Vrede op aarde tussen hond en kind, ook met Kerstmis

‘Ooh, mag ik ze aaien?”: vroegen mijn neefje en nichtje toen we gisteren met onze twee oppashonden aankwamen op de allereerste kerstborrel.

“Nee, je mag ze niet aaien, maar je mag wel hun mand wegleggen en hun drinkbak vullen”: vertelde ik hen.

“En dan gaan we eerst met elkaar een spelletje met ze spelen”.

Kinderen houden van knuffelen met honden; ze zijn er dol op.

Veel hondeneigenaren denken dat hun hond dit ook geweldig vindt en deels klopt dat. Veel honden zijn dol op knuffelen en kroelen, maar wel door iemand die ze kennen én op een moment dat de hond dat prettig vindt.

Maar veel honden hebben het nodig om even kennis te maken met kinderen. Een hele goede manier om kennis te maken is door samen te spelen (en niet door te aaien).

Met het oog op alle kerstvisites geef ik je mijn speeltips. Ik ben er een groot voorstander van dat je altijd het spel begeleidt.

Hieronder vijf speeltips zodat jij ervoor kunt zorgen dat het spelen van een spelletje tussen je hond en kinderen leuk en veilig verloopt.

  1. Kies altijd eerst een spel waarbij kinderen in beweging moeten zijn. Elk spel is goed, zolang het maar geen aaien, kroelen of knuffelen met de hond is.
  2. Start een spelletje/activiteit op een speciale plek in de tuin/woonkamer, zodat je hond en het kind weten wat de startplek is en ze hier steeds naar terugkeren.
  3. Zorg dat het kind de aandacht bij de hond houdt, en niet ondertussen ook bezig is met andere dingen/kinderen.
  4. Vindt een kind iets spannend of begrijpt het kind niet wat je bedoelt? Doe het voor zodat een kind van jou kan leren en geen fout maakt met je hond).
  5. Geef altijd een KLAAR- GEBAAR (zodat je hond en het kind weten dat het spelletje is afgelopen en jij je weer bezig kunt houden met iets anders en je hond kan uitrusten.).

Ik wens je een zalig kerstfeest met je hond én de kinderen in je leven.

Namens alle honden en kinderen: dank je wel voor je tijd die je uittrekt voor het begeleiden van een spelletje!

Dierbare groet
Cindy

Ken óf ben jij een hondenprofessional? Vanaf nu schrijf ik ook maandelijks artikelen over honden en kinderen voor de professional.

Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op de speciale pagina: https://dierbareontmoetingen.nl/gratis-info-hondenprofessionals/