Nieuws dat raakt

Baby Robin doodgebeten

Ik kreeg de vraag of ik het artikel in de Volkskrant al gelezen had.
Omdat we gespecialiseerd zijn in het voorkomen van bijtincidenten naar kinderen krijgen we veel vragen binnen over hoe wij dit zien.

In oktober 2019 is de 8 maanden oude baby Robin doodgebeten door de Duitse herdershond van opa en oma.

De moeder van de baby vecht het besluit van het OM aan om haar zaak te seponeren.
Hierover is een artikel in de Volkskrant verschenen. Ik deel dat artikel hieronder in de link, mocht je het willen lezen. Het artikel kan veel emotie, maar ook onmacht en onbegrip oproepen. Daarom wil ik nog even het volgende met je delen.

Laten wij met een open blik ons werk doen én op zoek gaan naar de overeenkomsten. We willen in de kern allemaal het beste voor kind en hond. Hoe meer we oordelen des te groter het taboe blijft en hoe lastiger het voor eigenaren wordt om op tijd hulp te vragen.

Wanneer heb jij voor het laatst hulp gevraagd over iets waar iedereen een oordeel over had?

Als we ons als hondenprofessional niet kunnen of willen verplaatsen in een eigenaar, dan is de kans klein dat we kunnen aansluiten bij hen. De kans dat zij dan onze adviezen ter harte zullen nemen, wordt nihil.

In het artikel staat beschreven dat de politie erkent dat de aanpak van het probleem een enorme puzzel is.

“Om het aantal bijtincidenten te verminderen moet je je niet richten op één type hond, houder of incident en op één type maatregel.’

Uit alle meldingen die bij ons de afgelopen jaren zijn binnengekomen zijn er maar liefst 45 verschillende rassen gemeld. Van de Golden Retriever tot de Teckel, van de Vizsla toe de Stafford. Wij richten ons dan ook niet op 1 specifiek ras, maar op alle huishonden die kinderen tegenkomen.

Uit de verhalen achter de meldingen komt vaak omhoog dat er ooit al eerder ‘iets’ heeft gespeeld.
Daarom werken wij met de bijt-cirkel.

Bijna alle eigenaren die wij spreken, geven toe dat het probleem al een tijdje speelt. In het begin was het allemaal nog niet zo erg. En als de hond een keer uitviel naar het kind, ging het daarna ook weer een tijdje goed, alsof er niets was gebeurd. Sluipenderwijs vervallen hond en eigenaar daarmee in de vicieuze bijt-cirkel.

Als er net iets is voorgevallen reageren we door te schrikken en de touwtjes aan te trekken.

Door een plan te maken en ons daaraan te houden.

Maar als het een tijdje beter gaat willen we weer zo graag dat alles oké is. We zijn dol op onze kinderen en onze honden en willen zo graag dat ze lekker met elkaar gaan.

We willen dan ook dat dit weer terug komt. Gevolg: de touwtjes gaan weer wat losser, de regels van het plan vervagen, kind en hond doen hun ding, tot het moment dat er weer een waarschuwing komt (of erger).
Klik op deze link om meer te lezen over de bijt-cirkel. https://dierbareontmoetingen.nl/bijtcirkel-kind-hond/

Juist door goede informatie en onbevooroordeelde hulp kunnen we het aantal bijtincidenten met elkaar naar beneden brengen.

Kunnen we ieder incident voorkomen? Nee, en ieder incident is er één te veel.
Maar als je één incident in jouw huis of hondenbedrijf kunt voorkomen, dan is het al de moeite waard.

Wat kunnen we wel? Zorgen dat iedere hondeneigenaar toegang heeft tot goede informatie en de weg weet naar professionele hulp. Ze juist uitnodigen om preventief hulp te vragen en de ernst op tijd onder ogen te komen.

Bij Dierbare Ontmoetingen werken wij samen met onze kind-hond-professionals, maar ook verwijzen we door naar de gedragstherapeuten van de NVGH en Stichting Alert.
Zo kunnen we met elkaar die puzzel steeds verder leggen. Geef informatie, biedt transparante communicatie en een open mind.

We willen allemaal gelukkig zijn, we zijn allemaal op zoek naar dat volle hart, dat genieten.
Daarin zijn we allemaal hetzelfde….

Ik wil je vragen om op zoek te gaan naar de overeenkomsten en vanuit daar verandering aan te brengen.

Onder deze link vind je het artikel van de Volkskrant.

Dierbare groet
Cindy

 

PS. Ben je als hondeneigenaar opzoek naar meer balans in je gezin kijk dan eens op ons unieke programma Hondenkind voor meer informatie hoe je dit kunt aanpakken. 

PPS Lees je dit als hondenprofessional en wil je Impact maken of bijdragen aan het verminderen van bijtincidenten? Wil je een Kind-Hond aanbod maken voor je klanten of ondersteuning in het opzetten van je bedrijf in dierenbranche? Kijk dan op ons Impact programma waar je alles vind over impact maken met je passie.