Wanneer heeft voor jouw gevoel een hond nu echt een kind gebeten?

‘Wanneer heeft volgens jou een hond nu echt een kind gebeten?’

Is dat op het moment dat de hond al gromt of in de lucht hapt, maar niet raakt hapt?
Of noem jij het pas een bijtincident op het moment dat de hond echt zijn tanden in een kind zet?

Ik vroeg het aan een aantal eigenaren en ik vond het bijzonder om te weten te komen dat er zo verschillend over gedacht wordt.

Wil jij weten wanneer een incident tussen een kind en een hond een bijtincident genoemd word? Interessant om te weten als hondenprofessional én als eigenaar.

Ik deel graag de info hierover met je in onderstaande video.

Lees je liever? Dan kun je hieronder mijn blog over dit onderwerp lezen.

….Een bijtincident? Is dat niet wat overdreven?
Vandaag wil ik het met jullie hebben over de vraag:
‘Wanneer heeft een hond nu echt een kind gebeten?’ 
Is dat op het moment dat de hond al gromt of in de lucht hapt, maar niet raakt hapt?
Of noem jij het pas een bijtincident op het moment dat de hond echt zijn tanden in een kind zet?

De reden dat ik jullie dit vraag is omdat ik een poosje geleden Francien aan de telefoon had. Francien is oma van haar kleinzoon van 2 jaar én eigenaresse van haar Jack Russel van 9. En helaas had de Jack Russel op een moment in de lucht gehapt naar haar kleinzoon en daarbij heel lichtjes het voorhoofd van haar kleinzoon geschampt.

Francien was natuurlijk enorm geschrokken en ze realiseerde zich dat ze hier iets mee moest doen. Maar toen ik het een bijtincident noemde zei ze: “Nou jeetje, een bijtincident is dat niet wat overdreven? Echt hij raakte het hoofdje maar heel licht en binnen een minuut was de afdruk alweer verdwenen. Kun je het dan wel een bijtincident noemen?”

Ja… ik kan dat verschil van mening wel vaker hebben met eigenaren en daarom vroeg ik aan mijn kijkers, dus aan jullie: “Wat vinden jullie er nou van?”

Grommen of happen in de lucht
Zo heb ik op Facebook ook een enquête uitgezet en binnen 48 uur had ik dik 260 reacties op de vraag: “Wanneer heeft voor jouw gevoel een hond echt een kind gebeten?”

Hierbij deel ik graag de resultaten zodat je – in het geval dat je iets meemaakt met jouw hond en (klein)kinderen – misschien nog beter kunt inschatten hoe ernstig de situatie was.
Natuurlijk hoop ik dat het niet gebeurt want dat is de reden dat ik deze video’s opneem.

De vraag was dus: ‘Wanneer heeft een hond voor jouw gevoel echt een kind gebeten?”
Als je die vraag zelf nog niet hebt beantwoord, omdat je deze nog niet tegen bent gekomen, dan is het interessant om jezelf die vraag eens te stellen.

Dit waren de antwoorden die alle Facebook bezoekers hebben gegeven.
Het was mogelijk om meerdere antwoorden te geven.

De hond heeft volgens mijn gevoel een kind gebeten: 

 • Als de hond gromt of blaft naar een kind (3%)
 • Als de hond in de lucht hapt naar een kind (24,3%)
 • Als de hond een tand-afdruk, schram of blauwe plek op de huid achterlaat (33,5%)
 • Als de hond een wond veroorzaakt waarbij de tanden licht door de huid heen gaan (41,1%)
 • Als de hond een wond veroorzaakt waarbij de tanden diep door de huid heen gaan (41,4%)

Hierbij vond ik het vooral opvallend dat 27% van de eigenaren vindt dat er sprake is van een bijtincident naar een kind wanneer de hond, of gromt naar een kind of in de lucht hapt naar een kind.
Dat betekent dus dat 73% van de eigenaren het grommen en in de lucht happen van de hond naar een kind NIET als een bijtincident beleeft. En dáár wil ik met jullie wat dieper op ingaan.

