We zien niet wat er is, we zien wie we zijn

We zien niet wat er is, we zien wie we zijn.

Als je alleen ‘ziet wie je bent’ dan zie je alleen dat deel wat je al kent. Waarvan je overtuigd bent geraakt dat dat alles is. Zo kijken we niet alleen naar onszelf maar ook naar onze honden en kinderen.

Wat je nu nog niet (in)ziet wordt dadelijk misschien glashelder.

Zolang je vasthoudt aan allerlei overtuigingen kun je niet echt zien wat er is.

Terwijl een overtuiging in wezen niets meer is dan: ‘Een gedachten die je steeds herhaalt. ‘

Overtuigingen zijn een vorm van verslaving. Je herhaalt steeds dezelfde riedel en raakt daaraan gewend! Ze maken ons tot slaven uit ons verleden (want vanaf een bepaalde tijd ben je het zo gaan zien).

Geef je training vanuit bepaalde overtuigingen? Verwacht geen creativiteit uit dit soort patronen, verwacht geen verandering en zeker geen transformatie uit overtuigingen.

Bekijk zaken eens van een andere kant:

“De natuur is een wonder.

Een miljoen jaar geleden wist nog niemand dat de mens een bril zou dragen en toch staan onze oren op de goede plaats.”

(Wiet van Broeckhoven)

 

Dit is een creativiteitstijdperk, waarin er meer vrijheid mogelijk is dan ooit. Het biedt juist de uitdaging om onszelf en onze klanten te bevrijden van overtuigingen.

Weet je nog hoe we vroeger honden trainden door ze vooral te berispen, te bestraffen. Het was de enige macht, de enige manier, die we toen kenden. Hoe zou het onze het onze honden nu vergaan als we die overtuiging toen niet los hadden gelaten?

Als het waar is, ‘dat je ziet wie je bent’ kun je maar beter je zicht verdubbelen door niet alleen naar buiten te kijken wat je ziet maar ook naar binnen.

Zoals ik vorige maand schreef neem daar af en toe de tijd voor als je geluk zoekt.

Als je kunt gaan zien wat er daadwerkelijk is, dan worden onze mogelijkheden ruimer.

Hoe meer mogelijkheden we ervaren in het leven des te vrijer we ons voelen. Bekijk je zaken van meerdere kanten dan wordt je perspectief vergroot. Dan zie je die doorbraken en mogelijkheden ontpoppen die je eerst nog niet zag.

Zo was er een hondentrainer Anna die weinig bezit had. Haar grootste bezit was Pluto haar trouwe viervoeter. Op een dag liep Pluto weg. Haar vrienden kwamen naar haar toe:’ Wat erg voor je dat Pluto weg is!” Anna zei, “Dat weet ik niet.”

Een paar dagen later kwam Pluto terug met een hele roedel aan honden die ze kon inzetten tijdens haar trainingen voor onaangepaste honden. Anna was ineens rijk. De mensen kwamen naar haar toe: “Wat ben je toch een bofkont!” Anna reageerde, “Dat weet ik niet.”

Een paar weken later werd Anna’s zoontje gebeten door een buurthond. De mensen zeiden “Anna wat erg voor je!” Anna zei opnieuw “Ik weet het niet.” Een paar uur later botste de schoolbus waar haar zoontje normaal gesproken inzat, als hij niet thuis zou hebben gezeten vanwege die beet.

Anna was een wijze vrouw, ze weigerde tot een oordeel te komen. Ze bleef voeding houden met een veld aan mogelijkheden. Ze leefde zoveel mogelijk zonder overtuigingen. Dat wens ik mezelf en jou van harte toe.

Zie wat er (wel) is,

Dierbare groet,

Yvonne

 

P.s. Hieronder vind je nog enkele manieren waarop we hondenprofessionals verder helpen. 

  • Klik HIER voor ons gratis 23 DOORBRAKEN WEBINAR. 
  • Cindy is ook te boeken als SPREKER op (online) events & workshops