Kind en hond, soms is het spelen met vuur

Wanneer honden en kinderen samen zijn, is het vaak een gezellige boel. Ze rennen, spelen en kroelen wat af. Voor veel eigenaren en ouders ziet het er volkomen onschuldig uit wanneer hond en kind over elkaar heen tuimelen.

Het is dan voor ook veel eigenaren een enorme schok wanneer de hond  met een flinke grom uithaalt of met een waarschuwende bijt aangeeft:

‘En nu heb ik er genoeg van!’

Als je de krantenkop leest:  Hond bijt kind zonder aanleiding.’

Denk jij dan: ‘vreselijk dat die hond zomaar bijt’ of ‘die hond is niet te vertrouwen’?

Of denk jij: het kind kan misschien ook iets hebben gedaan?

Of is er misschien al eerder iets misgegaan?

In dit artikel leg ik uit waarom het (bijna) nooit klopt als een eigenaar zegt dat de hond ‘zomaar’ heeft gebeten.

Hieronder een tip waar je veel aan kunt hebben, zodat jouw hond nooit hoeft te bijten én het een gezellige boel blijft.

Het snel blussen van hondenbrandjes.

Veel eigenaren melden zich aan bij een van de *kind-hond-professionals voor een gratis screeningsgesprek. In dit telefonische gesprek wordt dan duidelijk dat de hond niet zomaar beet. Bijna altijd ontdekt de professional dat er een periode van spanning aan vooraf is gegaan; een periode waarin de relatie tussen hond en kind onder druk is komen te staan, omdat er veel kleine hondenbrandjes hebben plaatsgevonden.

Hondenbrandjes zijn alledaagse momenten tussen hond en kind waarin er niet iets ergs gebeurt, maar waarbij de hond aan het kortste eind trekt.

Voorbeelden van alledaagse hondenbrandjes.

  • De hond schrikt van de raceauto, drone of het skateboard van kinderen.
  • De hond wordt pijn gedaan tijdens het stoeien.
  • De hond moet tegen zijn zin mee naar het drukke schoolplein.
  • De hond wordt weggeduwd van de eettafel omdat het kind niet wil dat de hond om eten bedelt.
  • De hond kan niet slapen of rusten, omdat de kinderen door het huis rennen.

Dit zijn realistische voorbeelden van alledaagse hondenbrandjes waar een hond in een gezin mee om moet kunnen gaan.

Nu is het niet erg als een hond een keer schrikt van een kind of als een stoeipartij te wild verloopt. Dat is simpelweg niet altijd te voorkomen. Maar je wil niet dat het herhaaldelijk gebeurt en zeker niet bij steeds hetzelfde kind.

Als eigenaar dien je er alert op te zijn dat wanneer het vaak vonkt tussen hond en kind, er niets blijft smeulen. Want is dat wel het geval, dan kan er uiteindelijk op een onverwacht moment een heftige steekvlam ontstaan waarbij het kind het slachtoffer wordt en de eigenaar geschokt zegt: Er is nog nooit iets voorgevallen; onze hond beet echt zonder aanleiding.”

Maar dat is dan niet waar. Omdat we niet goed opletten, het niet belangrijk genoeg vinden, missen we veel kleine vonkjes. En al die vonkjes monden uit in kleine hondenbrandjes die nooit worden geblust. De hond lost het altijd zelf op. Hij blust zijn eigen vuurtjes, tot hij niet meer kan.

Je kunt hondenbrandjes snel en veilig blussen, maar het is net zo belangrijk om deze brandjes te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips waarmee je er zelf voor kunt zorgen dat de kans op een hondenbrandje flink afneemt.

Zie het geblaf van je hond als een brandmelder.

Blaft je hond naar een kind? Sta stil bij wat hij daar mee wil zeggen. Is het vals alarm, of is er iets aan de hand? Ga altijd even kijken.

Wanneer je je hond goed kent, kun je aan zijn blaf het verschil horen tussen: “Ga door, ik vind het leuk!” ‘of Stop, ik vind het niet meer leuk!”

Het spreekwoord ‘blaffende honden bijten niet’ klopt niet en je hebt er niets aan. Leer je hond kennen en onderneem actie als je je hond hoort blaffen.

Loopt je hond weg van een kind?

Laat hem dan weglopen en hinder hem daar niet in.

Veel kinderen proberen de hond terug te roepen, of gaan hem zelfs halen, maar dat is niet verstandig. Het weglopen is een signaal dat de hond behoefte heeft aan meer afstand. Wanneer je hond dat doet, kun je daar alleen maar blij mee zijn.

Wanneer jij het ergens te druk vindt, of iets niet prettig vindt, loop je ook weg van de situatie. Als iemand je dan dwingt om te blijven, heeft dat vaak een averechts effect. Leg dit uit aan kinderen en steun je hond in het weglopen.

Noteer de hondenbrandjes

Begin met erop te letten wanneer er een hondenbrandje ontstaat en noteer de volgende punten: Wat gebeurde er, welk kind was erbij  betrokken en wat deed de hond? Merk je op dat één specifiek kind vaker betrokken is bij een hondenbrandje, onderneem dan actie en help het kind anders met je hond om te gaan.

Stop het spel wanneer het nog leuk is.

Veel spelletjes tussen hond en kind starten leuk en gezellig. Maar hond en kind hebben zelden dezelfde spelregels, verwachtingen en wensen. Hoe langer het spel duurt, hoe meer deze verschillen naar boven komen. Stuur hierin als eigenaar.

Tip : Spreek van tevoren met het kind af hoe lang hij met de hond speelt. Wanneer je dat niet doet, is het voor het kind (én voor jou) veel moeilijker om het spel te stoppen.

Wanneer je na het lezen van dit artikel opmerkt dat jouw hond en kind regelmatig in hondenbrandjes terecht komen, voel je dan van harte welkom om in gesprek te gaan met een kind-hond-professional.

Goed advies is belangrijk, maar ook zeer persoonlijk. Een geschreven advies, zoals hierboven, kan niet de nadruk leggen op voor jou belangrijke zaken die in een gesprek wel naar voren komen.

Vraag hier een gesprek aan: https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind-gesprek/

Hopelijk vind je, net zoals ik, dat het niet nodig moet zijn dat we pas in actie komen als het hondenbrandje te groot is geworden en een kind wordt gebeten.

Laten we er samen voor zorgen dat de grote groep gebeten kinderen steeds kleiner wordt.

Dierbare groet

Cindy

*Dierbare Ontmoetingen draagt sinds 2017 haar kennis over aan andere hondenprofessionals. De kind-hond-professionals op de onderstaande pagina hebben hun programma succesvol afgerond.

Kijk voor een overzicht: https://dierbareontmoetingen.nl/hond-kind-professionals/

Je kunt ook het 8stappen script aanvragen waarmee je goed en adequaat reageert wanneer het een keertje mis gaat tussen je hond en een kind en voorkom dat de situatie uit de hand loopt.
Kijk even voor meer info: https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/online-training-hond-gromt-naar-kind/