Bijtincidenten voorkomen

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is

Kunnen we de hond vertrouwen met onze baby?

Onlangs verscheen er in de Volkskrant onder de rubriek (Wat zou u doen?) de bezorgde vraag van een 26-jarige hoogzwangere vrouw.

Kunnen we de hond vertrouwen met onze baby?

Lezers werden gevraagd te reageren. En natuurlijk hebben wij dat gedaan. De grootste uitdaging was dat we slechts 110 woorden mochten gebruiken. Dat was moeilijk, omdat we zelf meer aan 11.000 woorden dachten. Hij is dan ook niet gepubliceerd maar hieronder lees je wat je zou kunnen doen als je een vreemd ‘onderbuikgevoel’ hebt en hoe je dat bespreekbaar maakt met je (schoon)familie.

Machteld van Gelder schreef op 8 april 2021, 17:36

Mijn ouders hebben een hond (kruising tussen een cane corso en een Mechelse herder). Iedereen om hen heen vindt de hond geweldig, maar mijn vriend en ik zijn bang voor de hond. Wij verwachten binnenkort onze eerste baby. Ik vind het een eng idee dat onze baby straks bij hen over de vloer komt, terwijl de hond binnen vrij rondloopt. Mijn ouders vertrouwen de hond honderd procent en hebben al gezegd dat het belangrijk is dat de hond aan de baby kan snuffelen zodat hij niet jaloers wordt. Dit idee staat mij erg tegen. Hoe ga ik hiermee om? Vrouw (26), naam bij de redactie bekend

Hieronder lees je onze reactie:

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is?

Jij vindt de hond eng, maar je ouders niet.  Zij zijn er 100% zeker van dat er niets gebeurt en juist daarin zit de winst!

Mijn voorstel…ga allebei op zoek naar bewijs. Werk samen.

  1. Vertrouw je de hond niet, ga op zoek naar bewijs wat dat kan bewijzen.
  2. Vertrouw je de hond wel, geef bewijs dat dit vertrouwen gegrond is.

Is er bewijs dat de hond eerder al nieuwsgierig, maar behoedzaam een pasgeborene heeft besnuffeld?
Heerlijk…volg dan dat plan.

Extra tip: Besnuffel laat hem safe snuffelen door de techniek Bottom’s up toe te passen. Lees de blog hoe je dat kunt doen: www.dierbareontmoetingen.nl/hond-baby-drama-of-feestje/

Is het bewijs er niet? Zorg er dan voor dat je het krijgt:
Verzamel bewijs: Nodig 1 van onze ‘kind-hond-professional’ uit aan tafel. Grote kans dat er een prachtige aanbeveling uit komt waar zowel jullie, je ouders, de hond en de baby zich helemaal in kunnen vinden.

Binnen Dierbare Ontmoetingen zijn we gespecialiseerd in het voorkomen van bijtincidenten naar kinderen. En werken we samen met onze kind-hond-professionals die hiervoor een speciaal programma hebben gevolgd. Maar ook verwijzen we door naar gedragstherapeuten van de NVGH en Stichting Alert.

Neem je onderbuikgevoel over een hond in combinatie met baby of kind net zo serieus als je geboorteplan. Onderneem actie, verzamel bewijs, laat een expert preventief meekijken zodat jullie én je ouders genieten van de baby, de hond en van elkaar.

Dierbare groet,

Cindy

Je kunt het originele bericht lezen van Machteld in de Volkskrant.

P.s. Hieronder vind je nog een enkele manieren waarop ik je verder kan helpen. Kijk maar eens of er iets voor je bij zit.
* Speciaal voor hondeneigenaren hebben we een online training: ‘Wat als je hond gromt naar een kind’. Ontvang een 8- stappen script waarmee je goed en adequaat reageert  wanneer het een keertje mis gaat tussen je hond en een kind.
* Heb je vragen rondom je (klein)kind en je hond?
Stel je vraag aan onze kind-hond-professionals in een vrijblijvend en kosteloos telefonisch GESPREK. Schrijf je even in:  https://dierbareontmoetingen.nl/kind-hond-screeningsgesprek/ 
* Lees je deze blogs als hondenprofessional?
Kijk dan voor onze gratis WEBINARS waarin we onze beste technieken & adviezen met je delen, zowel in het opbouwen van je bedrijf in de hondenbranche als in het knettergoed communiceren met kinderen:
* Cindy is ook in te huren als SPREKER op (online)events en workshops.