KONT SNUFFELEN EN ROEDELTHERAPIE

Als hondenprofessional of eigenaar weet je dat het gedrag van honden soms onvoorspelbaar kan zijn. Van kwispelende staarten en likjes in je gezicht tot het stelen van je schoenen en het knagen aan meubels. En laten we vooral die “kont snuffelende” beweging niet vergeten! Maar hoe zorgen we ervoor dat alle partijen tevreden zijn? Hoe voorkomen we problematisch gedrag en bevorderen we veilige ontmoetingen tussen honden en kinderen?

Het gedrag van honden
Heb je ooit het genoegen gehad om op een Cane Corso van 1,5 jaar oud te passen? Deze nieuwsgierige en energieke viervoeter bracht regelmatig visite aan huis in verlegenheid met zijn onweerstaanbare drang om de meest nieuwsgierige hond te zijn. Hij won dat spel vrijwel altijd! Maar laten we niet vergeten hoe ze vol overgave achter eekhoorns aanrennen of skatende kinderen proberen in te halen. Ze sprinten sneller dan Roadrunner of Usain Bolt! Het is geweldig om naar te kijken, totdat ze het kind met het skateboard per ongeluk omver springen. Dit soort onvoorspelbaar hondengedrag kan vaak uitlopen op problemen, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Als hondenprofessionals en eigenaren begrijpen we de uitdagingen die hiermee gepaard gaan, vooral als onze missie is om bijtincidenten tussen honden en kinderen te voorkomen. Maar ondanks al hun eigenaardigheden, capriolen en gedragsproblemen kunnen we niet anders dan van onze harige vrienden houden. Wie anders begroet ons immers elke keer met ongebreideld enthousiasme wanneer we door de deur lopen?
Hoe zorgen we dat alle partijen tevreden zijn?
De vraag voor ons in al die leuke en uitdagende situaties is: “Wanneer helpen we nu echt?, Hoe maken we impact op een manier die alle partijen verder helpt?”. Vaak denken we dat we geholpen zijn als de hond geleerd wordt om ‘zich te gedragen’. Hierdoor wachten we vaak te lang met hulp zoeken. Alleen vandaag hadden we al twee gesprekken met eigenaren van wie de hond een kind beet. Niet dat ze met spoed naar de huisarts of EHBO moesten maar er was wel een schaafwond, of zoals we dat ook wel noemen; een level 2 bijtincident.

Een bijtende hond is een vreselijk probleem. Ook opspringen kan de kinderen en/of de kleinkinderen doen wegblijven. Het kan families (de hond is daar ook onderdeel van) uit elkaar drijven. Daarom willen we kinderen, honden en eigenaren helpen. Onze missie is dan ook om dierbare ontmoetingen teweeg te brengen. Daarvoor hebben we een eenvoudige formule ontwikkelt. Een formule die voor eigenaren, kinderen en hondenprofessionals makkelijk is toe te passen.

De gezinsdriehoek
Zoals de meesten wel weten hebben we de gezinsdriehoek ontwikkelt. We leren eigenaren en hondenprofessionals om op deze manier te werken. Zo benaderen we elke vraag vanuit drie kanten. Daarbij kijken we wat de hond, het kind en de ouder/eigenaar nodig heeft. Als alle drie gehoord en betrokken worden kunnen ze hun steentje bijdragen en hun gedrag verbeteren. Verder geloven we dat als je van plan bent te helpen de aandacht niet gericht dient te zijn op het probleem maar op de hulp en dat is iets heel anders. Wanneer je naar een oplossing zoekt voel je een positieve emotie. Wanneer je naar een probleem kijkt, voel je een negatieve emotie. Honden en kinderen zijn daar (net als wij) super gevoelig voor.

Knettergoed (leren) communiceren
Soms lijkt een gezinssysteem best veel op een roedel. Systeemtherapie voor gezinnen en gedrag binnen roedels hebben beide te maken met het begrijpen en verbeteren van de onderlinge relaties en dynamiek tussen individuen. Je zou het vanuit de gezinsdriehoek ook wel roedeltherapie kunnen noemen. Daarom helpen we om binnen de gezinsdriehoek helder en knettergoed te communiceren. Dit werkt niet alleen op dit vlak maar ook in andere relaties kun je dit toepassen, zowel in kleine- en grote mensentaal als in hondentaal.

Wil jij ook de vaardigheden verwerven om dit te kunnen bereiken?
Bekijk dan de volgende opties en ontdek wat jou aanspreekt. Wie zal ons uiteindelijk ontzettend dankbaar zijn en vol enthousiasme begroeten telkens wanneer we binnenkomen? Precies.

Voor hondenprofessionals bieden wij waardevolle ondersteuning om met jouw passie voor honden een succesvolle onderneming op te bouwen. Voor hondeneigenaren bieden wij kosteloze tips en trainingen aan over het omgaan met jouw hond en kinderen in jouw leven.

Voor de HONDENPROFESSIONAL:
In onze gratis Webinars delen we onze grootste fouten (zodat jij ze niet hoeft te maken). Ook geven we je onze belangrijkste doorbraken die je de volgende dag al toe kunt passen op honden, kinderen en klanten.

Schrijf je nu nog in voor het eerstkomende gratis Webinar:
Webinars – Dierbare Ontmoetingen

We krijgen veel vragen rondom het werken met honden in gezinnen met kinderen. Wil je jouw hondenbedrijf uitbouwen? Je coaching praktijk met dieren opstarten of iets anders? Weet je niet goed hoe je de eerste stap zet of wil je eens over je carrière sparren?
Dan nodigen we je van harte uit voor een gratis vrijblijvend en inspirerend telefonisch gesprek. Hier kun je zelf een datum inplannen: https://calendly.com/dierbareontmoetingen/spargesprek?month=2023-03

Wil je een oplossing als HONDENEIGENAAR?
Mocht je hulp willen bij jouw hond & kinderen of ondersteuning bij het vinden van meer veiligheid, plezier en gemak. Kijk dan eens of één van onderstaande mogelijkheden iets voor je is:

  1. Speciaal voor hondeneigenaren hebben we een gratis boekje: ‘Vriendjes voor het leven’. Dit boekje staat vol tips om het veilig en leuk te laten verlopen tussen hond en kind. https://dierbareontmoetingen.nl/gratis-ebook-hond-kind/
  2. Een uniek programma: Hondenkind. Dit zit boordevol leuke en waardevolle instructies om je (preventief) te helpen met je hond en kind. Kijk hiervoor op: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenkind-programma/

 

Dierbare groet,
Yvonne