Dierbare Blog Zondagse Overweging

Plagerijen en leermomentjes?

Soms lijkt het alsof ze -onze honden- echt met ons praten, dan kijken ze je zo aan dat je stomverbaasd bent en barst je in lachen uit.

In werkelijkheid geven ze ons regelmatig leermomentjes en communiceren ze op die manier met ons. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat onze honden bepaald gedrag hebben om contact te maken, om ons iets te leren…

Enkele plagerijen op een rij 🙂

  • Zo loop je, na zelf 100 cursisten hierop getraind te hebben, met een hond over straat die in de lijn hapt en kliert. Welk leermomentje haal jij uit deze plagerij? Wil hij je laten zien dat ie nog lang niet naar huis wil en liever speelt dan wandelt of je aandacht wil om langs die vuilnisbak vol ‘lekkers’ te gaan?
  • Of dan brengt je hond de bal terug en laat hij hem los nèt voordat jij de bal kunt pakken. Zit er mogelijk een leermomentje in deze plagerij of is ie gewoon ‘lui?’
  • Of hij rolt grommend en spartelend op zijn rug voor de televisie, zodat jij er niets van verstaat. Heeft hij gewoon jeuk of trekt hij je aandacht?
  • Mogelijk herken je één of meerdere van deze ‘plagerijen’, maar wat kun je ermee?

Onderzoekers merkten op dat verschillende honden diverse, maar consistente signalen gebruiken om ons iets te leren.

Sommige honden snuffelden bijvoorbeeld aan het been van hun eigenaar of rolden op hun rug als ze geaaid wilden worden. Én nog een stapje verder; soms bleken de honden verschillende signalen uit te proberen als hun eerste poging om hun eigenaar te vertellen wat ze wilden, niet succesvol was.

Maar het meest voorkomende gebaar bleek een draai met het hoofd te zijn, dat is wanneer een hond van een mens naar een object kijkt om te laten zien dat ze ergens in geïnteresseerd zijn.

Het is niet verwonderlijk dat de meeste keren dat de hoofddraai werd gebruikt, het een verwijzing was naar hun voerbak.

Kortom, we kunnen iets leren van hun plagerijen om onze taak als eigenaar zo goed mogelijk uit te voeren;-).

Wij op onze beurt, plagen en leren ook regelmatig. In plaats van woorden te gebruiken zetten we ook vaak plagerijen en oefeningen in, reageren we non-verbaal of wijzen we naar dat wat we willen.

Heb jij bijvoorbeeld wel eens net gedaan alsof je een bal weggooide? En er vervolgens naar staan wijzen zodat je hond ging zoeken, terwijl je de bal nog in de hand had…?

Hoe breng jij jouw kennis over op een hondeneigenaar of zijn kind als die door jou getraind worden? Hoe vaak plaag jij om iets duidelijk te maken?

Om een voorbeeld te geven dat dicht bij onszelf ligt:

Vanuit onze missie willen we het aantal bijtincidenten naar kinderen drastisch naar beneden brengen, maar hoe doen we dat.

Hoe kunnen we anderen plagen, prikkelen, leren en informatie geven op een manier die we ook bij onze viervoeters terugzien? Het is belangrijk om op zoveel mogelijk manieren je informatie over te dragen zodat degene die wil, iets kan leren. Bijvoorbeeld door veel gratis informatie op onze website te zetten, gebruik te maken van korte tips, video’s, maar ook door deze aan te bieden in de vorm van bij/nascholing zoals de Kind-Hond Manifestatie, door Webinars te geven etc.

Dierbare Kind Hond Manifestatie
Dierbare Kind Hond Manifestatie

Allemaal manieren om met een ‘hoofddraai’ mensen te inspireren en te informeren om hier aandacht voor te hebben.

We kunnen niet iedereen informeren of helpen om bijtincidenten te voorkomen, maar iedereen kan anderen weer iets leren om er aandacht voor te hebben.

Een plagerijtje dat we vorig jaar op de Kind-Hond-Manifestatie gebruikten, was een zoekspel voor alle hondenprofessionals: kleine cadeautjes verstoppen, en degene die iets vond, mocht het houden. Niet alleen bedoeld om even in beweging te komen, maar het was ook een voorbeeld van hoe je dat als professional weer kunt gebruiken bij training van een gezin waarin de kinderen d.m.v. een zoekspel een bijdrage leveren en zelf ervaren hoe ze dit met hun hond kunnen doen.

Plaagt jouw hond je weleens? Of gebruik jij kleine plagerijen om anderen iets te leren?

Vertel het ons als je wilt, om van elkaar iets op te steken. Zo kunnen we een hele rugzak vullen met plagerijen om spelenderwijs van elkaar te leren.

Hier alvast een idee: https://vimeo.com/441767977/a5b199e8f1 🙂

Dierbare groet,

Yvonne

P.S. Hieronder vind je nog drie manieren waarmee we je mogelijk verder kunnen helpen. Kijk maar of er iets voor je bij zit.

  1. Kijk HIER voor onze gratis webinars waarin we onze beste technieken & adviezen met je delen, zowel in het opbouwen van je bedrijf in de hondenbranche als in het knettergoed communiceren met kinderen:  dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/webinars/
  2. We krijgen veel vragen rondom het werken met kinderen, en over hoe je je bedrijf kunt opbouwen. Wanneer je niet goed weet hoe te starten of als je over je carrière wil sparren, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis telefonisch spar-gesprek. In dit gesprek neem ik drie waardevolle punten met je door zodat je een eerste stap kunt zetten. Kijk even op: dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/spar-gesprek/
  3. Zaterdag 12 september organiseren we de Kind-Hond-Manifestatie online. Een hele dag professionalisering speciaal voor de hondenprofessional. Meer info of aanmelden kan via: dierbareontmoetingen.nl/kind-hond-manifestatie/