Zeven misverstanden over risicosituaties tussen hond en kind

Zeven misverstanden over risicosituaties tussen hond en kind

Gisteren sprak ik met Paul, een trotse vader van zeven kinderen en eigenaar van een Border Collie van een jaar. Met stralende ogen sprak hij over zijn jongste zoon en hun hond.

Hij vertelde: “Ooh, ze kunnen zo leuk spelen met elkaar! Dan rent mijn zoon de hond achterna en gilt van plezier. Dan komt het wel eens voor dat onze hond in zijn kuiten bijt. Tja, dan is het huilen. Maar dan zeg ik tegen mijn zoon: “ Dan moet je niet zo wild doen, eigen schuld. Het zal ook vanzelf wel weer over gaan, want de hond is nog jong.”

Maar is dat wel zo? Volgens mij klopt dit niet.

Omdat deze eigenaar zo denkt, leert deze hond dat het oké is om te bijten. Daarnaast leert het kind dat het oké is om de hond zo druk te maken. Maar wist je dat heel veel honden uiteindelijk een kind zullen bijten, omdat ze te druk worden. Omdat honden zichzelf niet meer onder controle hebben en niemand ze aanstuurt.

Maar wat gebeurt er wanneer dit kind een kinderfeestje geeft en in de tuin wordt er tikkertje gespeeld? Als de hond dan ook in de kuiten van een kindje bijt, dan is de hond de schuldige en is de hond plotseling ‘niet meer te vertrouwen’. Wanneer deze eigenaar hier niet anders over gaat denken, dan zal dit onbetrouwbare hond worden.

Er zijn veel mythes rondom de situaties waarin honden een kind bijten. Omdat mensen in deze mythes geloven worden er tienduizenden kinderen gebeten en duizenden honden belanden in het asiel of worden geëuthanaseerd.

Dit is niet nodig.

Hier volgen verhalen die rondgaan en waarom deze niet kloppen:

1. Honden bijten vooral als hun baasje er niet bij is. 

Wist je dat in 95 van de 100 bijtincidenten de eigenaar op slechts één meter afstand staat toe te kijken. En dat dit komt omdat eigenaren wel opletten, maar niet weten waarnaar  ze moeten kijken.

2. Blaffende honden bijten niet.
Niet iedere hond die blaft zal ook daadwerkelijk bijten. Maar het klopt niet om er van uit te gaan dat blaffende honden niet zullen bijten. Blaft jouw hond naar een kind, dan is er sprake van stress. Zie het als een waarschuwing, kom in actie. Weet je niet wat je moet doen? Neem vrijblijvend contact met me op.

3. Kinderen worden alleen maar gebeten door honden die ze niet
goed kennen. 
Per jaar worden er 75.000 kinderen gebeten en helaas gaat het heel vaak om de eigen gezinshond of door een hond in de familie/vriendenkring. Ben dus altijd ontspannen alert aanwezig.

4. Ik heb gehoorzaamheidtraining gevolgd met mijn hond, dus
mijn hond zal geen kind bijten.

Op de hondenschool leer je hoe een hond luistert naar: zit, lig, hier etc. Zorg ervoor dat je jouw hond net zo goed traint in een goede omgang met kinderen. Dat gaat niet altijd vanzelf.

5. Onze hond is zo lief voor onze kinderen, die zal echt geen vlieg
kwaad doen. 
Wees je er van bewust dat ieder levend wezen ‘raakbaar’ is dus ook jouw allerliefste hond. Iedere hond kan en zal bijten wanneer kinderen (herhaaldelijk) over zijn grenzen heen gaan.

6. Onze hond is jong en nog wild met kinderen, maar hij wordt
vanzelf wel rustig als hij ouder wordt.

Juist bij een jonge hond is voorkomen van ongewenst gedrag erg belangrijk. Onthoud: Ieder groot probleem is klein begonnen! De leeftijd van een hond maakt niet uit, jong of oud, iedere hond kan (bij)leren.

