Wanneer heeft voor jouw gevoel een hond nu echt een kind gebeten?

‘Wanneer heeft volgens jou een hond nu echt een kind gebeten?’

Is dat op het moment dat de hond al gromt of in de lucht hapt maar niet raakt hapt?

Of noem jij het pas een bijtincident op het moment dat de hond echt zijn tanden in een kind zet?

Ik vroeg het aan een aantal eigenaren en ik vond het bijzonder om te weten te komen dat er zo verschillend over gedacht wordt.
Wil jij weten wanneer een incident tussen een kind en een hond een bijtincident genoemd word? Interessant om te weten als hondenprofessional én als eigenaar.
Ik deel graag de info hierover met je in onderstaande video.

Lees je liever? Dan kun je hieronder mijn blog over dit onderwerp lezen.
….Een bijtincident? Is dat niet wat overdreven?
Vandaag wil ik het met jullie hebben over de vraag:
‘Wanneer heeft een hond nu echt een kind gebeten?’ 
Is dat op het moment dat de hond al gromt of in de lucht hapt, maar niet raakt hapt?
Of noem jij het pas een bijtincident op het moment dat de hond echt zijn tanden in een kind zet?
De reden dat ik jullie dit vraag is omdat ik een poosje geleden Francien aan de telefoon had.  Francien is oma van haar kleinzoon van 2 jaar én eigenaresse van haar Jack Russel van 9. En helaas had de Jack Russel op een moment in de lucht gehapt naar haar kleinzoon en daarbij heel lichtjes het voorhoofd van haar kleinzoon geschampt.
Francien was natuurlijk enorm geschrokken en ze realiseerde zich dat ze hier iets mee moest doen. Maar toen ik het een bijtincident noemde zei ze: ‘Nou jeetje, een bijtincident is dat niet wat overdreven? Echt hij raakte het hoofdje maar heel licht en binnen een minuut was de afdruk alweer verdwenen. Kun je het dan wel een bijtincident noemen?
Ja..ik kan dat verschil van mening wel vaker hebben met eigenaren en daarom vroeg ik aan mijn kijkers, aan jullie: ‘Wat vinden jullie er nou van?’
Grommen of happen in de lucht
En zo heb ik op Facebook een enquête uitgezet en binnen 48 uur had ik dik 260 reacties op de vraag: ‘Wanneer heeft voor jouw gevoel een hond echt een kind gebeten?’
Graag wil ik een deel van de resultaten met je delen zodat, mocht je iets meemaken met jouw hond en kinderen. je misschien nog beter kunt inschatten hoe ernstig de situatie was.
Natuurlijk hoop ik dat het niet gebeurd want dat is de reden dat ik deze video’s opneem. Ik deel hieronder mijn resultaten met je.
De vraag was dus: ‘Wanneer heeft een hond voor jouw gevoel echt een kind gebeten?’
En als je die vraag nou nog niet hebt beantwoord, omdat je deze nog niet tegen bent gekomen, dan is het misschien interessant om jezelf die vraag eens te stellen.
Dit waren de antwoorden die alle Facebook bezoekers hebben gegeven.
Het was mogelijk om meerdere antwoorden te geven.
De hond heeft volgens mijn gevoel een kind gebeten: 

  • Als de hond gromt of blaft naar een kind (3%)
  • Als de hond in de lucht hapt naar een kind (24,3%)
  • Als de hond een tand-afdruk, schram of blauwe plek op de huid achterlaat (33,5%)
  • Als de hond een wond veroorzaakt waarbij de tanden lichtjes door de huid heen gaan (41,1%)
  • Als de hond een wond veroorzaakt waarbij de tanden diep door de huid heen gaan (41,4%)