73% van de eigenaren vindt dus dat er geen sprake is van een bijtincident op het moment dat de hond gromt of in de lucht hapt. Aan de ene kant snap ik dat, maar ik heb een andere zienswijze en die wil ik graag met jullie delen a.d.h.v. een voorbeeld.

Zoooo, ik ben enorm goed weggekomen, nog beter opletten voortaan!
Stel je voor… ik rij in de auto en tegelijkertijd zit ik ook te appen op mijn telefoon. En tevens voeg ik ook nog eens in naar links, waarbij ik niet goed over mijn schouder kijk. Op het moment  dat ik in wil voegen hoor ik schuin achter me piepende remmen en luid getoeter. En in een reflex weet ik mijn stuur nog recht te trekken en voorkom ik dat ik een ongeluk krijg.

Ik ben enorm geschrokken en met bibberende handen rijd ik verder. Maar toch op het moment dat ik uit zal stappen en ik iemand spreek zal ik niet zeggen: “Zooooo zeg, ik ben echt in een ongeluk terecht gekomen, ik ben geraakt door een auto.”

Dat was namelijk niet het geval. Ik ben niet geraakt.
Waarschijnlijk zal ik zeggen: “Zoooo, ik ben echt enorm goed weggekomen. Voortaan laat ik de telefoon op de achterbank of in mijn tas.”

Ik zou willen dat als een hond gromt of in de lucht hapt het dezelfde impact op jou heeft als een ‘bijna ongeluk’ zoals ik net als voorbeeld heb gegeven. En natuurlijk kunnen we discussiëren over de letterlijke betekenis van een bijtincident maar ik heb expres gevraagd aan jou: “Wanneer is het voor jouw gevoel echt een bijtincident?”

Signalen zijn de ‘woorden’ van de hond
Als driekwart van de eigenaren het grommen en/of in de lucht happen niet ziet als een voorloper op een mogelijk bijtincident, hoe kun je dan een bijtincident gaan voorkomen?

Ik wil je namelijk vertellen dat op het moment dat een hond gromt naar een kind of hij hapt in de lucht dat er altijd sprake is van een enorme toename van stress bij de hond in relatie tot dat kind.

Het grommen en/of in de lucht happen kan een voorloper zijn op de volgende keer wel echt raak bijten/happen. Ik benadruk dit zo, omdat ik het heel belangrijk vind dat je die voorbodes, die signalen, oppikt zodat je ze de volgende keer kunt gaan voorkomen of dat je nog beter kunt anticiperen.

Want laten we wel wezen, als ik in de auto blijf appen, dan is de kans op een auto ongeluk echt veel groter en zo is dat ook in de relatie tussen honden en kinderen.

Dus ik hoop je geïnspireerd te hebben om daar anders naar te kijken.

P.S. Hieronder vind je nog enkele manieren waarop we je mogelijk verder kunnen helpen. Kijk maar eens of er voor je tussen zit.

 1. We krijgen veel vragen rondom het werken met kinderen, en over hoe je je bedrijf kunt uitbouwen. Wanneer je nu niet goed weet hoe te starten of je wilt eens over je carrière sparren, dan nodigen we je van harte uit voor een gratis telefonisch SPAR-GESPREK.
  In dit gesprek neem ik 3 waardevolle punten met je door zodat je een 1ste stap kunt zetten.
  Klik op: https://dierbareontmoetingen.nl/hondenprofessional/spar-gesprek/
 2. Online training voor hondeneigenaren. ‘Wat als je hond gromt of uitvalt naar een kind’. Ontvang een 8- stappen script waarmee je goed en adequaat reageert wanneer het een keertje mis gaat tussen je hond en een kind en voorkom dat de situatie uit de hand loopt.
  Kijk even voor meer info: https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/online-training-hond-gromt-naar-kind/