Wat als de hond reageert op de zwangerschap…

”Voordat ik zelf wist dat ik zwanger werd, had onze Daisy het al in de gaten. Ze leek mij meer te beschermen. Ik zag er geen kwaad in en ik dacht dat het wel over zou waaien. Maar nu ben ik twee weken geleden bevallen van mijn zoontje Sam en ze blijft zo waaks. Het wordt zelfs erger. Iedere keer wanneer er iemand naar mij en Sam toeloopt, springt ze op en gaat ze tussen mij en de visite in staan. Ze laat zich dan niet wegsturen. En laatst gromde ze er ook nog bij. Ik weet niet wat ik dan moet doen, ik schrik dan vooral. Ik hoop dat dit vanzelf over gaat, maar is dat wel zo?”

Als er een mail binnenkomt met de tekst ‘onze hond is sinds mijn zwangerschap zo fel…’, ben ik altijd extra alert. Het waakse gedrag kan klein en onschuldig beginnen. Maar hoe onhandig, moeilijk en gevaarlijk kan het zijn als het niet vanzelf overwaait. Als het uit de hand loopt…

Veel honden ‘voelen’ aan dat hun baasje zwanger is. Een deel van de honden raakt hierdoor rusteloos, wil voortdurend bij de vrouw liggen of verliest zijn eetlust. Maar een deel van de honden wordt feller en waakzamer. Naar andere honden, maar ook naar andere mensen en soms zelfs naar de partner van de zwangere vrouw. Veelal wordt het waakse gedrag door de eigenaren gezien als schattig en grappig, maar het kan behoorlijk uit de hand lopen. Dat zie je in de noodkreet van de zwangere vrouw in de intro. In dit artikel deel ik een aantal stappen uit mijn werkwijze en licht ik toe waar het waakse gedrag mogelijk door ontstaat.

Ik schreef dit artikel voor de hondenprofessional in Nederland en België, maar als eigenaar kun je er ook veel informatie uit halen. Wanneer je nog vragen hebt over je hond en het (klein)kindje op komst, laat het ons weten. Klik even HIER .

Uit ervaring kan ik zeggen dat honden reageren op twee grote veranderingen bij de zwangere vrouw: de hormonale factoren en de psychologische factoren.

Hormonale verandering

Wanneer een vrouw zwanger raakt, maakt zij grote hormonale veranderingen door. Helemaal aan het begin is bijvoorbeeld een toename van het HCG-hormoon, dat de innesteling van het vruchtje bevordert. Zodra de vrouw zwanger is, stijgt het progesterongehalte en komen vluchtige feromonen vrij in zweet en urine. Honden registreren de veranderende geur bij de zwangere vrouw. Dit kan het gedrag van de hond beïnvloeden. Bij de hond zelf is geen sprake van een stijging van hormonen, maar hij merkt wel op dat de hormoongehaltes van de vrouw veranderen. Dit is overigens ook het geval wanneer een vrouw menstrueert; haar zweet en urine ruiken dan anders.

Elke verandering in de zweetproductie, zelfs al een halve graad, kan verschil maken in hoe de vrouw ruikt en de geur van de hond is zo sterk ontwikkeld dat hij dit opmerkt.

Hoe de hond vervolgens omgaat met de verandering en hoe hij reageert op de zwangere vrouw is niet te voorspellen.

Sommige honden reageren helemaal niet, terwijl andere honden erg beschermend reageren en niemand in de buurt van de zwangere vrouw toelaten.

Ook komt het voor dat honden sterk lichamelijk contact zoeken, door bijvoorbeeld tussen de borsten of onder de oksels van de zwangere vrouw te willen liggen. Andere honden kunnen zich compleet afzonderen of hun eetlust verliezen of een combinatie daarvan.