Eén van de conclusies die naar voren komt, gaat vooral over de bovenste twee punten.
Namelijk, 27% van de eigenaren vindt dat er sprake is van een bijtincident naar een kind wanneer de hond, of gromt naar een kind of in de lucht hapt naar een kind.
Dat betekent dus dat 73% van de eigenaren het grommen en in de lucht happen van de hond naar een kind NIET als een bijtincident beleeft. En dáár wil ik met jullie wat dieper op ingaan.
73% van de eigenaren vindt dus dat er geen sprake is van een bijtincident op het moment dat de hond gromt of in de lucht hapt. En aan de ene kant snap ik dat wel maar ik heb een andere zienswijze en die wil ik graag met jullie delen a.d.h.v. een voorbeeld.
Zoooo, ik ben enorm goed weggekomen, nog beter opletten voortaan!
Stel je voor….ik rij in de auto en tegelijkertijd zit ik ook te appen op mijn telefoon. En tevens voeg ik ook nog eens in naar links, waarbij ik niet goed over mijn schouder kijk. Op het moment  dat ik in wil voegen hoor ik schuin achter me piepende remmen en luid getoeter. En in een reflex weet ik mijn stuur nog recht te trekken en voorkom ik dat ik een ongeluk krijg.
Ik ben enorm geschrokken en met bibberende handen rijd ik verder. Maar toch op het moment dat ik uit zal stappen en ik iemand spreek zal ik niet zeggen: ‘Zooooo zeg, ik ben echt in een ongeluk terecht gekomen, ik ben geraakt door een auto.’
Nee want dat was niet zo, ik ben niet geraakt. Waarschijnlijk zal ik zeggen: ‘Zoooo, ik ben echt enorm goed weggekomen. Voortaan laat ik de telefoon op de achterbank of in mijn tas.’
Ik  zou willen dat als een hond gromt of in de lucht hapt het dezelfde impact op jou heeft als een ‘bijna ongeluk’ zoals ik net als voorbeeld heb gegeven.
En natuurlijk kunnen we discussiëren over de letterlijke betekenis van een bijtincident maar ik heb expres gevraagd aan jou: ‘Wanneer is het voor jouw gevoel echt een bijtincident?’
 Signalen zijn de ‘woorden’ van de hond
Want als driekwart van de eigenaren het grommen en/of in de lucht happen niet ziet als een voorloper op een mogelijk bijtincident, hoe kun je dan een bijtincident gaan voorkomen?
Ik wil je namelijk vertellen dat op het moment dat een hond gromt naar een kind of hij hapt in de lucht dat er altijd sprake is van een enorme toename van stress bij de hond in relatie tot dat kind.
En dat het grommen en/of in de lucht happen een voorloper kan zijn op de volgende keer wel echt raak bijten/happen. Ik benadruk dit zo omdat ik het heel belangrijk vind dat je die voorbodes, die signalen oppikt zodat je ze de volgende keer kunt gaan voorkomen of dat je nog beter kunt anticiperen.
Want laten we wel wezen, als ik in de auto blijf appen, dan is de kans op een auto ongeluk echt veel groter en zo is dat ook in de relatie tussen honden en kinderen.
Dus ik hoop je geïnspireerd te hebben om daar anders naar te kijken.
Lees je deze blog als hondenprofessional en wil je sparren over jouw werk met honden en kinderen. 
Je hoeft me alleen maar een mailtje te sturen naar info@dierbareontmoetingen.nl en ik geef je een reactie.
Dierbare groet
Cindy.
Verder hieronder nog een aantal manieren waarop ik je verder kan helpen. Kijk maar of er iets voor je bij zit.
1. Veel hondenprofessionals willen wel meer met kinderen werken, maar weten niet hoe te starten. Om je te helpen nodig ik je van harte uit voor een gratis telefonische spar sessie.
In deze sessie neem ik 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1e stap kunt zetten.  Stuur me een mail en ontvang direct een reactie
2. Weet je het al?
We zijn een online Facebook groep gestart voor professionals die meer willen leren over kinderen en honden. De aanmeldingen stromen binnen en daar word ik super vrolijk van.
Waarom we dit doen? Omdat we heel vaak vragen krijgen van collega’s over honden en kinderen.
In de loop der jaren hebben we veel informatie verzameld en handige kindertips ontwikkelt. We delen die daar.
Kijk even op: https://www.facebook.com/groups/kindenhondveiligengelukkig/
3. Meer lezen over honden en kinderen? Meld je dan aan voor de gratis blogs speciaal voor hondenprofessionals en blijf geïnformeerd.
https://dierbareontmoetingen.nl/gratis-info-hondenprofessionals/