Maak jij al gebruik van sociale motivatie in je uitleg naar een hondeneigenaar?

Door emoties te koppelen aan het overdragen van kennis beklijft je hondentraining beter bij jouw klanten.

In een eerder artikel heb ik uitgelegd hoe je een emotie van een klant koppelt aan jouw kennis zodat die beter beklijft.

Handig als je wil dat je klanten jouw training zo goed mogelijk toepassen. Klik voor de tips & adviezen uit die blog even HIER.

Hoe kan het dat, als we iets leren, we denken:

‘Dat is het, dat klopt, daar ga ik iets mee doen….’ Maar het uiteindelijk toch niet toepassen, en het tenslotte kwijtraken.

Als ik iets leer (kennis) betekent het nog niet dat ik het toepas (gedrag). Dit geldt voor mij, maar ook voor onze klanten.

Welke tip of opmerking herhaal jij het meest bij een training?

Je staat op het veld of je komt bij iemand thuis en je hoort jezelf weer die ene tip of opmerking herhalen.
Hoe komt het dan toch dat het niet bij jouw cursist beklijft?
En belangrijker, wat helpt om het wel te laten beklijven?

Informatie opdoen is één ding maar hoe zet je jouw kennis om in een goede training die jouw klanten onthouden?
Met alleen iets weten ben je er niet.

Maar hoe werkt dat dan? Hoe ga je van kennis naar gedrag?

Emoties koppelen aan de kennis die je overbrengt is er één manier voor, maar een andere belangrijk deel is HERHALING.

Herhalen kan op veel verschillende manieren. De sterkste manier van herhalen is niet zoals je misschien denkt: het opschrijven of het steeds opdreunen in je hoofd.

Nee, de beste manier om nieuwe stof te onthouden is door Sociale motivatie.

Concreet betekent dit dat je nieuwe kennis weer aan iemand anders door vertelt.

De sociale motivatie die samengaat met het ‘opnieuw uitleggen’ is voldoende om ervoor te zorgen dat er allerlei processen in gang worden gezet in je hersenen, waardoor je iets beter onthoudt.

Dus het opnieuw herhalen van de kennis (in eigen woorden) tegen iemand anders, zorgt ervoor dat de kennis beter in ons geheugen beklijft.

Op de Universiteit van California werd ontdekt, dat we beter onthouden als we ons zelfs alleen maar voornemen dat we het aan anderen moeten gaan uitleggen. Het opschrijven alsof we het iemand moeten uitleggen, werkt zelfs beter dan wanneer je weet dat er een toets over komt.

Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met ons sociale brein. Hier kun je de bron en een samenvatting van dit onderzoek vinden.

Dit is dan ook de reden dat je in onze programma’s gestimuleerd wordt om technieken en adviezen zelf te verwoorden én om te oefenen het over te brengen op een ander.

girl whispering in a dogs ear

TIP:

Als je wilt dat je klanten beter onthouden wat jij hen leert, laat hen dan een eenvoudige oefening doen tijdens jouw training.

Hieronder vind je 2 oefeningen waarbij je herhaling koppelt aan een sociale motivatie.

 

  • Vraag regelmatig hoe ze de kennis die jij net aan hebt gegeven aan hun partner of kind zouden overdragen (herhaling + sociale motivatie).
  • Of fluister een tip in het oor van het kindje en vraag het om het aan zijn papa of mama, of zijn hond uit te leggen. 

Overweeg eens of je het in je eerstvolgende training toe kunt passen op een manier die bij je past. En laat het even weten als het gelukt is?

Om het alvast uit te proberen; Vertel vandaag eens aan iemand anders wat je zojuist hebt gelezen en wat je ermee van plan bent in je training 😉

P.S: Lees je deze blogs als hondenprofessional?
Kijk dan ook eens HIER voor onze gratis webinars waarin we onze beste technieken & adviezen met je delen. Voor zowel het opbouwen van je bedrijf in de hondenbranche als in het knettergoed communiceren met kinderen.