Psychologische verandering

Bij de zwangere vrouw verandert er ook veel in haar gedrag wat de hond zeker zal opmerken en waarop hij kan reageren. Denk aan minder snel bewegen, meer rusten, onrustig zijn, stress ervaren, rugpijn hebben, misselijk zijn, et cetera. Het kan ook in hele subtiele veranderingen zitt en, die de vrouw dan zelf niet in de gaten heeft , maar die de hond vaak feilloos opmerkt.

Onderschat ook niet de veranderingen bij de partner.

Deze zal ook, bewust en onbewust, reageren op de zwangere vrouw en haar veranderingen, waardoor de hond een gedragsverandering bij twee eigenaren opmerkt.

Oorzaak lastig te bepalen

Het is erg lastig om te bepalen of de hond zijn waakse en beschermende gedrag vertoont vanuit een reactie op de hormonale verandering of dat het voortkomt uit hoe de vrouw en partner zich gedragen. Een vraag die ik alti jd stel: “Was de hond al beschermend/waaks voordat je zelf wist dat je zwanger was of is het pas later ontstaan?” Veel honden pakken de zwangerschap namelijk eerder op dan de vrouw. Wanneer het beschermende gedrag al ontstond voordat zij het zelf wist, heb je een indicatie dat de hond reageert op hormonale veranderingen.

Omdat aanstaande ouders vaak niet objectief kunnen beoordelen of kunnen achterhalen wanneer de hond het gedrag is gaan vertonen, is goed onderzoek en zorgvuldig vragen stellen dan ook erg belangrijk.

Er is geen standaard advies

Het ombuigen van waaks gedrag is sterk afhankelijk van de mate van conditionering, de mogelijkheden van de hond en motivatie van de eigenaren. Met een standaard advies zou ik iedere hond en zijn gezin tekortdoen.

Wel deel ik graag vier stappen met je die ik zelf altijd inzet en die een onderdeel zijn van het Kind-Hond Programma. De stappen zijn ter inspiratie en zeker geen volledige aanpak. Ik wil je vragen om echt zorgvuldig te handelen met hulpvragen rondom dit thema. Mocht de situatie complex zijn, schakel dan zeker hulp in. Een goede doorverwijzing of samen oplopen met een ervaren gedragstherapeut met een Kind-Hond specialisati e getuigt van professionaliteit en zorg voor je klanten en hun honden.

Stap 1. Speel detective

Onderzoek exact naar wie en in welke situati es de hond waaks gedrag laat zien. Was het eenmalig? Vraag dan of er iemand bij was, wat eraan voorafging en op welk moment van de dag het gebeurde. Gebeurt het met regelmaat? Vraag dan goed door over de situaties, tijdstippen, personen en hoe de eigenaar en de partner erop reageren. Vraag heel specifiek wat er precies gebeurt. Dit is een enorm belangrijke stap, dus neem hier ruim de tijd voor. Maak vervolgens een overzicht van de top aan risicosituaties die voorkomen moeten worden.

Stap 2. Hier wordt niet gewaakt-plan

Stel nu met de informatie en de risicosituaties uit stap 1 een plan op. Stel het heel praktisch op zodat het duidelijk is wat de eigenaren kunnen doen om bepaalde risicosituaties te voorkomen. Als een hond bijvoorbeeld gromt als visite de zwangere buik aanraakt, is het verstandig dat eigenaren vragen aan visite dat niet te doen in bijzijn van de hond. Help hen vervolgens met tips hoe zij de situaties kunnen ombuigen. Help je klant ook met het maken van een goed verhaal zodat zij aan hun vrienden en familie kunnen uitleggen wat ze van hen verwachten rondom de hond. Dit vinden de meeste mensen erg moeilijk. Het beschermende en waakse gedrag van de hond kan verdwijnen, mits er geen sterke conditionering ontstaat. Dat maakt het ‘Hier wordt niet gewaakt- plan’ zo belangrijk. Door een nieuwe kijk op het gedrag van de hond en het aanpassen van de risicosituaties is de kans groot dat de eigenaren het gedrag kunnen ombuigen.

