent, kun je aan zijn blaf het verschil horen tussen: “Ga door, ik vind het leuk” of Stop, ik vind het niet meer leuk”.

Het spreekwoord “blaffende honden bijten niet” klopt niet en je hebt er niets aan. Leer je hond kennen en onderneem actie als je je hond hoort blaffen.

Loopt je hond weg van een kind?

Laat hem dan weglopen en hinder hem daar niet in.

Veel kinderen proberen de hond terug te roepen, of gaan hem zelfs halen, maar dit is niet verstandig. Het weglopen is een signaal dat de hond behoefte heeft aan meer afstand. Wanneer je hond dat doet, kun je daar alleen maar blij mee zijn.

Wanneer jij het ergens te druk vindt, of iets niet prettig vindt, loop je ook weg van de situatie. Als iemand je dan dwingt om te blijven, heeft dat vaak een averechts effect. Leg dit uit aan kinderen en steun je hond in het weglopen.

Noteer de hondenbrandjes

Begin met erop te letten wanneer er een hondenbrandje ontstaat en noteer de volgende punten: Wat gebeurde er, welk kind was erbij  betrokken en wat deed de hond? Merk je op dat één specifiek kind vaker betrokken is bij een hondenbrandje, onderneem dan actie en help het kind anders met je hond om te gaan.

Stop het spel wanneer het nog leuk is.

Veel spelletjes tussen hond en kind starten leuk en gezellig. Maar hond en kind hebben zelden dezelfde spelregels, verwachtingen en wensen. Hoe langer het spel duurt, hoe meer deze verschillen naar boven komen. Stuur hierin als eigenaar.

Tip : Spreek vooraf met het kind af hoe lang hij met de hond speelt. Wanneer je dat niet doet, is het voor het kind (én voor jou) veel moeilijker om het spel te stoppen.

Wanneer je na het lezen van dit artikel opmerkt dat jouw hond en kind regelmatig in hondenbrandjes terecht komen, voel je dan van harte welkom om in gesprek te gaan met een kind-hond-professional.

Goed advies is belangrijk, maar ook zeer persoonlijk. Een geschreven advies, zoals hierboven, kan niet de juiste nadruk leggen op belangrijke zaken die in een gesprek wel naar boven komen.

Vraag hier een gesprek aan: https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind-gesprek/

Hopelijk vind je, net zoals ik, dat het niet nodig moet zijn dat we pas in actie komen als het hondenbrandje te groot is geworden en een kind wordt gebeten.

Laten we er samen voor zorgen dat de grote groep gebeten kinderen steeds kleiner wordt.

Dierbare groet

Cindy

* Dierbare Ontmoetingen draagt sinds 2017 haar kennis over aan andere hondenprofessionals. De kind-hond-professionals op de onderstaande pagina hebben hun programma succesvol afgerond.

Kijk voor een overzicht: https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind-professionals/