7. Mijn hond kwispelt altijd heel snel met zijn staart als hij kinderen ziet, dat is het teken dat hij het leuk vindt. Dan laat ik hem altijd op de kinderen afrennen.
Onthoud dat een strakke kwispel vaak een teken van stress is. Leer het verschil te zien tussen een strakke kwispel of een brede kwispel.

Er bestaan dus heel veel mythes over risicosituaties tussen hond en kinderen. Je kunt wel degelijk de risico’s verminderen en maximale veiligheid bereiken.

Hieronder vertel ik je hoe je dit in drie stappen kunt veranderen.

  • Ben ten eerste ontspannen alert wanneer jouw hond met kinderen omgaat. Ik hoop dat je veel vertrouwen in je hond hebt. Maar realiseer je dat heel veel kinderen jouw aansturing nodig hebben. Ben ontspannen alert aanwezig, zodat het je weinig moeite kost, maar je ook veel veiligheid biedt. Kun je dat niet omdat je in beslag wordt genomen door iets of iemand anders, zorg dan voor een veilige situatie.
  • Zorg voor een fijne en veilige plek waar je met het makkelijk je
    hond even naar toe kunt brengen. Let erop dat de bench/gang geen ‘strafhok’ wordt. Geef je hond iets te doen in de bench, zodat hij het ook naar zijn zin heeft. Laat het een automatisme worden dat wanneer jij geen volledig toezicht kunt hebben, je ervoor zorgt dat er niets kan gebeuren.
  • Bedenk drie  spelletjes die jouw hond heel graag speelt zodat hond en kind kunnen samenspelen. Dit geeft jouw hond en (onbekende) kinderen de ruimte en de tijd om elkaar te wennen en kun je het ‘aaien, kroelen en knuffelen’ even uitstellen. Zorg ervoor dat er duidelijke spelregels bij gemaakt worden en kies echt een spelletje uit wat jouw hond leuk vindt en goed kan.

Lees wat deze eigenaren nu doen om maximale veiligheid in hun gezin te bereiken.

IMG_3863Dit zijn Manuela & Niels met hun honden Nino & Dexter. Samen hebben zij een dochtertje C’yenna. Al lange tijd gromt hun hond Nino (de zwart/witte hond) naar Niels. Nu ze een dochtertje hebben van 11 maanden willen ze absoluut voorkomen dat er ooit iets naars gebeurt tussen Nino en C’yenna. Uit een gedragstest blijkt dat grommen een sterke gewoonte is geworden, omdat het jarenlang min of meer is gedoogd. Om voor een maximale veiligheid te zorgen tussen hond en kind zijn er duidelijke hond-kind regels gemaakt, krijgt Nino een veilige plek in huis en leren de eigenaren goed en adequaat te reageren op het gegrom zodat de veiligheid toeneemt.

IMG_3842

Dit zijn Brenda en Tom, met hun dochter Dana & Franse Bulldog Ares. Ares beet hun dochter in het hoofdje. Brenda & Tom zijn vreselijk geschrokken, maar zij ontdekten dat Ares al veel langer een probleem had t.a.v. ‘aandacht en speelgoed’. Dat was nooit eerder een probleem, totdat Dana ouder werd. Tom en Brenda willen hun hond Ares een tweede kans geven. Ze gaan aan het werk met gezond verstand en compassie! Zij begrijpen wat de risicosituaties zijn en hoe ze deze kunnen voorkomen.

Dierbare groet,

Cindy van Dorst

p.s
Heb je een vraag of een zorg? Zet de eerste stap en meld je aan voor een gratis hond-kind gepsrek

We behandelen in een telefonisch gesprek jouw specifieke vraag. Zo ontdek je wat de eerste stappen naar veiligheid zijn.

Klik hier voor meer informatie.

p.s. Werk je zelf met honden en ben je als hondenprofessional geïnteresseerd in onze programma’s kik dan hier om een Spar-gesprek te plannen.