Extra tip: Motivatie van de eigenaren is uiterst belangrijk om het ombuigen van het gedrag van de hond te laten slagen. Stuit je op bezwaren of weerstand? Ga hier niet aan voorbij, maar maak het bespreekbaar. Door het overdragen van jouw kennis en jouw praktische ondersteuning, kun je het begrip voor de hond vergroten. Maak hierbij gebruik van de informatie die je hebt verzameld.

Stap 3. Verbeter je hond en begin bij jezelf

Vervolgens onderzoek je met de eigenaren hun huidige reactie op het waakse gedrag, maar ook hoe zij in alledaagse situaties omgaan met de hond. Adviseer hen om zo normaal mogelijk te doen, ook al laat de hond ander gedrag zien. Voor de hond is het van belang dat er zo min mogelijk verandert tijdens de zwangerschap en dat het dagelijks leven met de bijbehorende kaders en activiteiten, gewoon wordt voortgezet. Ook als het waakse gedrag ontstaat als reactie op de hormonale veranderingen helpt het de hond niet om daarop te focussen, door hem zielig of juist extra schattig te vinden.

Stap 4. Ontwikkel een script

Ontwikkel samen met de eigenaren een ‘babyhond script’ waarbij ze stap voor stap uitwerken hoe straks de eerste ontmoeting zal verlopen. Laat hen dit ook in scène zetten, zodat ze vooraf kunnen oefenen. Houd in het script rekening met het waakse gedrag van de hond en bedenk samen manieren hoe hiermee om te gaan, ook in combinatie met de verloskundige, kraamverzorger en de kraamvisite. Kijk ook goed naar de rol van de partner en de verhouding tussen de partner en de hond om te voorkomen dat de hond waaks gedrag laat zien naar de partner als de baby er eenmaal is. Deze stap is voor veel eigenaren niet leuk om bij stil te staan, maar als het nodig is… is het nodig.

Ik hoop van harte dat ook jij het waakse gedrag tijdens zwangerschap als een signaal ziet dat serieus genomen moet worden. De zwangerschap is de ideale periode om de hond én de eigenaren voor te bereiden en veranderingen in gang te zetten. Dat wordt een stuk moeilijker met een baby op de arm! 

Dierbare groet

Cindy

*************************
Hieronder vind je nog enkele manieren waarop we je kunnen helpen (als eigenaar óf als hondenprofessional).

Kijk maar eens of er iets voor je bij zit:

Wil je jouw hond en jezelf maximaal voorbereiden op de komst van jouw (klein)kindje? Ga dan aan de slag met ons super praktisch online WOEF BABYPROOF programma. Dit online programma geeft je antwoord op al je vragen rondom je (klein)kindje en je hond.

Je krijgt een prachtig 1ste ontmoeting script in handen, je ontdekt op welke stress signalen en risico situaties je dient te letten, zodat je vanaf de start een veilige en ontspannen situatie creëert voor je (klein)kindje, je hond en jezelf! Neem hier een kijkje: https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/maak-jezelf-en-woef-babyproof/

 

* Heb je vragen rondom je (klein)kind en je hond?
Stel je vraag aan onze kind-hond-professionals in een vrijblijvend en kosteloos telefonisch GESPREK. Schrijf je even in: https://dierbareontmoetingen.nl/kind-hond-screeningsgesprek/

Lees je dit artikel als hondenprofessional?

Wist je dat we 3 gloednieuwe online trainingen (nu met 50% korting) voor jou als hondenprofessional klaar hebben staan.

Drie trainingen vol met tips en adviezen over de onderwerpen:

• Baby & Hond: Wat als de baby komt? Hoe help je jouw klant?
• Kinderbrein & Hond: Ontdek de do’s and don’ts
• Herplaatsing: De pijn op tafel 🙍🏻‍♂‍🤦‍♀‍

Klik op de link voor meer info en kies de training die bij jou het beste past.
Of investeer in alle drie en ontvang van ons een toffe bonustraining cadeau 🎁

www.dierbareontmoetingen.nl/professionals-trainingen/