Speciaal voor gestresste eigenaren

Dierbare ontmoetingen: jouw stress wordt de stress van de hond in een hond-kind situatie

Een paar weken terug sprak ik met Linda. Zij heeft al jarenlang een hond die zij angstvallig terughoudt wanneer er kinderen in de buurt komen. Ze zei:‘ Ik heb al jarenlang een hond die erg druk reageert op kinderen. Iedere keer als ik kinderen ontmoet voel ik me meer onzeker en reageer ik gespannen op zowel mijn hond als op die kinderen. Ik heb het steeds weten te voorkomen dat er iets gebeurde en ik weet ook niet of er wel echt iets zal gebeuren, maar het kost me zoveel moeite en ik heb er veel stress van. Hoe kan ik nu leren om hier anders mee om te gaan?

Dit plaatje vond ik passen bij Linda’s verhaal. We willen allemaal dat onze hond een kindervriend is die zich geduldig en lief gedraagt en waar je niet op hoeft te mopperen. Maar de werkelijkheid is vaak anders zoals een drukke hond die slecht luistert als hij hoge kinderstemmetjes hoort, of een rennend kind wil najagen. Nog maar niet te spreken over de honden die juist op grote afstand blijven omdat ze kinderen doodeng vinden.
Allemaal dingen die we niet hadden verwacht toen we dat bolletje wol in huis kregen. En de kinderen…tja, die werken vaak ook niet mee als je ze zegt dat ze de hond met rust moeten laten.

Steeds opnieuw gestresst in de stress wanneer je een hond-kind situatie hebt? Gaat dat dan niet over?
Ja dat kan wel over gaan, maar zelden vanzelf. Je kunt je hoofd in het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is. Maar is dat wel een optie als je kijkt naar wat de vreselijke gevolgen kunnen zijn voor voor zowel het mogelijke slachtoffer als voor je hond?

Zelfs wanneer je de neiging hebt om je hoofd in het zand te steken, voel je toch aan je lijf  dat je gespannen bent (en eigenaren die onzeker zijn, voelen dat steeds sneller en vaker; ook wanneer er niets aan de hand is).
Steeds als je gespannen bent, komt er een golfje gevaarhormoon door je lichaam. Steeds opnieuw geef je jezelf én je hond de boodschap dat kinderen ‘ALARM!’ betekent.

Ik begrijp het wel, het is ook erg moeilijk (en eng) om stil te staan bij de vraag wat er kan gebeuren tussen hond en kind. Ik heb het zelf ook twee keer meegemaakt dat mijn hond bijna een kind beet! Ik vond het vreselijk en ik werd er onzeker door. Je wordt dan zo’n eigenaar die van alle kanten probeert om ontspannen te reageren, maar juist het tegenovergestelde uitstraalt. Kan dat anders?

Ja. Als je ontdekt in welke situaties kinderen een risico lopen met jouw hond, dan betekent dat automatisch dat je in andere situaties weet dat je je geen zorgen hoeft te maken. Het fijne hieraan is, dat je ervaart dat je hond in talloze situaties wél betrouwbaar, rustig, lief en voorspelbaar is.

Wij eigenaren weten vaak niet hoe je die specifieke risicosituaties betrouwbaar in beeld brengt. Je weet niet hoe je de dunne scheidslijn tussen ingrijpen en vertrouwen kunt hanteren.

Hoe kun je die eigenaar zijn die zichzelf ontspannen voelt én zo handelt.

Een van de situaties waarbij je dit toe zou kunnen passen, is op het moment dat je een hond hebt die gromt naar een kind. We horen vaak dat eigenaars gespannen worden als ze merken dat dit gebeurt. Er ontstaat angst voor dat het nog eens gebeurt en het wordt lastiger om het vertrouwen in de hond weer op te bouwen. Als je merkt dat jij hier last van hebt, dan is de online training ‘Hoe te reageren als je hond gromt naar een kind’ iets voor jou.

Deze training zorgt ervoor dat je bent voorbereid als het een keertje mis gaat tussen je hond en kinderen. Zo kun jij weer ontspannen genieten van je hond én van de kinderen in je leven.

Is dit iets voor jou? Lees hier meer over de online training. Je kunt je op deze pagina ook aanmelden.